California foloseşte inteligenţa artificială pentru stingerea incendiilor

California foloseşte inteligenţa artificială pentru stingerea incendiilor. Software-ul Departamentului de Protecţie împotriva Incendiilor din California monitorizează imaginile realizate de camerele de pe teren. De îndată ce înregistrează o anomalie, trimite imediat o alertă.

196 afișări
Imaginea articolului California foloseşte inteligenţa artificială pentru stingerea incendiilor

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Pompierii care lucrează în California au început să folosească un sistem de inteligenţă artificială pentru a monitoriza incendiile nou-aprinse: odată ce focul este detectat, o echipă de pompieri începe să stingă imediat incendiul.

Totul se bazează pe o reţea de camere. Datorită programului Alert California al Universităţii din San Diego, au fost instalate aproximativ 1.000 de camere în tot statul, care filmează în permanenţă. Sunt camere ce se învârt 360 de grade, se opresc într-un punct, fac o fotografie a locului pe care îl monitorizează şi apoi îşi reiau rotaţia. Fiecare rotaţie durează două minute.

Aadevăratul demers a fost însă conectarea acestui flux de imagini la un program care să poată recunoaşte anomaliile.

Scott Slumpff, care conduce serviciul de informaţii al Cal Fire, a dat un exemplu într-un interviu acordat CNN: "Camera făcuse o rotaţie de 360°. Aici identificase o anomalie, se oprise şi apoi făcuse un zoom pe imagine”. Un operator a confirmat incendiul şi a alertat o echipă de salvare: „Au reuşit să reducă pagubele la 3 metri de pădure arşi”.

Inteligenţa artificială atrage atenţia asupra tuturor fotografiilor în care se înregistrează o anomalie, chiar dacă e vorba de un singur pixel al imaginii care începe să se înroşească. Munca operatorilor s-a schimbat, aceştia nu mai analizează toate imaginile, ci pur şi simplu le verifică pe cele care sunt înregistrate ca anomalii pentru a vedea dacă este momentul să trimită o echipă pentru a stinge un incendiu în acele locaţii.

"Obiectivul nostru ca agenţie este de a menţine 95% din incendii la 10 acri sau mai puţin, astfel încât acest instrument ne sporeşte capacitatea de a ne asigura că menţinem aceste incendii mici în faza incipientă", a declarat Phillip SeLegue, şeful personalului Cal Fire, citat de CBS News.

Cal Fire spune că 40 la sută dintre incendiile izbucnite pe 10 iulie au fost detectate de AI înainte de a fi primit un apel la 911, iar tehnologia continuă să se îmbunătăţească.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici