Canalul Mânecii, străbătut pe „flyboard”: Celebrul inventator francez, Franky Zapata, a încercat să traverseze marea cu placa cu propulsie aeriană | VIDEO

Francezul Franky Zapata, un cunoscut practicant de sporturi extreme, a încercat, joi dimineaţă, să traverseze Canalul Mânecii pe flyboard, un aparat cu propulsie aeriană şi subacvatică inventat chiar de el, dar a eşuat, pentru că nu a reuşit să realimenteze dispozitivul cu combustibil la timp.

4751 afișări
Imaginea articolului Canalul Mânecii, străbătut pe „flyboard”: Celebrul inventator francez, Franky Zapata, a încercat să traverseze marea cu placa cu propulsie aeriană | VIDEO

Canalul Mânecii pe flyboard. Un francez a încercat să traverseze marea cu o placă cu propulsie aeriană | VIDEO (Imagine: zapata.com)

Franky Zapata, în vârstă de 40 de ani, a pornit din localitatea Sangatte, Pas-de-Calais, din nordul Franţei şi avea ca destinaţie St Margaret's Bay de pe coasta britanică. Cei aproximativ 35 de kilometri urmau să fie parcurşi în 20 de minute, potrivit The Guardian.

Zapata a vrut astfel să marcheze împlinirea a 110 ani de la primul zbor complet deasupra unei întinderi mari de apă într-un aparat mai greu decât aerul, efectuat de inginerul şi inventatorul Louis Blériot, pe 25 iulie 1909.

Zapata a căzut însă în mare, după aproximativ 18 kilometri, pe când încerca să ajungă pe o platformă unde urma să îşi realimenteze cu combustibil flyboard-ul.

Temerarul francez, care purta o vestă de salvare, nu a fost rănit, însă echipa sa a vorbit despre o "mare dezamăgire". Un membru al echipei a spus că acesta va încerca din nou să facă traversarea.

Franky Zapata, supranumit "omul zburător", este campion mondial la jet-ski. Acesta a inventat flyboard-ul, o placă zburătoare care funcţionează cu kerosen stocat într-un rucsac purtat în spate de utilizator. Placa este dotată cu cinci mini-turboreactoare şi are o autonomie de aproximativ 20 de minute. Viteza care poate fi atinsă este de până la 190 de kilometri.

Pe 14 iulie, de Ziua Franţei, în timpul defilării militare de pe Champs-Elysées din Paris, Franky Zapata a oferit un adevărat spectacol: cu o puşcă în mână, acesta a parcurs pe flyboard - un dispozitiv dezvoltat "100% în Franţa", la Rove - mai multe zeci de metri. Se pare că forţele speciale franceze sunt interesate de dispozitiv, care ar putea fi utilizat pentru operaţiuni speciale în zone urbane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici