Când se poate observa cel mai bine Jupiter. Planeta gigant se va afla la ”opoziţie”

Jupiter se află, luni, la "opoziţie", respectiv în partea opusă Soarelui văzută de pe Pământ, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar fiind mai strălucitoare decât în orice altă perioadă a anului şi vizibilă întreaga noapte, un moment optim pentru astronomii amatori.

2001 afișări
Imaginea articolului Când se poate observa cel mai bine Jupiter. Planeta gigant se va afla la ”opoziţie”

Când se poate observa cel mai bine Jupiter. Planeta gigant se va afla la ”opoziţie”

"Mai uşor este aşa: când nu e Soarele pe cer, este Jupiter", spun cei de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală. Astfel, Jupiter, Terra şi Soarele vor fi pe aceeaşi linie.

Mai mult, două zile mai târziu, pe 12 iunie, Jupiter se va afla la cea mai mică distanţă de Terra, la perigeu, la aproximativ 640 de milioane de kilometri.

Aflată la "opoziţie", planeta Jupiter este foarte strălucitoare şi poate fi văzută chiar şi din greşeală, la est, după ora 23.00. Apare ca o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie, de culoare gălbuie.

În seara de 16 iunie, astronomii amatori pot vedea lângă Jupiter şi Luna.

Reprezentanţii observatorului bucureştean mai spun că în dreapta lui Jupiter poate fi observată o stea strălucitoare, Antares, din constelaţia Scorpius, care poate fi folosită la analizarea modului în care se mişcă planeta. Dacă se compară distanţa dintre cele două corpuri cereşti la începutul şi sfârşitul lunii iunie, se poate vedea că aceasta se micşorează.

Jupiter ajunge la "opoziţie" la fiecare 13 luni, acesta fiind un moment bun pentru a observa planeta şi pe cei patru dintre cei mai strălucitori sateliţi ai săi, dintr-un total de 79.

Taguri:
jupiter,
opoziţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici