Cannes 2012: De la pagini de roman la marele ecran: literatura şi starurile

Jack Kerouac şi romanul său cult "On the Road", Don DeLillo şi al său "Cosmopolis", Hemingway, Mauriac, Musset şi Anouilh - a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va include multe adaptări cinematografice ale unor romane celebre şi va beneficia de prezenţa a numeroase staruri de cinema.

267 afișări
Imaginea articolului Cannes 2012: De la pagini de roman la marele ecran: literatura şi starurile

Kristen Stewart si Robert Pattinson (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cei doi "amanţi" celebri din franciza "Amurg/ Twilight" îşi vor încrucişa încă o dată paşii pe covorul roşu de la Cannes, graţie a două adaptări cinematografice noi.

Astfel, Kristen Stewart o întruchipează pe Marylou în foarte aşteptata adaptare a romanului lui Jack Kerouac "On the Road", regizată de brazilianul Walter Salles. Produs de Francis Ford Coppola, acest film se anunţă a fi unul dintre evenimentele majore de la Cannes.

Partenerul ei de marele ecran, dar şi de cuplu, Robert Pattinson joacă rolul principal în noul film regizat de David Cronenberg, "Cosmopolis", alături de Juliette Binoche şi Paul Giamatti, o adaptare a romanului omonim scris de Don Dellilo. Ambele filme vor fi lansate pe 23 mai.

La trei ani după ce a primit marele premiu al juriului pentru "Un prophète", Jacques Audiard revine în cursa pentru Palme d'Or cu "De rouille et d'os", o poveste complicată de dragoste, cu Marion Cotillard şi Matthias Schoenaerts, adaptată pentru marele ecran după două nuvele scrise de Craig Davidson. Filmul va fi lansat pe 17 mai.

Dintre cele şase filme franceze aflate în competiţie se remarcă "Vous n'avez encore rien vu", de Alain Resnais, regizor care va împlini 90 de ani în iunie. Această peliculă, construită ca o ecranizare a piesei de teatru "Eurydice", de Jean Anouilh, cu Mathieu Amalric, Sabine Azéma şi Pierre Arditi în distribuţie, va avea premiera pe marile ecrane pe 26 septembrie.

În secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, coreeanul Jin-ho Hur "atacă" miticul roman epistolar "Les Liaisons dangereuses", de Choderlos de Laclos. Aceste "legături" asiatice au fost turnate în China şi transpuse în Shanghai-ul anilor '30.

Tot în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs va fi proiectată adaptarea unei serii de volume ilustrate pentru copii, "Ernest et Célestine", de Gabrielle Vincent, pe baza unui scenariu scris de Daniel Pennac. Acest film de animaţie, care aduce pe ecran un urs şi un şoricel, este opera unui trio de cineaşti francezi şi belgieni - Vincent Patar, Benjamin Renner şi Stéphane Aubier -, care au regizat pelicula "Panique au village".

Printre cele 54 de lungmetraje din selecţia oficială se remarcă şi alte adaptări ale unor romane, precum "The Paperboy", regizată de Lee Daniels, cu Zac Efron şi Nicole Kidman pe afiş, pe baza unui scenariu scris de romancierul Peter Dexter.

Filmul "Killing Them Softly" de Andrew Dominik, cu Brad Pitt în distribuţie, are la bază romanului "Cogan's Trade" de George V. Higgins. Filmul "Lawless", de John Hillcoat, transpune pe marele ecran cartea "The Wettest County in the World", de Matt Bondurant, care se inspiră din poveştile de viaţă ale strămoşilor scriitorului din perioada prohibiţiei.

În secţiunea Un Certain Regard, Sylvie Verheyde a turnat adaptarea romanului "Confession d'un enfant du siècle", de Alfred Musset, cu Charlotte Gainsbourg şi rockerul britanic Pete Doherty.

Kôji Wakamatsu relatează destinul tragic al scriitorului japonez Yukio Mishima în filmul său "11.25 The Day He Chose His Own Fate". Filmul "Les cheveux de Dieu", de marocanul Nabil Ayouch, este o adaptare a romanului "Les Etoiles de Sidi Moumen" de Mahi Binebine, despre atentatele de la Casablanca din 2003.

Un omagiu special va fi adus la Cannes, pe 27 mai, cineastului Claude Miller, decedat pe 4 aprilie, prin proiecţia ultimului său film "Thérèse Desqueyroux", adaptat după romanul lui François Mauriac, care o are în distribuţie pe actriţa franceză Audrey Tautou.

Cel mai recent film al regizorului Philip Kaufman, "Hemingway & Gellhorn", cu Clive Owen şi Nicole Kidman, va fi proiectat în cadrul unui omagiu adus cineastului.

Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 16 - 27 mai.

(Material realizat de Florin Badescu, florin.badescu@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici