Cântăreaţa argentiniană Mercedes Sosa a murit

Cântăreaţa argentiniană Mercedes Sosa, una dintre cele mai celebre voci ale Americii Latine, a decedat duminică, la vârsta de 74 de ani, după o îndelungată suferinţă, a anunţat conducerea clinicii unde aceasta a fost internată pe 18 septembrie.

77 afișări
Imaginea articolului Cântăreaţa argentiniană Mercedes Sosa a murit

Cântăreaţa argentiniană Mercedes Sosa a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mercedes Sosa "a murit duminică dimineaţă", a indicat conducerea clinicii într-un comunicat.

Militantă comunistă, ea s-a autoexilat în Europa în timpul dictaturii militare din Argentina (1976 - 1983). Supranumită "La Negra", pentru părul ei foarte negru şi lung, ea a devenit, după întoarcerea în patria sa natală, o mare figură a cântecului popular în toată America Latină.

Ultimul raport medical, făcut public pe 18 septembrie, indica faptul că aceasta se confrunta "cu o importantă degradare a funcţiilor sale vitale", mai ales cu "grave disfuncţii renale şi pulmonare".

Problemele sale de sănătate şi spitalizarea din luna martie au împiedicat-o să participe la lansarea unui dublu album al său, intitulat "Cantora", compus din numeroase duete cu vedete ale muzicii spaniole şi latino-americane (Joan Manuel Serrat, Luis Alberto Spinetta, Caetano Veloso, Shakira).

Sosa era ambasadoare a bunăvoinţei din partea UNESCO pentru America Latină şi Caraibe.

Ea a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album folk în 2000 ("Misa Criolla"), 2003 ("Acústico") şi 2006 ("Corazón Libre"), dar şi alte distincţii internaţionale. Piesa "Balderrama", compusă de ea, a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului "Che" (2008), în care a jucat Benicio Del Toro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici