Şi animalele suferă de nanism. Cât de înaltă este girafa „pitică”

  • Şi girafele suferă de nanism.
  • Sună paradoxal, dar aşa-numita displazie scheletică afectează şi cele mai înalte mamifere de pe Pământ.
251 afișări
Imaginea articolului Şi animalele suferă de nanism. Cât de înaltă este girafa „pitică”

FOTO: Profimedia

Girafele ating o înălţime medie de 4,88 metri, din care 1,83 metri sunt numai picioarele. Dar oamenii de ştiinţă au găsit exemplare mai mici şi le-au studiat. Cercetarea reprezintă o premieră, pentru că această patologie, găsită la om, la animalele domestice şi rar la cele sălbatice, nu a fost observată niciodată la girafe.

Descoperirea a fost anunţată în revista „Bmc Research Notes”, conform La Stampa.

Michael Brown, cercetător în ştiinţele conservării, şi colegii săi au găsit în 2015, în Parcul Naţional Murchison Falls din Uganda, o girafă mai mică de 3 metri. Girafa numită Gimli are gâtul normal, dar picioarele şi corpul arată ca ale unui cal. În 2018, o girafă înaltă de 2,6 metri, numită Nigel, a fost găsită la o fermă din centrul Namibiei.

Savanţii i-au fotografiat pe Gimli şi Nigel şi le-au comparat dimensiunile cu cele ale girafelor din aceeaşi specie şi de vârstă similară, descoperind că aveau picioarele mult mai scurte. Patologia însă nu le-a afectat pe cele două girafe să avanseze în vârstă.

Potrivit lui Brown, însă, statura anormală îngreunează viaţa acestor două girafe, deoarece riscă să fie o pradă uşoară, pentru că aleargă mai încet. Împerecherea este, de asemenea, mai complicată.

Cercetătorii vor să înţeleagă cum nanismul afectează adaptarea la schimbările de mediu, astfel că le urmăresc pe cele două girafe: Nigel a fost văzut ultima dată în iulie 2020, în timp ce Gimli nu a mai fost văzut din martie 2017.

Între timp, cauza nanismului rămâne un mister.

FOTO: Bmc Research Notes

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici