Cate Blanchett va prezida juriul Festivalului de la Cannes 2018

Actriţa australiană Cate Blanchett va prezida juriul celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc în perioada 8 - 19 mai, transmite AFP.

292 afișări
Imaginea articolului Cate Blanchett va prezida juriul Festivalului de la Cannes 2018

Cate Blanchett va prezida juriul Festivalului de la Cannes 2018

"Un preşedinte dedicat" este ceea ce au promis organizatorii festivalului când au ales-o pe Cate Blanchett, actriţă recompensată cu două premii Oscar, dar şi o figură a mişcării împotriva hărţuirii sexuale.

Cate Blanchett este a 12-a femeie aleasă preşedinte al juriului de pe Croazetă, la patru ani după regizoarea neozeelandeză Jane Campion. În vârstă de 48 de ani, ea îi succede regizorului spaniol Pedro Almodovar, preşedinte al juriului în 2017, când premiul Palme d'Or i-a fost decernat suedezului Ruben Ostlund, pentru filmul "Pătratul/ The Square".

"Vin la Cannes de mulţi ani, în calitate de actriţă, producătoare, pentru serate de gală şi filme în competiţie, pentru parada de pe covorul roşu. Dar niciodată nu am venit pentru singura plăcere de a profita de cornul abundenţei filmelor reprezentat de acest festival", a declarat actriţa într-un comunicat.

"Suntem fericiţi să primim o artistă rară şi unică, ale cărei talent şi convingeri se fac remarcate atât pe marele ecran, cât şi pe scena de teatru. Conversaţiile noastre din toamnă ne promit un preşedinte angajat, o femeie pasională şi o spectatoare generoasă", au declarat Pierre Lescure, preşedintele Festivalului de la Cannes, şi Thierry Frémaux, delegat general al evenimentului,

Alegerea pare logică atât din punct de vedere artistic, cât şi din punct de vedere mediatic şi poate fi interpretată ca o dorinţă a organizatorilor de a susţine lupta împotriva hărţuirii sexuale în acest domeniu al cinematografiei, afectat grav de scandalul provocat de dezvăluirile despre producătorul de film Harvey Weinstein.

Cate Blanchett a fost una dintre primele celebrităţi care au luat poziţie împotriva producătorului de film Harvey Weinstein, acuzat, începând din 5 octombrie 2017, de peste o sută de femei de agresiuni sexuale şi viol.

În acest sens, actriţa australiană a lansat, împreună cu alte vedete, precum Natalie Portman şi Meryl Streep, fundaţia "Time's Up" ("S-a terminat"). Proiectul va beneficia de fonduri destinate să ofere un sprijin juridic persoanelor care au fost victime ale hărţuirii sexuale la locul de muncă. Organizaţia a strâns deja peste 13 milioane de dolari din suma de 15 milioane de dolari pe care şi-a propus-o iniţial.

Blanchett a jucat în mai multe filme produse de Weinstein, printre care şi "Aviatorul/ The Aviator", de Martin Scorsese.

Cate Blanchett a fost de două ori premiată cu Oscar, pentru rolurile din filmele "Aviatorul/ The Aviator" şi "Blue Jasmine", de Woody Allen.

Actriţa australiană a mai fost recompensată cu numeroase alte distincţii internaţionale, printre care două premii din partea Screen Actors Guild, două Globuri de Aur şi două BAFTA, precum şi trofeul pentru interpretare la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Printre rolurile sale notabile se numără cele din filmele "Elizabeth", "Jurnalul unui scandal/ Notes on a Scandal", "Babel" şi "Strania poveste a lui Benjamin Button/ The Curious Case of Benjamin Button", dar şi cel al reginei elfilor Galadriel din trilogiile "Stăpânul inelelor" şi "Hobbitul/ The Hobbit".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici