Cazul Polanski continuă. Un tribunal polonez a primit documentele solicitate autorităţilor americane

Un tribunal polonez care trebuie să se pronunţe în privinţa cererii de extrădare în Statele Unite a regizorului Roman Polanski, din cauza unei condamnări pentru pedofilie din 1977, a primit documentele pe care le-a solicitat autorităţilor americane.

247 afișări
Imaginea articolului Cazul Polanski continuă. Un tribunal polonez a primit documentele solicitate autorităţilor americane

Cazul Polanski continuă. Un tribunal polonez a primit documentele solicitate autorităţilor americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această etapă procedurală reprezintă încă un pas făcut de autorităţile poloneze în vederea soluţionării cazului, a explicat marţi instanţa poloneză. Cineastul, care are dublă cetăţenie - franceză şi poloneză -, locuieşte în prezent la Paris şi orice ordin de extrădare emis de o instanţă din Polonia nu va putea să îl oblige să se întoarcă în Statele Unite. Totuşi, Roman Polanski vrea să facă un film în ţara lui natală, însă acest proiect ar fi periclitat dacă acea cerere de extrădare formulată de autorităţile americane va fi aprobată de justiţia poloneză.

Procesul a fost amânat în luna mai, după ce tribunalul polonez a spus că are nevoie de mai multe informaţii de la autorităţile din Statele Unite, unde Roman Polanski a pledat vinovat în 1977, după ce a fost acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, în timpul unei şedinţe fotografice, la Los Angeles.

Avocaţii cineastului spun că documentele referitoare la interogatoriul la care a fost supus Roman Polanski de către poliţie şi de către procurorul care a condus investigaţia în anii '70 sunt cruciale pentru acest caz.

"Instanţa analizează acum acele documente şi abia după ceva timp va putea să constate dacă a primit toate răspunsurile pentru întrebările pe care le-a adresat părţii americane", a declarat o purtătoare de cuvânt a tribunalului polonez.

Dacă instanţa se va pronunţa în favoarea extrădării, cazul va fi transferat către Ministerul de Justiţie din Polonia, în vederea luării unei decizii finale.

Potrivit unor surse din anturajul celebrului regizor franco-polonez, soarta filmului pe care acesta intenţionează să îl realizeze în Polonia, un lungmetraj despre afacerea Dreyfus din Franţa secolului al XIX-lea, va depinde de decizia autorităţilor poloneze în privinţa extrădării cineastului, deoarece producătorii peliculei s-au declarat dispuşi să finanţeze filmul doar după ce vor fi absolut siguri că Roman Polanski va putea să filmeze în condiţii de siguranţă în ţara lui natală. Statul polonez intenţionează să cofinanţeze pelicula.

În octombrie 2014, procurorii din oraşul polonez Cracovia l-au audiat pe Roman Polanski, în prezent în vârstă de 82 de ani, în legătură cu mandatul de arestare emis de Statele Unite asociat cu condamnarea din 1977 a cineastului.

Roman Polanski a fost acuzat în 1977 că a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani, la Los Angeles, după ce îi oferise în prealabil şampanie şi droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzaţia de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră.

Însă regizorul filmelor "Rosemary's Baby" şi "Chinatown" a fugit din Statele Unite şi s-a stabilit în Franţa chiar înainte de pronunţarea verdictului, temându-se că judecătorii îi vor impune o pedeapsă mai gravă decât cele 42 de zile de închisoare pe care le efectuase deja în cadrul unei proceduri ce a vizat şi evaluarea psihiatrică.

În 2009, cineastul a fost reţinut pentru 290 de zile în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa sa din Elveţia, în timp ce justiţia din această ţară a analizat cererea de extrădare a sa în Statele Unite. Regizorul a fost eliberat în 2010, după ce autorităţile elveţiene au decis să nu îl extrădeze.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici