Ce cadou au primit Albert şi Charlene de Monaco de la supuşii lor

Principele Albert al II-lea şi principesa Charlene de Monaco au primit o sculptură de Bourdelle şi o pictură de Kandinsky, drept dar de nuntă de la supuşii lor, după căsătoria civilă oficiată vineri seara.

797 afișări
Imaginea articolului Ce cadou au primit Albert şi Charlene de Monaco de la supuşii lor

Ce cadou au primit Albert şi Charlene de Monaco de la supuşii lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce s-au căsătorit civil, în cadrul unei ceremonii organizate în Sala tronului din Palatul princiar, principele Albert al II-lea de Monaco şi principesa Charlene de Monaco au apărut pentru câteva momente în balconul Palatului princiar, unde s-au sărutat, s-au îmbrăţişat şi şi-au salutat supuşii.

Proaspăt căsătoriţii au aplaudat apoi "Imul lui Charlene", compus de o fanfară, înainte de a coborî ţinându-se de mână în piaţa din faţa Palatului princiar, pentru a primi din mâinile supuşilor un cadou, o sculptură de Bourdelle şi o pictură de Kandinsky.

Potrivit presei franceze, cadoul oferit de supuşii monegasci este unul achiziţionat din fonduri publice. Este singurul dar pe care Albert şi Charlene l-au acceptat, cerând ca restul cadourilor să fie donate în scopuri caritabile.

Ultima dată când Monaco a sărbătorit o nuntă regală a fost în 1956, când tatăl lui Albert, Rainier, s-a căsătorit cu actriţa americană câştigătoare a unui premiu Oscar Grace Kelly. Atunci, Grace Kelly a primit în dar de la supuşi un set de bijuterii.

Principele Albert al II-lea de Monaco şi logodnica sa, sud-africana Charlene Wittstock, s-au căsătorit civil vineri, începând cu ora 15.00 GMT (18.00, ora României), într-o ceremonie de circa 20 de minute, organizată în Sala tronului din Palatul princiar, la care au participat circa 80 de persoane.

În timpul ceremoniei de căsătorie civilă, principesa Charlene de Monaco a purtat o rochie lungă din muselină de culoare albastru deschis, asortată cu un taior care a avut aceeaşi culoare. La rândul său, principele Albert al II-lea a fost îmbrăcat într-un costum negru şi cămaşă albă, la care a asortat o cravată crem.

Ofiţerul stării civile Philippe Narmino, preşedinte al consiliului de Stat, a prezidat ceremonia, în faţa a circa 80 de persoane, apropiaţi ai cuplului şi demnitari.

În cadrul ceremoniei, principele Albert al II-lea, în vârstă de 53 ani, şi logodnica sa, Charlene Wittstock, în vârstă de 33 de ani, au spus "da". Charlene a devenit astfel "principesă de Monaco", primind numele Charlene Grimaldi.

Ofiţerul stării civile Philippe Narmino a exprimat, în limbile franceză, engleză şi monegască, "bucuria" de a celebra această căsătorie princiară.

După ce a citit extrase din certificatele de naştere ale celor doi logodnici, Philippe Narmino a citi fragmente din codul civil, în care sunt stipulate "drepturile şi obligaţiile soţilor", înainte de a cere consimţământul acestora şi de a-i declara în faţa întregii adunări soţ şi soţie.

Printre obligaţiile prevăzute de codul civil, citite de Philippe Narmino în cadrul ceremoniei, se numără şi acelea că "soţii trebuie să fie fideli, să îşi ofere ajutor şi asistenţă unul altuia" (articolul 181). De asemenea, potrivit articolului 182, cei doi soţii trebuie să asigure "sprijinul moral şi material" al familiei.

Evocând valorile comune ale cuplului, Philippe Narmino s-a adresat lui Charlene: "Căsătorindu-vă cu prinţul, vă căsătoriţi cu o ţară".

În timpul ceremoniei, principele Albert a ţinut-o de mâna dreaptă pe noua lui soţie. Ridicându-se, tinerii căsătoriţi s-au sărutat, sub privirile apropiaţilor - printre care s-au regăsit prinţesele Caroline şi Stéphanie, dar şi părinţii miresei - şi a demnitarilor de rang înalt reuniţi în mica Sală a tronului din Palatul princiar.

În piaţa din faţa palatului, mii de monegasci, reuniţi la un bufet organizat cu acest prilej, au aplaudat, agitând mici drapele sud-africane şi ale principatului de Moanco. Monegascii au putut urmări ceremonia pe ecrane gigant amplasate în piaţa palatului princiar.

După ceremonia de căsătorie civilă, cuplul princiar s-a alăturat celor circa 7.800 de supuşi monegasci, reuniţi în piaţa centrală din faţa palatului princiar.

Principele Albert al II-lea a evocat "o nouă pagină în istoria principatului". "Îmi exprim speranţa că acest moment marchează un nou început pentru ţară", a mai spus el.

Ceremoniile din piaţa palatului vor fi urmate şi de o recepţie, la care monegascii vor avea ocazia să deguste diverse preparate sud-africane, petrecerea fiind urmată de un concert nocturn susţinut de Jean-Michel Jarre în portul din Monaco.

Festivităţile prilejuite de căsătoria principelui Albert al II-lea cu sud-africana Charlene Wittstock au debutat joi seară cu un concert al trupei The Eagles.

Sâmbătă va avea loc ceremonia religioasă, celebrată nu în catedrala unde s-au cununat prinţul Rainier şi Grace Kelly - părinţii lui Albert al II-lea -, ci în aer liber, în Curtea de onoare a palatului princiar. Mireasa va sosi la braţul tatălui ei, evenimentul fiind urmărit de camerele video aparţinând unui număr de peste 50 de televiziuni.

Slujba religioasă va fi transmisă pe ecrane uriaşe amplasate în tot oraşul, iar la eveniment va participa soprana americană Renee Fleming şi 4.300 de invitaţi.

Printre personalităţile care şi-au confirmat prezenţa se numără Karl Lagerfeld, Inès de la Fressange, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism Jean Todt, preşedintele CIO Jacques Rogge, regele Suediei, preşedintele libanez Michel Suleiman, preşedintele Irlandei Mary McAleese, dar şi principesa Margareta şi principele Radu ai României.

Totodată, preşedintele sud-african Jacob Zuma a transmis urările sale de fericire principelui Albert şi viitoarei sale soţii, el neputând fi prezent la eveniment pentru că participă la un Summit al Uniunii Africane care are loc în Guineea Ecuatorială. La eveniment, el va fi reprezentat de ministrul sud-african al Turismului, Marthinus van Schalkwyk.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy va fi şi el prezent, potrivit unor surse, însă nu a fost luată deocamdată nicio decizie în legătură cu prezenţa la eveniment a soţiei sale, care este însărcinată. Prinţul William al Marii Britanii şi soţia lui, Catherine, nu vor fi prezenţi, deoarece în acea perioadă se vor afla într-o vizită oficială în Canada.

Mirii vor traversa apoi oraşul, într-un automobil hibrid Lexus decapotabil, până la o capelă unde mireasa îşi va depune buchetul. Seara, dineul oficial va avea loc pe terasele din faţa cazinoului din Monaco şi va include preparate concepute de renumitul maestru bucătar Alain Ducasse, care va lucra alături de un alt maestru, Franck Cerutti. Legume special plantate pentru acest dineu în grădina principelui vor fi culese joi seară, pentru a fi apoi pregătite pentru cei circa 500 de invitaţi privilegiaţi. Potrivit unor surse, meniul - ţinut secret - va fi unul mediteranean, incluzând şi o supă de peşte. Dineul va fi urmat de un uriaş foc de artificii şi de un bal.

Eveniment cu un program minuţios alcătuit, nunta princiară va fi urmărită de jurnalişti din lumea întreagă (1.200 de cereri de acreditare fiind înregistrate). Totul pare să fie prevăzut dinainte, începând cu timbrul ales, care va purta efigia mirilor, şi până la alegerea parteneriatelor şi a mărcilor de lux invitate. În ceea ce priveşte rochia de mireasă, presa a vehiculat numele casei Armani, însă palatul monegasc a preferat să păstreze secretul asupra acestui subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici