Ce se întâmplă la Metrou, în Bucureşti, de Ziua Europei: Dans, poveşti, oameni-lalele, paradă de modă

România celebrează pe 9 mai Ziua Europei, dedicată unităţii europene. În Bucureşti, Europa va fi serbată inedit la Metrou. "Veţi putea călători prin statele membre ale Uniunii Europene cu preţul unei cartele de metrou", spun organizatorii, reprezentanţi ai Comisiei Europene în România.

466 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă la Metrou, în Bucureşti, de Ziua Europei: Dans, poveşti, oameni-lalele, paradă de modă

Ce se întâmplă la Metrou, în Bucureşti, de Ziua Europei: Dans, poveşti, oameni-lalele, paradă de modă (Imagine Cristiana Sabau / Mediafax Foto)

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) se sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propune a stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, scrie europa.eu.

Povestea Uniunii Europene. Vizionarul Robert Schuman. Cărbune şi oţel

Viziunea lui Robert Schuman era de a crea o instituţie europeană care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Ce se întâmplă la Metrou, în Bucureşti, de Ziua Europei

Evenimentul "Metro Europe" este organizat pe 9 mai, în intervalul orar 12.00 – 17.00, de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, alături de 11 ambasade şi institute culturale reprezentând state membre ale Uniunii Europene. Evenimentul beneficiază de susţinerea Metrorex şi este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret.

Fără a incomoda accesul trecătorilor, unsprezece staţii de metrou vor fi amenajate şi semnalizate cu însemne ale statelor membre UE, care vor derula acţiuni speciale pentru călători sau cei care vor dori să se afle într-o staţie de metrou, special pentru acest eveniment. Între acestea se numără: expoziţii, broşuri, recitaluri muzicale, proiecţii de videoclipuri, spectacole de stradă, tombole sau tombole.

În subteran, oamenii vor putea călători prin statele membre ale Uniunii Europene, cu preţul unei cartele de metrou. Ambasadele prezente în România vor oferi, în diferite staţii, un strop de culoare locală, gastronomie şi obiceiuri din ţările pe care le reprezintă. Staţii vor fi amenajate potrivit specificului fiecăreia dintre ţările: Piaţa Unirii 1 – România, Crângaşi – Austria, Piaţa Victoriei 1 – Croaţia, Eroilor-Operă – Finlanda, Piaţa Romană – Germania, Piaţa Unirii 2 – Irlanda, Piaţa Universităţii – Italia, Piaţa Victoriei 2 – Lituania, Gara de Nord – Malta, Pipera – Olanda, Titan – Slovenia.

Harta "Călătoriei" Europene de pe 9 mai. Ce povestesc organizatorii pe pagina oficială de Facebook a evenimentului "Metro Europe"

Staţia de metrou Crângaşi celebrează Austria: "Proiecţii de scurt metraje de animaţie, precum „Symphony" (creaţia lui Erick Oh), şi o reprezentaţie de dans contemporan (a Georgianei Dobre) ne aşteaptă în staţia de metrou Crângaşi (Austria), de Ziua Europei."

La staţia Titan, vizitatorii vor cunoaşte proverbele din Belgia: "Ţara denumită "Europa în miniatură" ne invită să îi cunoaştem proverbele, care vor fi traduse şi discutate cu trecătorii care se vor afla, de Ziua Europei, în staţia de metrou Titan."

Poveşti lituaniene la Piaţa Victoriei: "Îţi plac poveştile? Ai ocazia să asculţi pe viu o poveste lituaniană, în lectura unui actor, la staţia de metrou "Lituania" (Piaţa Victoriei 2) cu ocazia Zilei Europei."

Artiştii contemporani din Germania, la Piaţa Romană: "Ce moment artistic poate lua naştere din sârmă, pânză şi hârtie imprimată cu drapelul Germaniei, dacă ai un grup de artişti care le îmbină la faţa locului într-o instalaţie? Vino şi vezi ce se întâmplă la staţia de metrou Piaţa Romană, de Ziua Europei!"

Oamenii-lalele din Olanda, la Pipera: "Artişti costumaţi drept oameni-lalele se vor plimba printre călători, pe un fundal de muzică live (trompetă solo), pentru a reda puţin din atmosfera Olandei. Astfel va fi marcată Ziua Europei (9 mai) în staţia de metrou Pipera."

Malta, la Gara de Nord: "Malta vă aşteaptă în staţia Gara de Nord cu o expoziţie de fotografii care prezintă lumea mai puţin vizibilă turiştilor. Doar pe 9 mai, de Ziua Europei."

Irlanda, sărbătorită cu fast la Piaţa Unirii 2: "Irlanda ne-a pregătit multe surprize pentru 9 mai, Ziua Europei. O puteţi vizita în staţia Piaţa Unirii 2. Fiţi pregătiţi de dans!"

Muzici din Ţara celor o mie de Lacuri, la staţia Eroilor: "Finlanda, aşa-numita ţară a celor o mie de lacuri, este şi o ţară a muzicii. O va dovedi un concert pentru instrumente cu coarde, acustice şi electrice, susţinut la staţia de metrou Eroilor - Operă, cu prilejul Zilei Europei."

Cravata croată, la Victoriei: Spui Croaţia, spui... cravată. "La staţia de metrou Piaţa Victoriei 1, ţara care a inventat acest accesoriu vestimentar ne invită, de Ziua Europei, la o paradă de modă cu 20 de costume dedicate ei, cravatei."

România picturală, cu statuete feminine, la Piaţa Unirii 1: "de Ziua Europei, România va prezenta performanţele unei artiste care va avea corpul acoperit de picturi ce amintesc de statuetele feminine ale culturii Cucuteni, mai veche decât cea mesopotamiană."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici