Ce titlu va primi bebeluşul prinţului William şi al ducesei Catherine dacă va fi fetiţă

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a anunţat joi că bebeluşul prinţului William şi al ducesei Catherine, dacă va fi fetiţă, va primi titlul oficial de prinţesă, actualizând astfel o normă din regulamentul casei regale britanice ce a fost introdusă în urmă cu aproape un secol.

856 afișări
Imaginea articolului Ce titlu va primi bebeluşul prinţului William şi al ducesei Catherine dacă va fi fetiţă

Prinţul William şi duces Catherine (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unei proclamaţii a regelui George al V-lea, datând din decembrie 1917, doar fiul cel mare al prinţului William cu ducesa Catherine, care se va naşte la jumătatea acestui an, ar fi putut să poarte titlul de prinţ.

O fetiţă ar fi primit doar titlul de "Lady" şi nu ar fi putut să folosească titulatura "Alteţa sa regală".

Suverana britanică a emis însă un document regal ("Letters Patent") cu scopul de a modifica acea regulă, pentru ca toţi copiii prinţului William, al cărui tată este moştenitorul tronului britanic, prinţul Charles, să fie trataţi în mod egal.

Această modificare era aşteptată în regat, după ce Marea Britanie şi celelalte 15 state din Commonwealth care o recunosc pe regină drept suverana lor au fost de acord să schimbe regulamentul de succesiune la tron, pentru ca fetele din familia regală britanică să beneficieze de drepturi egale cu băieţii.

"Letters Patent" permite monarhului în exerciţiu să facă modificări sau să emită proclamaţii, ce implică de regulă titlul unei persoane sau statutul oficial al acesteia, fără a mai fi nevoie de acceptul Parlamentului.

Este vorba de aceeaşi metodă folosită de regina Elizabeth a II-a când i-a acordat prinţului William titlul de duce de Cambridge, în ziua în care acesta s-a căsătorit cu Kate Middleton, în aprilie 2011.

Presa internaţională s-a arătat extrem de interesată de sarcina ducesei Catherine, anunţată în decembrie, după ce aceasta a fost spitalizată pentru câteva zile, din cauza unei forme severe de greţuri matinale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici