Cel mai mare crater de impact din sistemul solar, descoperit pe Marte

Un crater de impact de pe Marte, format de un asteroid, ar putea fi cel mai mare din sistemul solar şi să dateze dintr-o epocă în care un fenomen similar de pe Terra a dus la formarea Lunii, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista britanică Nature.

292 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare crater de impact din sistemul solar, descoperit pe Marte

Cel mai mare crater de impact din sistemul solar, descoperit pe Marte (Imagine: Mediafax/AFP)

Bazinul format de acest impact, în prezent parţial şters, are o formă eliptică, cu o lungime de aproximativ 10.000 de kilometri, şi se găseşte în regiunea Tharsis, potrivit astronomilor americani care au scris acest articol. Şocul asteroidului, potrivit acestora, ar putea explica faptul că una dintre emisferele planetei roşii este mai joasă decât cealaltă, cu o crustă mai subţire.

Diferenţa dintre cele două emisfere ale planetei Marte constituie una dintre enigmele nerezolvate ale planetei: emisfera nordică este relativ plată, în timp ce cea sudică are un relief mai accentuat şi o crustă mai groasă decât cea din nord.

Specialiştii au formulat în acest sens două ipoteze: impactul cu un asteroid gigant sau o convecţie a mantalei la scară mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici