Cel mai mare peşte de apă dulce din lume are 300 kg. Unde a fost descoperit

O pisică de mare de 300 kg capturată în râul Mekong din Cambodgia este cel mai mare peşte de apă dulce documentat vreodată, spun oamenii de ştiinţă, relatează BBC.

8720 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare peşte de apă dulce din lume are 300 kg. Unde a fost descoperit

FOTO Jason Bittel/Twitter

Precedentul deţinător al recordului era un somn de 293 kg, capturat în Thailanda în 2005.

Nu există o evidenţă oficială sau o bază de date oficială a celor mai mari peşti de apă dulce din lume.

Mekongul este bogat în biodiversitate, dar pescuitul excesiv, barajele şi poluarea îi ameninţă ecosistemul fragil.

Apa curge din platoul tibetan prin China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia şi Vietnam.

"În 20 de ani de cercetare a peştilor uriaşi din râurile şi lacurile de pe şase continente, acesta este cel mai mare peşte de apă dulce pe care l-am întâlnit sau care a fost documentat oriunde în lume", a declarat Zeb Hogan, un biolog care conduce Wonders of the Mekong, un proiect de conservare finanţat de USAID.

Proiectul de conservare colaborează cu Administraţia Cambodgiană a Pescuitului pentru a crea o reţea de pescari care îi alertează pe cercetători dacă prind peşti uriaşi sau pe cale de dispariţie.

În noaptea de 13 iunie, un pescar local de pe insula Koh Preah i-a sunat pe cercetători pentru a le spune că a prins o pisică de mare "foarte mare" - aceasta s-a dovedit a avea 3,98 m lungime şi 2,2 m lăţime.

După ce i s-a montat o etichetă acustică pentru a-i urmări mişcările viitoare, peştele a fost eliberat în râu.

În limba locală khmeră, peştele este numit "Boramy", ceea ce înseamnă „lună plină”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici