Cercetătorii americani au creat maşina care citeşte gândurile

Cercetătorii de la o universitate americană au creat maşina care poate citi şi dezvălui cele mai intime gânduri ale omului, potrivit unui studiu publicat în PLoS ONE şi preluat de dailymail.co.uk.

1 afișare
Imaginea articolului Cercetătorii americani au creat maşina care citeşte gândurile

Foto www.dailymail.co.uk

Potrivit sursei citate, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au descoperit, cu ajutorul unui aparat de scanare sofisticat şi al unui program de computer că pot vizualiza modul în care se activează creierul atunci când omul se gândeşte la diferite lucruri.

Utilizând un tomograf cu rezonanţă magnetică sofisticat, cercetătorii au analizat modul în care creierul reacţionează la vederea reprezentărilor grafice ale unor clădiri şi unelte. Specialiştii au utilizat apoi un program de computer pentru a afla dacă persoana s-a gândit la o unealtă sau o clădire. Analiza a dat rezultate corecte în proporţie de 97%, dar cercetătorii au mers mai departe, dorind să arate că pot face diferenţa între două obiecte similare, precum două unelte, şi au reuşit acest lucru cu aproape aceeaşi precizie.

Este pentru prima dată când această tehnică a fost reglată pentru a se face distincţia între două obiecte similare.

Tomografiile au indicat faptul că mai multe regiuni ale creierului sunt implicate, în acelaşi timp, în procesarea informaţiilor, chiar şi în cazul unor imagini atât de simple ca reprezentarea liniară a unui ciocan. În momentul în care o persoană se gândeşte la modul de utilizare a ciocanului, în creier se activează zona asociată mişcării. Dacă persoana se gândeşte la forma ciocanului sau la utilizarea lui atunci în creier se activează alte zone.

Deşi în prezent are o capacitate limitată, identificând doar gânduri asociate unor imagini simple, cercetătorii sunt încrezători în faptul că, în curând, dispozitivul lor va putea ghici chiar gânduri asociate unor cuvinte sau propoziţii.

Tehnica poate avea aplicaţii medicale, oferind explicaţii valoroase pentru boli precum autismul. Cercetătorii au stabilit deja că persoanele cu autism îi percep pe cei din jurul lor într-un anumit mod, care este dificil de caracterizat.

Studiul a mai scos la iveală faptul că oameni diferiţi pot gândi sau reprezenta în acelaşi fel acelaşi lucru.

Posibilităţile dispozitivului ar putea fi extinse în timp, cercetătorii spunând că ar putea deveni un detector de minciuni infailibil. De asemenea, o interpretare corectă a intenţiilor unei persoane ar putea permite poliţiei să aresteze un infractor înainte ca acesta să încalce legea, aşa cum se poate vedea în celebrul film "Minority Report - Raport special", cu Tom Cruise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici