Cercetătorii au descoperit metoda care asociază fenomenele climatice extreme cu tipul de activitate umană

  • Un studiu a constatat că activitatea umană, cum ar fi emisiile de gaze cu efect de seră şi schimbarea utilizării terenului, au fost factori cheie în fenomenele de precipitaţii extreme, cum ar fi inundaţiile şi alunecările de teren din întreaga lume.
  • În ultimii ani, au existat numeroase cazuri de inundaţii şi alunecări de teren, iar cercetătorii au vrut să afle cauza exactă a unor astfel de evenimente, pentru a putea fi evitate pe viitor.
  • Cercetătorii au folosit metoda de învăţare automată, cu ajutorul căreia au transformat fizica climei în algoritmi.
  • Astfel, vor fi asociate fenomenele extreme cu factorii care au influenţat producerea lor.
14502 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au descoperit metoda care asociază fenomenele climatice extreme cu tipul de activitate umană

Cercetătorii au descoperit metoda care asociază fenomenele climatice extreme cu tipul de activitate umana

În studiu, cercetătorii UCLA au analizat înregistrările climatice globale pentru a examina dacă modificările climatice induse de om au afectat precipitaţiile extreme.

Prin examinarea mai multor seturi de date privind precipitaţiile observate, cercetătorii au reuşit să construiască o imagine globală şi au găsit dovezi ale activităţii umane care afectează precipitaţiile extreme în toate acestea.

„Este vital să identificăm modificările modelelor de precipitaţii cauzate de acţiunea umană, în comparaţie cu modificările cauzate de variabilitatea climatică naturală”, a explicat cercetătorul principal Gavin Madakumbura. „Acest lucru ne permite să gestionăm resursele de apă şi să planificăm măsuri de adaptare la evenimentele determinate de schimbările climatice”.

Până în prezent, activitatea în acest domeniu a fost limitată la anumite ţări, mai degrabă decât aplicată la nivel global, dar echipa de cercetare a folosit învăţarea automată pentru a crea un set global de date, potrivit The Guardian.

Schimbările climatice provocate de om determină creşterea temperaturii Pământului. Diferite mecanisme leagă temperaturile mai calde de precipitaţiile extreme. „Mecanismul dominant care determină precipitaţii extreme pentru majoritatea regiunilor din întreaga lume este acela că aerul mai cald poate reţine mai mulţi vapori de apă”, a spus Madakumbura. „Aceasta alimentează furtunile”.

Deşi există diferenţe regionale, iar unele locuri devin mai uscate, datele Met Office arată că, în general, precipitaţiile intense cresc în lume, ceea ce înseamnă că cele mai ploioase zile ale anului devin extreme. Aceste perioade scurte şi intense de precipitaţii pot duce la inundaţii rapide, cu impact devastator asupra infrastructurii şi a mediului.

„Dacă încălzirea continuă să crească, vom obţine episoade mai intense de precipitaţii extreme, dar şi evenimente extreme de secetă”, a spus dr. Sihan Li, asociat senior de cercetare la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu.

Li a spus că, deşi metoda de învăţare automată utilizată în studiu a fost de ultimă oră, în prezent nu a permis atribuirea unor factori individuali care pot influenţa precipitaţiile extreme, cum ar fi aerosoli antropici, schimbarea utilizării terenului sau erupţii vulcanice.

Madakumbura a subliniat că, în viitor, „putem ajuta această învăţare transformând fizica climei în algoritmi, astfel nu va învăţa doar dacă precipitaţiile extreme s-au schimbat, ci şi mecanismele, de ce s-au schimbat. Acesta este următorul pas”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici