Cesaria Evora a cântat în faţa a peste 2.500 de braşoveni

Cesaria Evora, supranumită "Regina desculţă" a muzicii negre, le-a povestit, vineri seară, celor peste 2.500 de spectatori care au umplut până la refuz Sala Sporturilor din Braşov, ce înseamnă "morna" - o formă de exprimare prin muzică a suferinţei şi a fericirii născute din lucrurile simple.

29 afișări
Imaginea articolului Cesaria Evora a cântat în faţa a peste 2.500 de braşoveni

Cesaria Evora a cântat în faţa a peste 2.500 de braşoveni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Puţin după ora 21.00, pe scena din Sala Sporturilor şi-au făcut apariţia zece muzicieni care au acormpaniat-o pe artista originară din Insulele Capului verde. Cei opt instrumentişi şi doi solişti au acomodat publicul, timp de câteva minute, cu ceea ce se numeşte "morna": un amestec de fado portughez cu ritmuri braziliene, jazz şi blues.

Apoi, a apărut Cesaria Evora sau Cize cum îi spun prietenii. O apariţie simplă şi distinsă în acelaşi timp. Îmbrăcată într-un deux-piece elegant negru cu alb şi desculţă, "Regina muzicii morna" a stat aproape neclintită în faţa publicului şi a cântat, mai bine de o oră şi jumătate, fără să trădeze nici cea mai mică urmă de oboseală.

La jumătatea concertului a făcut publicului cunoştinţă cu cei zece muzicieni care se aflau alături de ea pe scenă. Apoi, a spus simplu "Iar eu sunt Cesaria Evora" şi a făcut un semn celor doi vocalişti care o acompaniau ca backing vocals să "preia comanda", în timp ce ea şi-a luat obişnuita pauză de ţigară, la o măsuţă pregătită special pe scenă.

Evora, cu a ei voce gravă cu timbru "whisky-and-cigarettes", le-a "vorbit" braşovenilor despre dragoste, suferinţă şi bucuria de a trăi, despre pământul natal, soarele prea fierbinte şi ploile care cad prea rar, despre sărăcie, dar şi despre dragostea şi fericirea care se nasc din lucrurile simple, după cum obişnuieşte chiar ea să-şi descrie cântecele.

Deşi puţini înţelegeau versurile cântecelor, considerate a fi esenţa spiritului oamenilor din Insulele Capului Verde, ei au putut simţi sau şi-au putut imagina povestea unui popor şi a unei inimi triste.

Cesaria Evora a cântat multe piese noi de pe cel mai recent album al său "Nha Sentimento", dar şi melodii mai vechi precum "Angola", "Cize", "Miss Perfumado", "Sodade" sau "Besame mucho".

La Sala Sporturilor din Braşov au venit copii aduşi de părinţi, tineri îndrăgostiţi care au început să danseze lângă scenă, precum şi doamne şi domni "la patru ace" aflaţi la a doua tinereţe.

Toţi au aplaudat-o la scenă deschisă pe "Regina desculţă", una dintre cele mai bune voci negre ale lumii.

După mai bine de o oră şi jumătate, concertul s-a terminat prea repede, iar scena a rămas pustie pentru câteva momente. La insistenţele publicului care a aplaudat minute în şir, în picioare, Cesaria Evora a revenit pe scenă pentru încă două bis-uri.

La invitaţia divei, cei peste 2.500 de spectatori au dansat pe acordurile ultimei melodii din concert şi i-au răsplătit pe muzicieni cu aplauze îndelungate.

După concertul de la Braşov, Evora va pleca sâmbătă spre Bucureşti, unde, luni, va susţine un concert la Sala Palatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici