Cesaria Evora: Mă simt nou-nouţă şi, dacă ar fi după mine, aş ţine concerte şase luni non-stop

Cesaria Evora, supranumită "Diva desculţă", a declarat, joi, la Braşov, că, deşi a suferit în mai o intervenţie pe cord deschis, în prezent se simte "nou-nouţă" şi ar fi în stare să concerteze şase luni non-stop, dacă i-ar permite acest lucru managerii ei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

133 afișări
Imaginea articolului Cesaria Evora: Mă simt nou-nouţă şi, dacă ar fi după mine, aş ţine concerte şase luni non-stop

Cesaria Evora: Mă simt nou-nouţă şi, dacă ar fi după mine, aş ţine concerte şase luni non-stop (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Artista originară din Insulele Capului Verde a venit la Braşov însoţită de nepotul său, Frederico Da Luz Tavarez, cel care se ocupă de altfel şi de securitatea vedetei. El este antrenor de karate şi îi antrenează pe oamenii care se află în echipa de securitate a Cesariei Evora.

Ea va concerta, vineri seara, de la ora 21.00, la Sala Sporturilor din Braşov, acesta fiind primul concert pe care artista îl susţine în provincie şi nu în Bucureşti.

Cântăreaţa ar fi trebuit să concerteze pe 15 mai la Bucureşti, dar cu două zile înainte a suferit un atac de cord şi a fost operată pe cord deschis. Artista s-a recuperat, iar anul acesta are programate cinci concerte, România fiind singura ţară din Europa unde va cânta.

"Mă simt nou-nouţă şi dacă ar fi după mine aş ţine concerte şase luni non-stop. Am fost la un control în Franţa şi totul este foarte bine, de asta am ales să am programate cinci concerte până la finalul anului. Lumea mă întreabă des de ce am revenit aşa repede. Şi întreb: «De ce mă întrebaţi asta, nu par sănătoasă?»", a spus Cesaria Evora, într-o conferinţă de presă organizată la hotelul unde a fost cazată, în centrul vechi al oraşului.

Întrebată dacă va cânta şi la Braşov desculţă, deşi temperaturile sunt foarte scăzute, Cesaria Evora a spus că nu îşi va schimba obiceiul şi că este rezistentă la frig.

"Uneori îmi este frig, dar sunt atât de obişnuită cu frigul, încât chiar şi când am mâinile şi picioarele reci ca de mort, atunci eu mă simt cel mai bine. Nu port mănuşi şi nici şaluri iar în picioare în şlapi mă simt cel mai bine. Am fost în Siberia, Rusia, în ţări în care este mult mai frig, deci nu mă voi plânge de frigul din România", a mai spus artista.

Cesaria Evora a declarat că se simte fericită când vine în România şi că va reveni ori de câte ori va fi chemată. Braşovul a fost ales ca locaţie pentru concertul de vineri pentru că se află în centrul ţării, deşi primul pe listă ar fi fost Sibiul.

Ea va sta la Braşov până duminică şi speră să viziteze cât mai multe locuri din oraş şi din împrejurimi. "Voi reveni ori de câte ori voi fi chemată. Mi s-a deschis o uşă pe care sper să o redeschid
mereu", a mărturisit Cesaria Evora.

Evora a fost cazată într-un hotel de trei stele, foarte cochet, din centrul vechi, cartierul Schei. Deşi prin contract ar fi trebuit să fie cazată la un hotel de cinci stele, artista a spus că nu este un om pretenţios şi că poate sta oriunde dacă este un loc decent.

"Nu sunt deloc un om pretenţios, ba dimpotrivă. Chiar dacă, conform contractului ar trebui ca peste tot pe unde merg să fiu cazată la un hotel de cinci stele, s-a întâmplat să stau şi la două stele şi să mă simt foarte bine. Aşadar, şi la Braşov am ales o locaţie de trei stele, dar în care mă simt foarte bine", a mai spus "Diva desculţă".

Ea a mărturisit că este o mare admiratoare a lui Edith Piaf, Charles Aznavour şi Frank Sinatra, ale căror albume le ascultă de fiecare dată cu plăcere şi emoţie.

Evora a mai spus că nu are emoţii înainte să urce pe scenă pentru că după cele câteva sute de concerte pe care le-a susţinut a ajuns să ce concentreze doar la ceea ce are de făcut pentru a nu-şi dezamăgi publicul.

"E drept că melodiile mele sunt într-o limbă pe care nu o înţeleg foarte mulţi, dar am încercat de fiecare dată să fac în aşa fel încât oamenii care mă ascultă să simtă foarte bine ceea ce eu exprim. Şi cred că reuşesc asta, atâta timp cât lumea vine la concertele mele şi mă aplaudă. Nu mai ţin de ani buni socoteală la câte concerte am, dar cu siguranţă sunt sute...", a adăugat cântăreaţa.

Biletele pentru spectacolul de la Braşov sunt aproape epuizate, iar cele pentru concertul din Bucureşti, de pe 18 octombrie, au fost deja vândute.

Spectacolele din octombrie fac parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistei, "Nha Sentimento". Lansat în 2009, discul "Nha Sentimento" cuprinde 14 piese emoţionante, cu teme profunde, în care bucuria de a trăi învinge tristeţea şi regretul.

Cesaria Evora, în vârstă de 68 de ani, este supranumită "Diva desculţă", apărând pe scenă doar în picioarele goale, în semn de solidaritate cu femeile şi copiii săraci din ţara sa, despre ale căror suferinţe cântă. Evora este cea mai cunoscută cântăreaţă de "morna" - un blues specific Insulelor Capului Verde. Cesaria Evora şi-a început cariera în Mindelo, în insula Sao Vicente, în urmă cu mai
mult de 45 de ani. Abia la 47 de ani, însă, cunoaşte cu adevărat succesul, datorită albumului "La Diva Aux Pieds Nuds". Au urmat apoi "Mar Azul" (1991) şi "Miss Perfumado" (1992), discul care, la 51 de ani, i-a adus primul hit - "Sodade" - şi statutul de star internaţional.

Printre altele, discografia ei cuprinde "Cesaria Evora", "Distino Di Belita" (1995), "Cabo Verde" (1997), "Cafe Atlantico" (1999), "Sao Vicente di Longe" (2001), "Anthologie" (2002), "Rogamar" (2006) şi "Nha Sentimento" (2009).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici