Charlene Wittstock s-a convertit la catolicism înainte de a se căsători cu prinţul Albert de Monaco

Charlene Wittstock, logodnica sud-africană a prinţului Albert al II-lea de Monaco, s-a convertit la catolicism înainte de căsătoria religioasă, ce va avea loc pe 2 iulie, a anunţat, luni, Palatul princiar din Monaco, care a dezvăluit totodată câteva detalii despre viitoarea ceremonie.

1093 afișări
Imaginea articolului Charlene Wittstock s-a convertit la catolicism înainte de a se căsători cu prinţul Albert de Monaco

Charlene Wittstock s-a convertit la catolicism înainte de a se căsători cu prinţul Albert de Monaco (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Domnişoara Charlene Wittstock, care profesează religia creştină, a fost admisă printr-o decizie liberă şi personală, în biserica catolică", se afirmă în comunicatul emis de palatul princiar.

Charlene Wittstock, născută în urmă cu 33 de ani în Rhodesia (astăzi în Zimbabwe), era protestantă. Însă catolicismul este religia oficială în principatul monegasc.

Albert al II-lea, prinţul suveran în vârstă de 53 de ani, a cunoscut-o în anul 2000 pe campioana sud-africană la nataţie Charlene Wittstock, cu ocazia unui concurs de nataţie organizat la Monaco. Prinţul, denumit în presa franceză "Eternul celibatar" - deşi este tatăl a doi copii din relaţii pasagere - şi-a anunţat logodna în iulie 2010.

Albert şi Charlene au anunţat că nu doresc să primească daruri de nuntă, însă "şi-ar dori ca multe donaţii să fie făcute în beneficiul fundaţiilor şi asociaţiilor de caritate".

În ceea ce-i priveşte pe pasionaţii de produse derivate - ceşti de cafea, farfurii, pahare, brelocuri - fabricate cu ocazia acestei căsătorii regale, ei vor putea să achiziţioneze aceste produse începând cu 1 mai. În principatul monegasc persistă aceeaşi stare de spirit ca şi în Marea Britanie, unde magazinele de suveniruri sunt "devalizate" de către fanii casei Windsor, pe măsură ce se apropie data la care va avea loc căsătoria prinţului William cu logodnica sa Kate Middleton, la sfârşitul lunii aprilie.

Căsătoria civilă dintre prinţul Albert al II-lea de Monaco şi Charlene Wittstock va avea loc pe 1 iulie, începând cu ora locală 17.00 (15.00 GMT), în Sala Tronului din Palatul princiar din Monaco.

Locuitorii din principat vor putea să urmărească ceremonia pe câteva ecrane uriaşe amplasate în faţa Palatului şi să vadă, apoi, după circa 50 de minute, cuplul princiar care va veni să îi salute de la un balcon al Palatului. Seara, rezidenţii din principat vor fi invitaţi la o recepţie oficială, ce va avea loc în port, iar apoi la un spectacol de lumini şi sunet, susţinut de celebrul Jean-Michel Jarre.

Căsătoria religioasă, prevăzută a doua zi la ora locală 17.00 (15.00 GMT), va avea loc în aer liber în curtea de onoare italiană a Palatului princiar. "Domnişoara Wittstock va păşi la braţul tatălui ei, pe un covor roşu, de la cazarma carabinierilor până la altar", se precizează în comunicatul emis de Palatul princiar.

Invitaţii "privilegiaţi", capete încoronate şi şefi de state, vor asista în persoană la această ceremonie. Aproximativ 3.500 de alţi invitaţi vor avea la dispoziţie scaune în faţa unui ecran uriaş în grădina palatului. Ceremonia religioasă, ca şi traseul cuplului pe străzile din Monaco, vor fi de altfel difuzate pe multe astfel de ecrane, montate în tot oraşul.

Un automobil de lux hibrid Nexus a fost ales de prinţul Albert al II-lea pentru a se deplasa către biserica monegască Sainte-Dévote, unde Charlene Wittstock va depune buchetul de mireasă după ceremonia religioasă. Prinţul Albert al II-lea a dorit astfel să îşi exprime încă o dată puternicul său "ataşament pentru cauza ecologistă", afirmă Palatul monegasc.

Începând cu ora locală 21.00 (19.00 GMT), un dineu oficial, urmat de un bal, va avea loc la Muzeul Oceanografic din Monaco, iar un foc de artificii va încheia această zi de sărbătoare.

Charlene Wittstock, de naţionalitate sud-africană, s-a născut pe 25 ianuarie 1978, la Bulawayo, în Zimbabwe. Înainte de a se stabili în Monaco, Charlene Wittstock a fost educatoare şi campioană la nataţie. Charlene Wittstock a început să atragă atenţia asupra performanţelor sale sportive la sfârşitul lui 1990 şi a purtat culorile sud-africane la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000. Cariera sa a atins apogeul doi ani mai târziu, când Charlene Wittstock a câştigat trei medalii de aur la Cupa mondială de nataţie din 2002, în probele de 50 metri spate, 100 metri spate şi ştafeta de 4x100 metri.

Albert al II-lea, el însuşi pasionat de sport, a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, începând cu cea organizată la Calgary în 1998 şi terminând cu cea organizată la Salt Lake City în 2002, în calitate de membru al echipei naţionale de bob. Albert al II-lea este membru al Comitetului Internaţional Olimpic, din 1985, şi preşedintele Comitetului Olimpic Monegasc.

Prinţul Albert are doi copii, din relaţii pasagere, însă, potrivit regulilor de succesiune ale principatului catolic de pe Riviera Franceză, doar copiii născuţi în cadrul căsătoriei pot moşteni tronul.

Ultima dată când Monaco a sărbătorit o nuntă regală a fost în 1956, când tatăl lui Albert, Rainier, s-a căsătorit cu actriţa americană câştigătoare a unui premiu Oscar Grace Kelly.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici