Chitaristul trupei Queen readuce la viaţă un sat englez din 1850 - FOTO

Brian May, chitaristul legendarei trupe Queen, şi-a realizat visul din copilărie, după 30 de ani de cercetări, regăsind urmele unui sat englez, fotografiat în clişee "3D" în culori, în urmă cu aproximativ 150 de ani, pe care le-a publicat apoi într-o carte.

230 afișări
Imaginea articolului Chitaristul trupei Queen readuce la viaţă un sat englez din 1850 - FOTO

Chitaristul trupei Queen readuce la viaţă un sat englez din 1850 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În anii 1850, T.R. Williams şi-a încercat talentul de fotograf în satul copilăriei sale, imortalizând viaţa cotidiană pe clişee stereoscopice, vopsite manual în culori vii.

El nu a precizat însă niciodată numele acestei localităţi.

Acest mister l-a captivat pe tânărul Brian May, cu mult înainte de a înfiinţa celebrul grup Queen împreună cu solistul Freddie Mercury şi cu mult timp înainte de a compune piesele devenite ulterior legendare "We Will Rock You", "The Show Must Go On" sau "Flash".

"De foarte mult timp am fost captivat de imaginile 3D", a declarat Brian May, în vârstă de 62 de ani.

"Pentru mine, e ceva magic. Mă întrebam de ce oamenii nu făceau doar fotografii 3D. Am început să colecţionez cărţi în 3D şi am realizat că ar putea să existe nişte cărţi care să dateze chiar de la începuturile artei fotografice", a explicat muzicianul britanic.

În acea perioadă, Brian May a descoperit cele 59 de clişee ale lui T. R Williams, care descriu viaţa rustică dintr-o localitate rurală tipic britanică, însă al cărei nume a rămas învăluit în mister. Chitaristul britanic a decis să descopere neapărat acea localitate.

"M-am învârtit în cerc timp de 30 de ani, întrebându-mă unde se află acel sat", a declarat Brian May. El a făcut chiar şi un apel pe internet, promiţând o recompensă ce constă într-un suvenir al trupei Queen, oricărei persoane care ar fi putut să îi ofere un indiciu viabil.

În cele din urmă, această iniţiativă a dat roade. Satul se numeşte Hinton Waldrist şi este o micuţă parohie în care trăiesc puţin peste 300 de locuitori. În sat există o biserică ce datează din secolul al XIII-lea, casele au acoperişuri din paie, iar poienile din jur sunt acoperite de o vegetaţie luxuriantă, semănând cu imaginile imortalizate de Williams în urmă cu peste un secol şi jumătate.

Brian May a decis să scrie o carte intitulată "A Village Lost And Found / Un sat pierdut şi regăsit". Artistul, interesat de domenii diverse, este totodată şi doctor în astrofizică şi un talentat inventator. El a construit cu această ocazie mai multe perechi de ochelari speciali, vânduţi odată cu acest volum, care permit vizionarea imaginilor stereoscopice în trei dimensiuni.

"Oamenii sunt întotdeauna foarte surprinşi când descoperă aceste lucruri", a declarat Elena Vidal, experta spaniolă în istoria fotografiei, co-autoarea acestei cărţi. "Ai cu adevărat impresia că poţi să mergi în interiorul fotografiei şi să îi întâlneşti pe toţi acei oameni".

Pentru Brian May, această carte reprezintă un vis îndeplinit. "Am dorit să readucem în satul ei natal ceea ce noi considerăm că este o operă de artă inestimabilă şi să o prezentăm unui public nou, cel al secolului al XXI-lea", a spus el.

Într-un fost hambar cu acoperiş de paie din Hinton Waldrist, în care Brian May a prezentat oficial volumul, muzicianul britanic a declarat că îi face o la fel de mare plăcere să se afle acolo ca în perioada în care cânta alături de colegii săi din trupa Queen pe stadioane uriaşe arhipline.

"Nu este cel mai mare spectacol pe care l-am susţinut vreodată, însă este unul dintre cele mai interesante", a mărturisit muzicianul britanic.

Trupa Queen, a cărei carieră se întinde pe o perioadă de peste 20 de ani, din 1970 în 1991, a fost desemnată în 2007 "cel mai bun grup britanic al tuturor timpurilor", în urma unui sondaj organizat de BBC Radio.

Format în 1970 de cântăreţul Freddie Mercury, chitaristul Brian May, toboşarul Roger Taylor şi basistul John Deacon, grupul a lansat 15 albume până la destrămarea sa în 1991, după decesul lui Freddie Mercury din cauza maladiei SIDA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici