Chuck Berry şi Peter Sellars, recompensaţi cu Polar Music Prize pe 2014

Legenda muzicii rock'n'roll americane Chuck Berry şi regizorul american de teatru şi operă Peter Sellars au fost recompensaţi, miercuri, cu Polar Music Prize pe 2014, cea mai înaltă distincţie muzicală suedeză.

58 afișări
Imaginea articolului Chuck Berry şi Peter Sellars, recompensaţi cu Polar Music Prize pe 2014

Chuck Berry (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Acest premiu este împărţit în mod tradiţional, în fiecare an, de un artist pop-rock şi un solist/ grup de muzică clasică.

"Chuck Berry a fost pionierul rock'n'roll-ului care a făcut din chitara electrică instrumentul-far al muzicii rock", a declarat într-un comunicat juriul care acordă această distincţie.

"Fiecare riff, fiecare solo interpretat de chitariştii rock din ultimii 60 de ani conţine ADN-ul ce poate fi regăsit în muzica lui Chuck Berry", se afirmă în acelaşi comunicat.

Ajuns la vârsta de 87 de ani, cantautorul şi chitaristul american poate să se mândrească cu faptul că a influenţat unele dintre cele mai mari trupe rock din anii '60, precum The Beatles, Beach Boys şi The Rolling Stones.

"Johnnie B. Goode", "Sweet Little Sixteen", "Roll Over Beethoven" şi "School Days" sunt de multă devreme deja considerate nişte piese clasice ale genului.

La rândul său, Peter Sellars este "întruchiparea vie a tot ceea ce reprezintă Polar Music Prize", afirmă juriul, adăugând că artistul american "a pus în valoare muzica, prezentând-o într-un context nou".

În vârstă de 56 de ani, regizorul Peter Sellars este celebru pentru interpretările sale avangardiste şi uneori provocatoare ale unor opere clasice.

"Sellars a pus în scenă Mozart în luxul de la Trump Tower (zgârie-nori de 58 de etaje din New York) şi, în traficul de droguri din partea latino din Harlem, el a făcut o operă a vizitei (preşedintelui american Richard) Nixon în China şi a transpus în muzică obsesia lui Kafka pentru curăţenia din casă", afirmă juriul.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei va decerna celor doi laureaţi acest premiu, însoţit de un cec de 1 milion de coroane suedeze (110.540 euro), în cadrul unei gale ce va avea loc la Stockholm, pe 26 august.

Premiile Polar Music au fost înfiinţate în 1989, de Stig Anderson, managerul grupului suedez ABBA. Aceste distincţii sunt decernate artiştilor solo, unor grupuri şi chiar unor instituţii, în semn de recunoaştere a realizărilor lor excepţionale în domeniul creaţiei muzicale şi al progresului muzicii.

Printre muzicieni recompensaţi în anii trecuţi cu Polar Music Prize se numără Paul McCartney, Bob Dylan, Ray Charles, Pink Floyd, Stevie Wonder, Ennio Morricone, Bruce Springsteen, Elton John, Peter Gabriel, Patti Smith, dirijorul rus Valery Gergiev şi soprana americană Renée Fleming.

Laureaţii Polar Music Prize de anul trecut au fost cântăreţul senegalez Youssou Ndour şi compozitoarea finlandeză Kaija Saariaho.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici