Cine sunt câştigătorii "ROMÂNII AU TALENT". Membrii Speed Cubing sunt pasionaţi de cubul Rubik şi practică 4-5 ore pe zi acest "sport"

Cristian Leana, Martin Fronescu şi Flavian Glonţ, membrii trupei Speed Cubing, care a câştigat finala emisiunii "Românii au talent" şi marele premiu de 120.000 de euro, participă frecvent la concursurile de speedcubing, pentru care se antrenează şi patru-cinci ore pe zi.

3306 afișări
Imaginea articolului Cine sunt câştigătorii "ROMÂNII AU TALENT". Membrii Speed Cubing sunt pasionaţi de cubul Rubik şi practică 4-5 ore pe zi acest "sport"

Cine sunt câştigătorii "ROMÂNII AU TALENT". Membrii Speed Cubing sunt pasionaţi de cubul Rubik şi practică 4-5 ore pe zi acest "sport"

Speedcubing-ul, un hobby internaţional care tinde să devină un sport, este o activitate de rezolvarea rapidă a cubului Rubik şi a altor tipuri de puzzle-uri. La nivel internaţional, funcţionează în prezent o asociaţie dedicată acestor competiţii, respectiv World Cube Association (WCA). De asemenea, sunt organizate zeci de competiţii în acest domeniu, în fiecare lună, iar din doi în doi ani au loc Campionate Mondiale şi Europene. Proba principală este cubul Rubik, în care se realizează cinci rezolvări şi cea mai bună medie câştigă, dar există şi alte variaţii ale acestei jucării şi care se regăsesc ca probe oficiale la campionate.

Cristian Leana, Martin Fronescu şi Flavian Glonţ se întâlnesc mereu la concursurile de speedcubing, unde concurează pentru primul loc. Deşi recordurile lor îi departajează, timpii acestora sunt foarte apropiaţi, în general de mai puţin de o secundă, potrivit prezentării acestora de pe site-ul emisiunii "Românii au talent".

"Echipa noastră ar fi putut avea şi o altă componenţă, deoarece în comunitatea noastră sunt foarte mulţi copii talentaţi şi extrem de buni. Multă lume se întreabă ce ar putea să facă cineva cu un cub Rubik la un show de talent, însă noi avem atâtea variante încât ne-a fost dificil să alegem ce să facem", spun cei trei membri ai grupului.

De altfel, în timpul finalei "Românii au talent", cel mai tânăr membru al Speed Cubing, Martin Fronescu, în vârstă de 12 ani, a spus: "Ne-am gândit ce am putea face cu o simplă jucărie şi de fiecare dată am venit cu câte o nouă idee".

Martin Fronescu este din Bucureşti şi este elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială Nr. 81. "La şcoală materia mea preferată este matematica, unde am participat şi la olimpiadă, calificându-mă până la etapa municipală", spune acesta.

Martin a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik, în 2012, după ce a primit unul de Sfântul Nicolae. "Mai ştiam despre acest cub, deoarece îl văzusem pe Cristian Leana la televizor la 'Românii au talent' (la un sezon anterior, n.r.) şi mă impresionase. Iniţial nu ştiam că este atât de greu ce face el. Am învăţat să îl rezolv într-o săptămână cu ajutorul internetului. Am descoperit că există o mişcare mult mai dezvoltată a acestui cub şi chiar şi la noi în ţară există competiţii şi evenimente. După ce am realizat că nu folosesc un cub profesional cum au cei mai buni performeri, am decis să strâng bani să îmi cumpăr unul. Cu timpul mi-am cumpărat mai multe tipuri, dar trebuia să îmi rămână şi bani pentru posibile competiţii ce aveau să se organizeze şi la care îmi doream foarte mult să particip", a spus Martin Fronescu.

În noiembrie 2013, acesta a participat la prima competiţie de speedcubing, clasându-se pe locul al doilea, la cubul 2x2, şi pe locul al cincilea, la cubul 3x3.

La următoarea competiţie la care a participat s-a situat în top 3 la cinci probe: Megaminx (un cub Rubik cu 12 fete), unde a scos record naţional, Pyraminx, 5x5, 2x2 şi 3x3, proba principală a concursului, unde s-a situat pe locul al treilea.

Martin Fronescu vrea să participe şi la alte competiţii şi speră să devină cât mai bun. De asemenea, îşi doreşte să îl întâlnească pe Ron van Bruchem, fondatorul World Cube Association.

Cristian Leana s-a născut pe 27 septembrie 1994, în Bucureşti. Şi-a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik într-o excursie în Croaţia, în clasa a IX-a. Un coleg de-al lui a venit în acea excursie cu un cub Rubik, cu care s-a tot jucat în autocar. "Am fost surprins să văd că a reuşit să îl rezolve, aşa că i l-am tot amestecat în speranţa că nu va putea să-l mai facă, dar nu s-a întâmplat asta. Mai mult de două minute nu îi lua niciodată. L-am întrebat cum face, iar el mi-a zis că sunt metode şi algoritmi de rezolvare, iar că aceştia au o logică. Văzând eu asta, am început să-l iau la întrebări despre cum face, care e logica. Apoi le-am arătat părinţilor mei despre ce este vorba, iar ei mi-au cumpărat şi mie un cub Rubik", spune Cristian Leana.

Acesta precizează că la început a fost o întrecere între el şi colegul său, dar ulterior a descoperit că există concursuri în domeniu. "Astfel, antrenamentele au devenit tot mai intense, ajungând să practic în unele zile şi patru-cinci ore, poate în jur de până la 400-500 de rezolvări pe zi. Pentru a reuşi să rezolv cubul rapid, a trebuit să învăţ peste 100 de algoritmi. Timp de un an am tot exersat până când am reuşit să ajung cel mai rapid din ţară", a mai spus Cristian Leana.

Între timp, Cristian Leana a absolvit liceul şi, în prezent, este în anul al doilea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Pe de altă parte, Flavian Glonţ are 17 ani şi este elev în clasa a X-a. S-a născut la Târgovişte şi, în prezent, locuieşte în Câmpulung-Muscel. A descoperit cubul Rubik la vârsta de 13 ani şi jumătate, într-o pungă cu pufuleţi şi surprize.

În 2012, a participat la prima sa competiţie în domeniu. "Era un vis devenit realitate. La această competiţie din Bucureşti am întâlnit persoane ce făceau cubul la fel de bine ca mine sau chiar şi mai bine. Mă clasasem pe locul VI şi eram extrem de încântat şi mi-am propus că trebuie să pot şi mai mult. Cu timpul am mai participat şi am început uşor, uşor să am locuri de 2-3-4 şi chiar şi primul loc la competiţii prin toată ţara. În ziua de astăzi mi-am îndeplinit scopul. Deţin recordul naţional la cea mai rapidă rezolvare: 9,28 de secunde, iar Martin Fronescu are cea mai rapidă medie (media aritmetică a cinci rezolvări) din ţară, de 10,23 de secunde. Actualmente nu deţin doar recordul la 3x3, ci la încă nouă probe diferite, precum cele ale cuburilor de 4x4, 5x5, 6x6, 7x7, piramida, 3x3 cu o mână etc.", spune Flavian Glonţ.

"Chiar dacă nu-mi pot asigura un trai din acest lucru, este ceva plăcut, care mă relaxează şi mă ajută să-mi dezvolt viziunea în spaţiu (geometria). Sunt hotărât ca la facultate să merg în domeniul IT (Politehnica/ Universitatea de informatică) sau arhitectura, datorită dezvoltării viziunii în spaţiu", mai spunea Flavian Glonţ înainte de câştigarea competiţiei "Românii au talent".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici