Cineastul Andrzej Wajda se opune înmormântării lui Lech Kaczynski la catedrala Wawel

Andrzej Wajda, regizorul filmului "Pădurea Katyn", o peliculă despre masacrarea ofiţerilor polonezi de trupele sovietice, a făcut un apel către biserică, miercuri, cerându-i să renunţe la ideea înmormântării preşedintelui Lech Kaczynski la Wawel, catedrala din Cracovia a foştilor regi ai Poloniei.

73 afișări
Imaginea articolului Cineastul Andrzej Wajda se opune înmormântării lui Lech Kaczynski la catedrala Wawel

Cineastul Andrzej Wajda se opune înmormântării lui Lech Kaczynski la catedrala Wawel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, cineastul Andrzej Wajda, care în 2000 a primit un premiu Oscar pentru întreaga carieră, le-a cerut autorităţilor ecleziastice, printr-o scrisoare deschisă, "să renunţe la această decizie extrem de deplasată, luată în grabă, într-un moment de doliu".

Zeci de mii de internauţi din Polonia au aderat, miercuri, la grupurile care sprijină acest protest, atât pe Facebook, cât şi pe alte reţele de socializare.

Protestatarii văd în această decizie o onoare nemeritată.

"Preşedintele Lech Kaczynski a fost un om modest şi bun, dar nu există niciun motiv pentru ca el să îşi doarmă somnul de veci la Wawel, printre regii Poloniei şi mareşalul Josef Pilsudski", considerat părintele independenţei Poloniei, obţinută în 1918, a scris Andrzej Wajda în această scrisoare publică, postată pe site-ul publicaţei Gazeta Wyborcza (http://wyborcza.pl).

"Această decizie suscită proteste importante şi riscă să provoace diviziuni în sânul societăţii poloneze, acestea putând să devină cele mai profunde din 1989", anul căderii comunismului în Polonia, a declarat Andrzej Wajda în textul scrisorii de protest, cosemnată de soţia cineastului, Krystyna Zachwatowicz-Wajda, creatoare de costume şi decoruri de teatru şi film.

Un avion Tupolev 154, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit, sâmbătă, la aterizare, într-o pădure din apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea tuturor persoanelor aflate la bord.

Un număr de 96 de persoane se aflau la bordul avionului Tupolev-154, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, care a precizat că nu există niciun supravieţuitor.

Născut pe 6 martie 1926, Andrzej Wajda este unul dintre cei mai importanţi regizori din lume. Printre filmele sale se numără "Czlowiek z marmuru/ Omul de marmură" (1977), "Bez znieczulenia/ Fără anestezie" (1978), "Panny z Wilka/ Domnişoarele din Wilko', (1979), "Czlowiek z zelaza/ Omul de fier" (1981) şi "Danton" (1983).

În 2001, el a deschis Şcoala de Măiestrie Regizorală, care se află sub înaltul patronaj al Academiei de Film Europene. Fondatorii şcolii, alături de Andrzej Wajda, sunt Wojciech Marczewski şi Studioul de Filme Documentare şi Artistice (WFDiF) din Varşovia. Obiectivul major, de a face din şcoală nu doar un loc de formare şi perfecţionare, ci şi un cadru pentru întâlniri, schimburi de idei şi experienţă, este atins prin cursurile şi workshop-urile organizate, în general, prin ansamblul proiectelor derulate de şcoală.

În 2000, cu un an înainte să deschidă Şcoala de Măiestrie Regizorală, Wajda primit un premiu Oscar pentru excelenţă. A mai câştigat, printre altele, un premiu BAFTA, pentru "Danton" (1984), şi un Palme d'Or, pentru "Omul de fier".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici