Cineastul chinez Zhang Yimou ar putea plăti 119 mil. euro pentru că a încălcat legea copilului unic

Cineastul chinez Zhang Yimou, care a recunoscut că are trei copii cu actuala soţie, încălcând astfel politica oficială a copilului unic, a fost citat în justiţie pentru plata unor daune de interese de un miliard de yuani (119 milioane de euro).

159 afișări
Imaginea articolului Cineastul chinez Zhang Yimou ar putea plăti 119 mil. euro pentru că a încălcat legea copilului unic

Cineastul chinez Zhang Yimou (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doi avocaţi au depus "o plângere de interes general" pe adresa cineastului din Wuxi, oraşul natal al soţiei regizorului, prin care se solicită plata unor daune de interese în valoare de un miliard de yuani, conform publicaţiei China Daily.

Regizorul chinez a confirmat la începutul săptămânii că are doi băieţi şi o fată cu actuala sa soţie, recunoscând astfel implicit încălcarea politicii copilului unic şi cerându-şi scuze.

Celebrul regizor, a cărui absenţă din viaţa culturală publică a fost deja remarcată în ultimele săptămâni, a fost acuzat în luna mai de presa chineză că are cel puţin şapte copii cu mai multe femei.

Aceste acuzaţii sunt "false", spun reprezentanţii studiourilor Yimou, care i-au ameninţat pe autorii lor cu acţiuni în justiţie.

Autorităţile chineze au confirmat marţi că soţii Zhang au "încălcat legea", exprimându-şi speranţa că aceştia "îşi vor declara cu scrupulozitate veniturile", astfel încât să poată fi stabilită "o pedeapsă conform cu legea".

Spre deosebire de amenda stabilită de autorităţile publice, avocaţii care au depus plângerea au precizat că vor să îl cheme pe Zhang Yimou în faţa justiţiei pentru "a exprima mânia naţiunii pentru încălcările politicii" de planning familial, se arată în China Daily.

"Bogaţii au devenit din ce în ce mai îndrăzneţi faţă de încălcarea regulilor de planning familial, deoarece sunt suficient de înstăriţi ca să plătească amenzile. Este nedrept pentru săraci şi pentru cei care respectă cu sfinţenie legea", a precizat unul dintre avocaţi, Jia Fangyi.

Surse din presa chineză au estimat că regizorul, având în vedere veniturile sale ridicate, ar putea risca o amendă de 160 de milioane de yuani (20 de milioane de euro), dar autorităţile nu au menţionat încă nicio sumă.

Amenzile pentru încălcarea planningului familial constituie o importantă sursă de venituri pentru autorităţile chineze, numai anul trecut strângându-se suma de 20 miliarde de yuani (2,4 miliarde de euro) în 24 din cele 31 de provincii şi regiuni ale Chinei, a precizat, joi, ziarul din Beijing Xinjingbao.

În trecut lăudat pentru filmele sale interzise, Zhang Yimou, în vârstă de 62 de ani, a devenit unul dintre susţinătorii regimului, participând la organizarea marilor ceremonii oficiale, precum cea de sărbătorire a celor 60 de ani de la instaurarea regimului comunist în China, în 2009, şi evenimentul de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

Beijingul a anunţat, luna trecută, o modificare importantă a politicii sale de control al naşterilor şi va permite cuplurilor cu copil unic să aibă de acum înainte şi un al doilea copil.

Cel mai mare succes de box-office al regizorului Zhang Yimou a fost lungmetrajul "Eroii/ Hero", cu Jet Li în rolul principal, care a avut încasări de 54 de milioane de dolari în Statele Unite ale Americii. Cel mai recent film al său se intitulează "The Flowers of War" (2011) şi l-a avut în rolul principal pe actorul Christian Bale. Acest lungmetraj a fost nominalizat în 2012 la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Zhang Yimou a fost nominalizat de două ori la Oscar. Niciun film şi niciun regizor din China nu a câştigat vreodată un trofeu major la gala organizată de Academia de film americană.

Regizorul Zhang Yimou a câştigat două premii Leul de Aur, în 1992, cu "Qiu Ju da guan si/ The Story of Qiu Ju", şi în 1999, cu "Mica învăţătoare", precum şi un Leu de Argint, cu "Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern", în 1991, la Festivalul de Film de la Veneţia.

Primul său film, "Sorgul roşu", în care joacă Gong Li, soţia şi muza sa, a câştigat Ursul de Aur la Berlin în 1988. Regizorul a devenit celebru pe plan internaţional cu filmul "Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern". Au urmat "Huozhe/ Lifetimes", marele premiu al juriului de la Cannes, în 1994, şi "Eroul", în 2003. Cineastul chinez are în palmares şi două premii BAFTA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici