Claude Chabrol, premiat pentru întreaga carieră la Berlin (Video)

Regizorul francez Claude Chabrol, premiat pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Berlin, a declarat că, în prezent, îl interesează doar contradicţiile interioare ale personajelor, aşa cum se poate vedea în cel mai recent film al său, "Bellamy".

16 afișări
Imaginea articolului Claude Chabrol, premiat pentru întreaga carieră la Berlin (Video)

Claude Chabrol, premiat pentru întreaga carieră la Berlin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Claude Chabrol, în vârstă de 78 de ani, a fost distins cu premiul Berlinale Camera pentru întreaga carieră, duminică, în cadrul celei de-a 59-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Cu această ocazie a fost proiectat cel mai recent lungmetraj al său, "Bellamy", un film poliţist, în care joacă Gérard Depardieu.

Mai puţin incisiv decât cele mai mari realizări cinematografice ale acestui fost critic de film, specialist în Hitchcock, "Bellamy" are la bază un scenariu semnat de Chabrol şi de Odile Barski.

"Odile, care mă cunoaşte bine, s-a inspirat, de asemenea, din scenele cotidiene cu mine şi soţia mea", pentru a-i da viaţă lui Bellamy, a spus regizorul. Personajul principal, un comisar în vacanţă, a fost creat pentru a fi interpretat de Gérard Depardieu. "Voiam de mult să lucrăm împreună", a spus regizorul, vorbind despre nişte filmări "cu adevărat idilice, în ciuda tuturor celor prevăzute".

"În acest moment, ceea ce mă interesează sunt contradicţiile interioare ale personajelor. În cazul lui Bellamy, el îşi doreşte empatia pe care nu o poate avea pentru cea mai apropiată rudă a sa: fratele lui", interpretat de Clovis Cornillac, a mai spus Chabrol.

Regizorul şi-a amintit că a ţinut pentru prima oară în mână o cameră de filmat în 1957, iar doi ani mai târziu, a lansat primul său film, "Frumosul Serge", astfel că anul acesta sărbătoreşte jumătate de secol de carieră.

Regizorul Claude Chabrol este un reprezentant de seamă al curentului "Noul Val" din cinematografia franceză, devenit cunoscut la sfârşitul anilor '50 şi începutul anilor '60. Ca şi ceilalţi colegi ai săi din "Noul val" - Jean-Luc Godard, François Truffaut, Eric Rohmer şi Jacques Rivette -, Chabrol a fost mai întâi critic de film pentru influenta revistă Cahiers du Cinema, înainte de a începe o carieră în regia de film.

De multe ori caracterizat drept cel mai comercial dintre regizorii "Noului Val", Chabrol a rămas un regizor prolific şi popular în timpul carierei sale.

"Până la urmă sunt mulţumit, pentru că patru cincimi din filmele pe care le-am făcut corespund cât de cât ideii pe care o aveam", spune Chabrol. "Unele (filme, n.r.) sunt reuşite, altele sunt ratate, dar nu o să precizez pe care dintre ele regret că le-am făcut, dacă unora le plac...", mai spune cineastul.

Claude Chabrol a fost recompensat la Berlinală pentru întreaga carieră, la 50 de ani după ce a câştigat Ursul de Aur, pentru filmul "Les cousins". Chabrol a mai fost recompensat la Festivalul de la Berlin cu premiul FIPRESCI, în 1973, pentru "Les Noces Rouges".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici