Clooney şi fraţii Coen, printre vedetele Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (Galerie Video)

Actori precum Ben Kingsley, George Clooney, Peter O'Toole şi regizori ca fraţii Ethan şi Joel Coen au fost incluşi pe lista invitaţilor speciali la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF), care va avea loc între 4 şi 13 septembrie.

10 afișări
Imaginea articolului Clooney şi fraţii Coen, printre vedetele Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (Galerie Video)

Clooney şi fraţii Coen, printre vedetele Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (Galerie Video)

Festivalul include, anul acesta, 249 de filme de lungmetraj şi 63 de pelicule de scurtmetraj din 64 de ţări, dintre care 116 sunt premiere mondiale.

Evenimentul se va deschide cu proiecţia de gală a peliculei cineastului canadian Paul Gross, "Passchendaele", inspirată de povestea reală a bunicului regizorului, luptător în Primul Război Mondial.

Şi cea mai recentă peliculă a fraţilor Coen, "Burn After Reading", cu Frances McDormand, Brad Pitt, John Malkovich şi George Clooney în distribuţie, este pe lista celor mai aşteptate evenimente cinematografice, alături de filmul poliţist al lui Gavin O'Connor, "Pride and Glory", cu Edward Norton, Colin Farrell şi Jon Voight.

De remarcat este şi filmul lui Rod Lurie, "Nothing but the Truth", care spune povestea unui reporter de la Washington (Kate Beckinsale), închis pentru că a refuzat să dezvăluie sursa care i-a dat informaţii referitoare la un scandal ce implica persoane din guvernul american.

Filmul îi mai are în distribuţie pe Matt Dillon, Alan Alda şi David Schwimmer.

Franţa a produs sau a coprodus 49 din filmele care vor fi proiectate anul acesta la Festivalul de la Toronto, unul dintre cele mai importante fiind thriller-ul lui Jean-Francois Richet, "Public Enemy Number One".

Filmul îl prezintă, în rolul principal, pe Vincent Cassel, care îl interpretează pe Mesrine, legendarul gangster francez din anii '60 şi '70, cunoscut pentru sadismul, bravada şi evadările sale spectaculoase din închisoare.

Regizorul filmului "Din viaţă scapă cine poate/ Trainspotting" (1996), Danny Boyle, participă la Toronto cu o comedie, "Slumdog Millionaire", o poveste despre un copil care doreşte să participe la varianta hindi a concursului britanic "Who Wants to be a Millionaire".

Printre premierele mondiale care vor avea loc în cadrul evenimentului se numără comedia de acţiune a regizorului Charles Martin Smith, "Stone of Destiny", cu Robert Carlyle, care va închide festivalul, pe 13 septembrie.

Printre celelalte premiere din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto se mai numără producţiile: "The Brothers Bloom", în regia lui Rian Johnson, cu Adrien Brody şi Mark Ruffalo, "Easy Virtue" în regia lui Stephen Elliot, cu Jessica Biel, Colin Firth şi Kristin Scott Thomas, şi "Genova" , în regia lui Michael Winterbottom, cu Hope Davis şi Colin Firth.

În cadrul festivalului vor mai putea fi vizionate şi filmele "Me and Orson Welles", de Richard Linklater, "Aide-toi et le ciel t'aidera", de Francois Dupeyron, şi "Un barrage contre le Pacifique", de Rithy Panh.

De asemenea, 12 regizori, printre care se numără Scarlett Johanson şi Nathalie Portman, vor prezenta scurtmetraje despre iubirea în oraşul New York, în colajul "New York, I Love You", care îi are în distribuţie, printre alţii, pe Orlando Bloom, Christina Ricci, Andy Garcia, Ethan Hawke, Kevin Bacon şi James Caan.

România este reprezentată la festival de pelicula "Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru, care participă la secţiunea "Discovery".

"Pescuit sportiv" se alătură altor 25 de filme eligibile pentru Diesel Discovery Award, distincţie acordată în urma voturilor membrilor presei prezenţi la Festivalul de la Toronto, veniţi din toată lumea.

"Discovery este locul de la TIFF unde anul acesta se vor găsi cele mai incitante debuturi în cinematografie", a spus unul dintre directorii festivalului, Cameron Bailey.

În secţiunea Discovery a mai fost inclus lungmetrajul "Delta", în regia lui Kornel Mundruczo, care a primit, anul acesta, la Festivalul de la Cannes, premiul criticii internaţionale, acordat de Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice (FIPRESCI).

"Delta", al treilea lungmetraj al regizorului maghiar Kornél Mundruczo, a fost filmat în întregime în România (Delta Dunării), timp de patru ani, fiind o coproducţie Ungaria, Germania şi România.

Cu o tradiţie de peste 30 de ani, Festivalul de la Toronto este unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din lume.

Spre deosebire de festivalurile de la Cannes, Veneţia sau Berlin, Festivalul Internaţional de Film de la Toronto nu are vocaţie competitivă, singurele premii marcante fiind cel al publicului şi cel al criticii internaţionale.

Astfel, anul trecut, spectatorii - aproximativ 300.000 - au acordat premiul publicului canadianului David Cronenberg, pentru thriller-ul "Eastern Promises", o poveste a mafiei ruse din Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici