Clopote acţionate prin satelit, la Mitropolia Târgovişte

Patru noi clopote, comandate la o turnătorie din Baia Mare, vor fi montate, luni, în clopotniţa Mitropoliei Târgovişte, acestea fiind acţionate, la ore stabilite în prealabil, printr-un satelit, centrul de comandă aflându-se la Frankfurt.

203 afișări
Imaginea articolului Clopote acţionate prin satelit, la Mitropolia Târgovişte

Clopote acţionate prin satelit, la Mitropolia Târgovişte (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Arhiepiscopiei din Târgovişte, cele patru clopote au costat 420.000 de lei, fiind confecţionate din bronz şi având o acustică deosebită.

"Clopotele sunt turnate la Baia Mare, sunt nişte clopote ruseşti turnate în România. Ele diferă de clopotele turnate în vestul Europei. Au un sunet mult mai dulce şi mai grav. Cele patru clopote au fost comandate special pentru Mitropolia Târgovişte. Cel mai mare dintre ele are 2.030 de kilograme, iar cel mai mic are 250 de kilograme. Sunt confecţionate din bronz. Valoarea lor, inclusiv montarea şi automatizarea, se ridică la 420.000 de lei" , a declarat, luni, Radu Blotor, administrator turnătorie.

Clopototele vor fi acţionate prin satelit, iar tot programul va funcţiona printr-o antenă GPS care va fi conectată la un ceas atomic amplasat lângă Frankfurt. Practic, clopototele vor fi acţionate cu ajutorul unui singur buton şi vor începe să bată conform unei setări prealabile, începând din duminica Floriilor.

Arhiepiscopia a prevăzut, pe lângă schimbarea clopotelor, şi reabilitarea clopotniţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici