CNA a interzis difuzarea videoclipului "Mandala" al trupei Fly Project

Difuzarea videoclipului "Mandala" al trupei Fly Project, prezentat pe Kiss TV, a fost interzisă pe posturile de televiziune, din cauză că sugerează consumul de droguri şi prezintă femei în ipostaze degradante, potrivit unei decizii luate în şedinţa de marţi de către CNA.

81 afișări
Imaginea articolului CNA a interzis difuzarea videoclipului "Mandala" al trupei Fly Project

CNA: Difuzarea videoclipului "Mandala" al trupei Fly Project, interzisă pe posturile TV (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, marţi, videoclipul "Mandala" difuzat de postul muzical Kiss TV.

Potrivit CNA, videoclipul a fost difuzat pe data de 22 mai, de la ora 17.08. Videoclipul îi prezintă pe interpreţi în timp ce petrec într-un club înconjuraţi de multe fete care dansează lasciv. O parte dintre fete poartă lese în jurul gâtului şi altele le ţin de lese. La un moment dat, în videoclip, una dintre fete gustă un praf.

Potrivit lui Attila Szasz, membru al CNA, videoclipul "încurajează consumul de droguri". El a propus interzicerea difuzării în acest format a videoclipului pentru că sugerează consumul de droguri.

La rândul său, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a fost de părere că în videoclip şi femeile sunt puse în ipostaze degradante.

În cele din urmă, membrii CNA au decis să aplice o somaţie cu intrare în legalitate în acest caz, implicând faptul că videoclipul "Mandala" nu mai poate fi difuzat până nu va avea un format care să respecte legislaţia audiovizuală.

Potrivit art. 28 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, "(1) Producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare. (2) Este interzisă difuzarea producţiilor şi a videoclipurilor muzicale care încurajează consumul de droguri sau care sugerează că drogurile ar constitui un mijloc de rezolvare a problemelor de viaţă".

De asemenea, art. 16, alin. 3, litera i din Cod spune: "Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele: i) prezentarea femeii în ipostaze degradante".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici