Codul de bare pentru pietrele funerare: Fotografii şi înregistrări video ale defunctului, accesate pe telefonul mobil prin scanare - FOTO

Nemurirea devine posibilă, afirmă compania americană Digital Legacys, inventatoarea unui cod de bare special, lipit pe pietrele funerare, care permite rudelor şi prietenilor unei persoane decedate să vizioneze pe telefonul mobil fotografii şi înregistrări video ale defunctului.

1186 afișări
Imaginea articolului Codul de bare pentru pietrele funerare: Fotografii şi înregistrări video ale defunctului, accesate pe telefonul mobil prin scanare - FOTO

Codul de bare pentru pietrele funerare: Fotografii şi înregistrări video ale defunctului, accesate pe telefonul mobil prin scanare - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pe o piatră funerară, un cod de bare foarte discret. Rick Miller se apropie, scoate din buzunar telefonul mobil şi îl scanează. Câteva secunde mai târziu, el priveşte pe ecranul telefonului fotografii şi înregistrări video cu un prieten de-al său, decedat în 1990.

În liniştea de la Sunset Memorial Park, un cimitir de la periferia nordică a oraşului Philadelphia, Rick Miller poate să asculte şi piesele preferate ale defunctului, să citească textele care i-au fost dedicate acestuia, să completeze o carte de oaspeţi şi chiar să partajeze, prin intermediul Facebook şi Twitter, emoţii şi fotografii.

Nu este singur. Toţi vizitatorii care au un telefon inteligent sau o tabletă pot, printr-o aplicaţie adaptată, să scaneze codul QR - un tip de cod de bare care se prezintă sub forma unui mic pătrat cu linii negre - lipit pe piatra funerară şi să descopere astfel viaţa lui Lance Clinton Erb, care îşi doarme somnul de veci sub o placă de bronz, gravată în mod sobru cu două date, 1947-1990.

De aproape un an, Rick Miller şi soţia sa, Lorie, s-au specializat în comerţul cu aceste "memoriale" cu cod QR, prin intermediul companiei lor Digital Legacys, una dintre puţinele firme care oferă în prezent acest tip de servicii în Statele Unite.

Este suficient ca o persoană să trimită pe internet acestei companii fotografii, fişiere video, texte, înregistrări muzicale asociate defunctului, iar soţii Miller le organizează pe un site securizat. Familia defunctului primeşte prin poştă o mică plachetă din bronz sau din cupru cu celebrul cod QR care trebuie lipită pe piatra funerară, cu un adeziv care rezistă în faţa tuturor intemperiilor.

Instalarea durează doar 30 de secunde. "Este foarte simplu. Şi e un lucru cu adevărat bun, în special pentru tinerii sau copiii care nu i-au cunoscut niciodată pe anumiţi membri din familiile lor. Avem ca exemplu cazul unei fetiţe de cinci ani. Tatăl ei a murit în urmă cu câţiva ani. Acum ea poate să vină la cimitir, să scaneze codul şi să îşi «amintească» de cineva pe care nu l-a întâlnit niciodată", spune Rick Miller.

Dacă rudele şi prietenii defunctului doresc să actualizeze memorialul online, familia Miller se ocupă de acest aspect pentru ei.

"Oamenii adoră această idee", spune Rick Miller, în liniştea bucolică a cimitirului, în care zeci de mici drapele americane sunt înfipte lângă morminte, chiar în gazonul de lângă pietrele funerare. "E minunat ceea ce permite tehnologia de astăzi", mai spune acesta.

"Este o manieră mai veselă de a-ţi aminti" de prietenii sau rudele care au murit, adăugă Rick Miller. "Oamenii vin la mormânt, privesc fotografiile, fac comentarii - «îmi amintesc de acea aniversare» sau «îmi amintesc de acel costum»", spune Miller.

Preţul pentru această "nemurire digitală" este de 149,99 dolari (112 euro) pentru codul QR şi memorialul online, accesibilitatea fiind nelimitată, "pe viaţă". Dacă familia doreşte acest serviciu doar pentru un an, preţul este de 99,99 dolari (74 euro).

Cumpărătorii pot să adauge şi o parolă, pentru ca doar familia să poată să scaneze codul QR.

De când şi-au deschis această afacere, soţii Miller spun că au primit solicitări din toate colţurile Statelor Unite. "Am fost contactaţi şi de un australian, care ne-a trimis un e-mail, voia să ştie dacă putem să facem aceste lucruri şi în Australia", spune Lorie Miller.

"Anumite cimitire istorice sunt foarte interesate", explică soţul ei. "Un cod plasat doar pe mormintele istorice permite vizitatorului să se plimbe şi să afle evenimentele asociate cu acea persoană", a adăugat el.

Soţii Miller, care la început au demarat acest proiect pentru a-şi aduce aminte, altfel, de apropiaţii lor decedaţi, speră să nu se oprească aici.

"Oamenii ne dau idei", spune Lorie Miller, care intenţionează să utilizeze codul QR pentru a spune poveştile de viaţă ale unor persoane celebre, de această dată în locurile în care acele persoane încă trăiesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici