Colecţia de artă a designerului Kenzo, vândută la licitaţie pentru 1,9 milioane de euro

Colecţia de artă a creatorului de modă japonez Kenzo Takada a fost vândută la licitaţie, la Paris, pentru 1,9 milioane de euro, sumă care nu s-a ridicat mult deasupra estimărilor, existând şi o serie de obiecte care nu şi-au găsit cumpărător.

12 afișări
Imaginea articolului Colecţia de artă a designerului Kenzo, vândută la licitaţie pentru 1,9 milioane de euro

Colecţia de artă a designerului Kenzo, vândută la licitaţie pentru suma de 1,9 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizatorul licitaţiei, Claude Aguttes, s-a "felicitat" pentru acest rezultat, remarcând că "diversitatea şi originalitatea colecţiei au reprezentat o dificultate, ea fiind atractivă pentru un mare număr de colecţionari".

Celebrul designer Kenzo, în vârstă de 70 de ani, a cărui marcă, ce îi poartă numele, a fost achiziţionată în urmă cu zece ani de grupul LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), a decis să scoată la licitaţie colecţia de artă din vechea sa casă de lângă Place de la Bastille, din Paris, dorindu-şi un nou început.

Colecţia a reprezentat 1.100 de obiecte - păpuşi amerindiene, piese de mobilier, veselă, fotografii, pictură contemporană, artă primitivă.

În urma licitaţiei, care a început marţi şi a continuat miercuri, 25% din colecţie a rămas nevândută, iar la articolele cumpărate au fost vândute, în mare parte, la preţul de pornire.

Cel mai bine vândut obiect a fost o statuetă din aur pre-angkoriană, din secolul al VIII-lea, reprezentând o divinitate feminină a înţelepciunii. Această piesă fusese estimată la 60.000 - 80.000 de euro şi a fost adjudecată la suma de 108.000 de euro.

În schimb, unul dintre "vedetele" licitaţiei, un cal de lemn din epoca Han, vechi de 2.000 de ani, estimat la 80.000 - 100.000 de euro, nu şi-a găsit cumpărător, la fel nici piesele din vesela călugărilor zen.

O statuetă a lui Budha a fost vândută pentru 64.000 de euro, în timp ce mai multe figurine chinezeşti au atins preţuri bune, una atingând suma de 69.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici