Compozitorul Maurice Jarre a decedat

Compozitorul francez Maurice Jarre, recompensat cu trei premii Oscar, tatăl muzicianului Jean-Michel Jarre, a decedat duminică, la Los Angeles, la vârsta de 84 de ani, din cauza unui cancer, informează bbc.co.uk.

32 afișări
Imaginea articolului Compozitorul Maurice Jarre a decedat

Compozitorul Maurice Jarre a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Maurice Jarre a devenit celebru relativ târziu, mai ales pentru muzica pe care a compus-o pentru mari filme de la Hollywood.

El a devenit cunoscut în 1962, datorită coloanei sonore compuse pentru filmul "Lawrence al Arabiei", pentru care a fost recompensat cu un premiu Oscar.

Ulterior, el a mai câştigat două premii Oscar, pentru muzica filmelor "Doctor Jivago" şi "Călătorie în India".

De-a lungul carierei a compus muzică pentru peste 150 de producţii cinematografice, contribuind la succesul filmelor unor mari regizori, precum David Lean, Alfred Hitchcock, John Huston şi Luchino Visconti.

Printre filmele pentru care a compus coloana sonoră se mai numără "The message", "Cercul poeţilor dispăruţi/ Dead poets society", "Ghost/ Fantoma mea iubită", "Căderea zeilor/ The damned", "The man who would be the king".

Maurice Jarre a mai compus muzică simfonică pentru teatru, balet şi televiziune, inclusiv pentru seria "Iisus din Nazareth", de Franco Zeffirelli, lansată în 1977.

Născut la Lyon, în Franţa, Maurice Jarre, care s-a mutat în SUA în anii 1960, a fost căsătorit de patru ori şi este tatăl lui Jean-Michel Jarre, un pionier al muzicii electronice.

Una dintre ultimele apariţii publice ale lui Maurice Jarre a fost în februarie, la Festivalul de Film de la Berlin, unde a primit un premiu pentru întreaga carieră. La acel moment, directorul festivalului, i-a adus un omagiu lui Jarre, spunând: "Compozitorii de film stau adesea în umbra unor mari regizori şi actori (...) Însă cu Maurice Jarre se întâmplă un lucru diferit - muzica filmului "Doctor Jivago", la fel ca majoritatea compoziţiilor sale, sunt celebre la nivel mondial şi au rămas de neuitat în istoria cinematografiei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici