Concert la "harpă de sticlă", la Muzeul Enescu

Formaţia poloneză Glass Duo a susţinut, duminică seară, la Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, un concert la "harpă de sticlă", o instalaţie care cuprinde 54 de pahare şi la care a interpretat muzică clasică aparţinând unor compozitori precum Ceaikovski, Mozart şi Bach.

5 afișări
Imaginea articolului Concert la "harpă de sticlă", la Muzeul Enescu

Concert la "harpă de sticlă", la Muzeul Enescu

De multe ori la mese prin restaurante se găsesc câţiva "talentaţi" care cântă la pahare, trecând un deget peste buza acestora şi "reuşind" de cele mai multe ori armonii egale cu cele ale unei unghii ce zgârie o tablă. Însă "harpa de sticlă" a Annei şi a lui Arkadiusz Szafraniec nu degeaba este numită "orga angelică" - aliniind 54 de pahare de dimensiuni şi forme diferite, cei doi scot sunete fine, elegante, în stare să farmece orice public.

Însă acest instrument nu este pe atât de empiric pe cât pare, el datând încă din secolul al XV-lea şi bucurându-se de o mare popularitate până mai târziu. Muzicieni precum Richard Strauss au compus special pentru "harpa de sticlă".

Concertul care a avut loc duminică seară a prezentat spectatorilor, printre altele, un concert pentru pian de Mozart, precum şi creaţii de Bartok, Chopin, Bach şi Ceaikovski. Publicul s-a arătat foarte încântat de ineditul recital, mulţi dintre cei prezenţi dorind să încerce chiar ei să smulgă câteva sunete paharelor celor doi interpreţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici