Concert U2 la Moscova: Militanţii Greenpeace şi Amnesty International, împiedicaţi să manifesteze

Poliţia rusă a evacuat, miercuri, corturile ocupate de militanţii Greenpeace şi Amnesty International, arestându-i pe activiştii celor două organizaţii reuniţi la Moscova cu ocazia concertului susţinut de trupa irlandeză U2.

15 afișări
Imaginea articolului Concert U2 la Moscova: Militanţii Greenpeace şi Amnesty International, împiedicaţi să manifesteze

Concert U2 la Moscova: Militanţii Greenpeace şi Amnesty International, împiedicaţi să manifesteze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Corturile Amnesty International, Greenpeace şi The One (campanie anti-SIDA) au fost evacuate de poliţie, care nu a autorizat aceste ONG-uri să colecteze semnături şi să discute cu publicul", a declarat Ivan Blokov, unul dintre militanţii Greenpeace.

"Mai mulţi activişti Amnesty au fost reţinuţi de poliţie", a adăugat aceeaşi sursă, precizând că acţiunea lor a fost autorizată de organizatorii concertului.

Potrivit poliţiei moscovite, organizatorii acestor manifestaţii au fost duşi la comisariat "pentru o conversaţie profilactică".

"Li s-a explicat faptul că acţiunile politice şi concertele sunt două lucruri diferite", a declarat o sursă din poliţia moscovită, citată de agenţia de presă Interfax, adăugând cu această ocazie că "nimeni nu a fost reţinut".

Aproape 80.000 de persoane au asistat, miercuri, la concertul pe care trupa irlandeză U2 l-a susţinut la Moscova, în timpul căruia Bono, solistul formaţiei, a cântat împreună cu rockerul Iuri Şevciuc, liderul grupului cult DDT, cunoscut pentru luările de poziţie împotriva puterii de la Kremlin.

Muzicianul rus şi alţi artişti - ecologişti şi apărători ai drepturilor omului - i-au trimis o scrisoare lui Bono, înainte ca acesta să se întâlnească, marţi, cu preşedintele Rusiei, în care i-au cerut cântăreţului irlandez să-i atragă atenţia lui Dmitri Medvedev asupra încălcărilor drepturilor omului în Rusia.

Solistul trupei U2 a luat ceaiul cu preşedintele Medvedev, marţi, în reşedinţa acestuia din oraşul Soci, pe ţărmul Mării Negre. Presa rusă nu a aflat deocamdată dacă Bono a discutat cu liderul de la Kremlin despre democraţie şi ecologie.

Bono a revenit pe scenă la începutul lunii august, după o absenţă de două luni cauzată de o intervenţie chirurgicală la spate, trupa sa reluându-şi astfel turneul mondial despre care managerul ei susţine că va fi cel mai profitabil din istorie.

Rockerii irlandezi din trupa U2, care au încasat peste 130 de milioane de dolari din turneul lor mondial "360°" şi din alte contracte comerciale, în perioada iunie 2009 - iunie 2010, s-au clasat pe prima poziţie în topul Forbes al muzicienilor cu cele mai mari venituri pe plan mondial anul trecut. Turneul mondial "360°" promovează cel de-al 12-lea album de studio al U2, "No Line On The Horizon", lansat pe 2 martie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici