Concertele lunii noiembrie în Capitală

Festivalurile SoNoRo şi "Viaţa e frumoasă!" vor aduce, în noiembrie, spectacole diverse pe scenele Capitalei, de la clasic, la jazz, musical şi dark cabaret, alături de concertele susţinute de artişti precum Jane Birkin şi Tom Jones, şi de mai multe trupe ale scenei metal din Europa şi SUA.

675 afișări
Imaginea articolului Concertele lunii noiembrie în Capitală

Concertele lunii noiembrie în Capitală (Arhiva Mediafax foto)

Ajuns la cea de-a şasea ediţie, Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se va desfăşura anul acesta între 5 şi 24 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Bistriţa, sub titulatura "New Worlds". Concertul de deschidere va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Palatul Cotroceni, Sala Unirii, şi va fi susţinut de Diana Ketler (pian), Benjamin Schmid (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Adrian Brendel (violoncel).

Jazz-ul va fi pentru prima dată prezent la SoNoRo prin trioul vienez Schmid-Carstensen-Breinschmid, prin improvizaţiile cântăreţei bucureştene Luiza Zan sau ale pianistului lituanian Petras Geniušas şi prin compoziţiile saxofonistului şi compozitorului newyorkez Daniel Schnyder. Pe de altă parte, Cvartetul Casal din Zürich va celebra în Catedrala Sf. Iosif "naşterea" cvartetului de coarde, concertând pe patru instrumente originale Jacobus Steiner. Totodată, în seratele "Lisztomania" de la Bucureşti şi Cluj publicul va sărbători aniversarea lui Franz Liszt, în contextul în care anul acesta se împlinesc 200 de ani de la naşterea celebrului interpret şi compozitor. De asemenea, cunoscuta actriţă Maria Dinulescu va citi fragmente din scrierile acestuia, pe 13 noiembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Pe de altă parte, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!", organizat de Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" (TNO), va avea loc, în perioada 10 - 20 noiembrie, la sediul teatrului, dar şi în multe alte locuri din Capitală, de la Sala Palatului, Sala Radio, Teatrul Odeon şi Teatrul Metropolis la Centrul Vechi, Pasajul Universităţii şi în biserici (concertele de muzică religioasă).

Seria de concerte din această ediţie variază de la clasic (Richard Galliano, Franţa - concert simfonic cu participarea dirijorului Tiberiu Soare), clasic cu influenţe rock, trance şi synthpop (Emma Shapplin, Franţa), la dark cabaret (Tiger Lillies, Marea Britanie) şi muzică pop (Ornella Vanoni, Italia), jazz (Richard Galliano şi cvintetul "La Strada", Franţa, Maia Baratashvili and The Shin, Georgia, Old Fish Jazz Band, Germania), tango (QuarTango, Slovacia / România), muzică religioasă (Corul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian"), concerte cu specific tradiţional, care vor da publicului prilejul de a descoperi muzică din Rusia, Ucraina, Slovacia, dar şi România (Maria Răducanu).

De asemenea, Sala Palatului din Capitală găzduieşte în noiembrie concerte ale unor artişti de renume - Elvis Costello (3 noiembrie), Jane Birkin (13 noiembrie) şi Tom Jones (17 noiembrie) -, dar şi al trupelor de jazz The Manhattan Transfer (11 noiembrie) şi Duke Ellington Orchestra (10 noiembrie). Havasi Balázs, considerat cel mai rapid pianist din lume, va oferi un spectacol grandios, tot pe scena Sălii Palatului, pe 15 noiembrie.

Cunoscut pentru balade de dragoste memorabile, cântăreţul şi compozitorul Elvis Costello concertează în premieră în România. Artistul combină diferite stiluri de muzică - pop, rock, soul, jazz - cu o voce unică şi o percepţie muzicală aparte. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără baladele "She", de pe coloana sonoră a filmului "Notting Hill", şi "I Want You", inclusă pe coloana sonoră a filmului omonim. În anul 2004 a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun cântec original, pentru "The Scarlet Tide", de pe coloana sonoră a filmului "Cold Mountain".

Actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin va concerta în premieră în România, în cadrul unui turneu mondial, fiind însoţită de un grup de muzicieni japonezi alături de care va interpreta cele mai dragi piese ale sale compuse de celebrul Serge Gainsbourg. La douăzeci de ani de la moartea lui Gainsbourg şi la patruzeci de la apariţia albumului "Histoire de Melody Nelso" (recunoscut de critici şi fani deopotrivă ca fiind cel mai complex şi influent material al artistului), Jane Birkin se reîntoarce în trecut, la piesele mentorului său, oferindu-le de această dată o savoare rafinată de influenţele japoneze.

De la lansarea albumului "It's Not Unusual", în 1965, Sir Tom Jones a vândut în întreaga lume mai bine de 100 de milioane de albume. În 1999, el a lansat şi un album ce a cuprins colaborări, intitulat "Reload", iar în 2002 a scos pe piaţă "Mr. Jones" - un material discografic ce cuprindea coveruri. Veteranul cântăreţ galez Tom Jones, în vârstă de 71 de ani, a revenit în 2008 cu un nou album de studio, intitulat "24 Hours", iar în 2010 a lansat materialul discografic "Praise & Blame", un album inspirat din muzica gospel. A câştigat un premiu Grammy, în 1965. Tom Jones a mai fost în România, în 2007, când a cântat în cadrul spectacolului de Revelion organizat de Marian Vanghelie în Bucureşti.

Totodată, multimplu laureată a premiilor Grammy şi totodată una dintre cele mai longevive prezenţe pe scena jazz-ului internaţional, The Manhattan Transfer va veni pentru prima dată la Bucureşti, pentru un concert de fusion vocal jazz autentic.

Şi celebrul big band de jazz Duke Ellington Orchestra revine în România într-un concert special. Cu peste 20.000 de reprezentaţii în întreaga lume, Duke Ellington Orchestra a cucerit inimile publicului iubitor de jazz şi aprecierea criticii muzicale din lumea întreagă. Înfiinţată în 1923, trupa şi-a primit numele de la întemeietorul său, celebrul pianist şi dirijor Duke Ellington, supranumit "ducele jazz-ului", câştigător a 13 premii Grammy. Formula actuală a orchestrei cuprinde 16 muzicieni, atât tineri interpreţi, cât şi veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington, toţi tehnicieni de excepţie. Repertoriul original elaborat va oferi audienţei ocazia de a admira abilităţile creative nelimitate ale interpreţilor.

Pianistul şi compozitorul maghiar Havasi Balázs, în premieră la Bucureşti, prezintă spectacolul Symphonic Red Concert Show, ce reuneşte pe aceeaşi scenă peste 100 de artişti din întreagă lume. Symphonic Red Concert Show reprezintă una dintre cele mai grandioase producţii ale momentului, în care imagini inedite însoţesc trăirile muzicale în timp ce sute de lumini pulsează în ritmurile muzicii.

Nici concertele rock nu vor lipsi în noiembrie, o serie de trupe cunoscute publicului din România sau urmând a fi descoperite de acesta, incluzând Bucureştiul în turneele pe care le susţin în prezent.

Astfel, trupa suedeză de death metal Demonical va concerta pe 3 noiembrie în club Fabrica din Capitală, în cadrul turneului european de promovare a noului său album de studio, "Death Infernal", lansat în aprilie, anul acesta. În deschidere, vor cânta suedezii de la Volturyon şi Slytract din Ungaria.

Veteranii metalului Sodom, din Germania, şi britanicii de la Venom concertează la Arenele Romane, pe 5, respectiv 12 noiembrie. Cele două evenimente se vor desfăşura sub titulatura Rock Legends, şi alături de cele două trupe mai sunt confirmate formaţiile româneşti Sincarnate şi L.O.S.T., alături de Nadimac (Serbia), pe 5 noiembrie, şi Mediocracy, Kistvaen şi Apa Sîmbetii, pe 12 noiembrie.

Sodom este una dintre cele trei trupe considerate a fi inventatorii thrash metalului în varianta teutona, alături de Kreator şi Destruction. Sărbătorind în 2011 cele trei decade de activitate neîntreruptă, timp în care au lansat 13 albume de studio, printre care şi clasicele "Obsessed by Cruelty", "Persecution Mania" sau "Agent Orange", precum şi apreciatul "M-16", Sodom este una dintre cele mai active trupe ale scenei europene.

Venom este una dintre trupele britanice considerate legende ale scenei heavy metal internaţionale, după o activitate care se întinde pe mai mult de 30 de ani, timp în care au lansat nu mai puţin de 25 de materiale oficiale, dintre care 15 albume de studio şi un disc în variantă live. Primele două albume de studio, "Welcome to Hell" din 1981 şi "Black Metal" din 1982, sunt considerate a fi două dintre influenţele majore pentru thrash metal în particular şi pentru întreg curentul heavy metal în general, cel de-al doilea album fiind atât de influent încât a generat un întreg curent musical cunoscut în prezent ca black metal.

Trupa finlandeză Amorphis revine în România în luna noiembrie pentru a-şi prezenta live cel mai nou material discografic, "The Beginning Of Times", lansat pe 27 mai 2011. Amorphis susţine un concert în The Silver Church, pe 9 noiembrie, în cadrul unui turneu european, în care este însoţită de trupa norvegiană Leprous, care a mai cântat la Bucureşti în deschiderea concertului Therion din 2010, dar şi de spaniolii de la Nahemah. Pentru Amorphis este cel de-al patrulea concert în România după show-urile din 2009 la Arenele Romane, din 2008 la Romexpo (alături de Haggard) şi din 2006 în cadrul festivalului ARTmania de la Sibiu.

"The Beginning Of Times", albumul cu numărul zece în discografia Amorphis, este considerat de finlandezi drept cel mai ambiţios proiect realizat în cei peste 20 de ani de existenţă a trupei. Pe parcursul celor 12 piese, fanii se întâlnesc cu binecunoscuta melancolie dark rock Amorphis şi cu emoţiile intense născute din naturaleţea, unicitatea întunecată şi din pasajele mai agresive ale noilor linii melodice.

U.D.O., formaţia germană de heavy metal condusă de Udo Dirkschneider (fosta voce a trupei Accept), va susţine primul concert la Bucureşti, pe 17 noiembrie, în clubul The Silver Church, în cadrul turneului de promovare al celui mai recent album discografic intitulat "Rev Raptor".

Trupa suedeză Amon Amarth, una dintre cele mai importante formaţii de death metal melodic din lume, va concerta în premieră în România pe 19 noiembrie la Arenele Romane, alături de As I Lay Dying, formaţie americană de metalcore, şi Septicflesh, din Grecia.

Trupa americană Iced Earth va cânta de asemenea în premieră în România, pe 22 noiembrie, în The Silver Church. Iced Earth este o formaţie reprezentativă pentru scena metal americană, înfiinţată în 1985, în Tampa, Florida, iar liderul acestei trupe este chitaristul şi compozitorul Jon Schaffer. Stilul trupei se află la intersecţia sonorităţilor thrash metal, power metal, progressive metal şi speed metal. Iced Earth a reuşit în 26 de ani de activitate să lanseze 23 de materiale, dintre care nouă albume de studio, anul 2011 aducând un nou album discografic intitulat "Dystopia", ce va fi lansat spre sfârşitul anului, marcând debutul vocalistului Stu Block (Into Eternety) în formaţie. În deschiderea concertului Iced Earth vor urca pe scenă trupele White Wizzard, tot din SUA, şi Fury UK (Marea Britanie).

Tot din Suedia, trupa de heavy şi power metal Hammerfall va concerta, pe 30 noiembrie, la Hard Rock Cafe, în cadrul turneului de promovare a albumului "Infected", lansat anul acesta. Fondată în 1993, la Göteborg, de chitaristul Oscar Dronjak, trupa avea în componenţa iniţială membri ai trupelor In Flames şi Dark Tranquility (Jesper Strömblad), alături de Anders Johansson, Stefan Elmgren şi Magnus Rosén. În prezent, trupa este formată din Joacim Cans (vocal), Oscar Dronjak (chitară), Pontus Norgren (chitară), Fredrik Larsson (bass) şi Anders Johansson (tobe). Hammerfall are în portofoliu opt albume de studio, cel mai recent, "Infected", fiind lansat în luna mai a acestui an.

Concertele lunii noiembrie la Bucureşti:

3 noiembrie
Elvis Costello - Sala Palatului
Demonical - Fabrica

9 noiembrie
Amorphis - The Silver Church

10 noiembrie
Duke Ellington Orchestra - Sala Palatului

11 noiembrie

The Manhattan Transfer - Sala Palatului

13 noiembrie
Jane Birkin - Sala Palatului

15 noiembrie
Havasi - Symphonic Red Concert Show - Sala Palatului

17 noiembrie
Tom Jones - Sala Palatului
U.D.O - The Silver Church

19 noiembrie
Amon Amarth - Arenele Romane

22 noiembrie
Iced Earth - The Silver Church

30 noiembrie
Hammerfall - Hard Rock Cafe.

(Material de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici