Video Concertul Queen şi Adam Lambert de la Bucureşti: Rock-ul care uneşte. Freddie Mercury, dincolo de stele - GALERIE FOTO & VIDEO

Concertul trupei Queen de marţi seară din Piaţa Constituţiei care a numărat în jur de 25.000 de spectatori veniţi să-l asculte pe chitaristul trupei, Brian May, toboşarul Roger Taylor şi pe noul solist Adam Lambert, a fost o lecţie. Rock-ul veritabil este o lecţie de uniune, bucurie şi elevaţie.

7488 afișări

Trupa Queen alături de Adam Lambert, a transmis, marţi, 21 iunie, în ciuda căldurii ca de saună a zilei, vibraţie, energie, muzicalitate, sensibilitate şi respect pentru auditoriu, realizând două ore de muzică de calitate, un spectacol strălucitor din care nu au lipsit micile surprize pentru public. Monotonia nu şi-a avut locul. Publicul bucureştean a fost extaziat, spectatorii atraşi de numele „Queen”, nume care a contribuit la consolidarea genului rock şi a influenţat hard rock-ul, heavy metal-ul şi nu numai, fiind de toate vârstele. De la 6 plus la 60 plus. De la copii învăţaţi de proprii lor părinţi ce înseamnă muzica rock, la cei peste 60 de ani veniţi să asculte sonorităţile idolilor din tinereţe.

Trupa a dat dovada de respect şi punctualitate, concertul începând la puţine minute după ora 21, mai precis la 21:05, fapt care a surprins, dar a adus şi încântare printre fanii înfocaţi. Muzicienii nu s-au lăsat aşteptaţi, suspansul şi tensiunea erau deja măsurabile cu fiecare oră având în vedere că porţile concertului amenajat în faţa Palatului Parlamentului s-au deschis la ora 16:00, iar după ora 18:00 şi-au făcut apariţia trupele Electric Pyramid, Jeremy? şi Grimus.

Concertul celor de la Queen alături de Adam Lambert, cântăreţ talentat descoperit datorită emisiunii-concurs „American Idol”, a început spectacolul în forţă cu melodia „The Hero”. Lambert şi-a făcut apariţia în haine integral negre, plimbându-se teatral şi cu aplomb de-a lungul scenei, în vestă de piele, ochelari de soare supradimensionaţi şi cizme intonând şi melodiile „One vision”, „Hammer to fall”, „Seven Seas” şi „Stone cold crazy”.

A urmat ritmata piesă "Another One Bites The Dust", iar apoi „Fat Bottomed Girls”, „Play The Game”. La următoarea piesă, „Killer Queen”, Lambert şi-a schimbat costumaţia, fiind încălţat într-o pereche de bocanci negri cu toc tip disco-„drag queen”, solistul cântând melodia pe un tron capitonat cu piele.

Trupa Queen cu Adam Lambert nu este vechiul Queen. Vibraţia glasului lui Freddie Mercury, armonicele vocii şi prezenţa lui scenică este inimitabilă. Evidenţa a recunoscut-o şi noul solist. Cu toate acestea cântăreţul, compozitorul şi actorul Adam Lambert a adus un touch modern, actual trupei Queen şi nopţii muzicale. Acesta a transmis publicului: „Vă distraţi? Bună seara Bucureşti! Salut! Vă mulţumesc că aţi venit în această seară! Este al naibii de cald aici, e ca la saună! Trebuie să le mulţumesc legendelor rock'n'roll care sunt prezente pe scenă în acestă seară. Aplauze pentru Brian May, Roger Taylor. Vreau să vă mulţumesc şi vouă, cei aflaţi aici. Haideţi să recunoaştem: Numai unul singur va fi pentru totdeauna Freddie Mercury.”, a exprimat Lambert în uralele şi aplauzele publicului care a scandat numele lui Mercury.

„Eu nu sunt Freddie, dar îl iubesc pe Freddie la fel ca şi voi. Am o singură rugăminte: Putem să-l sărbătorim pe Freddie şi pe Queen împreună? Vreau să ţipaţi, să cântaţi, să dansaţi!”, a mai spus cântăreţul.

Următoarea piesă „Don't stop me now” a fost susţinută cu talent de Adam Lambert, cu deplină implicare, sensibilitate şi energie, ca un omagiu adus lui Mercury, extrem de versatil vocal pe această piesă.

„Doamnelor şi domnilor, cine e îndrăgostit aici? Sunteţi îndrăgostiţi cu toţii? Eu nu sunt. Vreau să fiu îndrăgostit. Cred că încep să mă îndrăgostesc de voi toţi. Mai am o rugăminte, este ultima: Poate cineva să-mi găsească pe cineva să iubesc?”, s-a adresat Lambert către public, ca un teaser pentru următoare piesă a serii, „Somebody to Love”.

Chitaristul şi vocalistul Brian May, doctor în astrofizică la Imperial College din Londra, dar şi fost colaborator la misiunea de pe Pluto a NASA, „New Horizons”, a executat solo-uri remarcabile la chitara sa electrică, de o virtuozitate extremă. Cu pletele sale creţe, ninse de decenii, el a salutat publicul şi a transmis bezele spectatorilor.

Şi Brian May a avut un mesaj pentru români, mulţumindu-le prieteneşte şi dezvăluind cât de mult se bucură că susţine concertul Queen în România: „Bună seara, Bucureşti! Sunteţi ok? Ştiţi de cât timp am vrut să facem acest lucru? Este un lucru incredibil! Vă mulţumesc pentru primirea extrem de călduroasă în România. Am un instrument special. Nu este o chitară. Este un selfie stick. Este foarte bun la fotografiere, dar este şi mai bun la fotografierea prietenilor. Vreau să facem fotografii cu toată lumea! Ridicaţi mâinile!”, iar imediat publicul s-a conformat într-o cascadă de urale şi ropote de aplauze.

Apoi, carismaticul cântăreţ a întrebat: „Cântăm? Ştiu că puteţi cânta frumos şi cred că dacă cântăm cu toţii din inimă, se va întâmpla magia”, înainte de a cânta piesa „Love of my Life”, acompaniată de chitara sa clasică. Melodia, pe care May a cântat-o şi la prima sa prezenţă în România, în luna martie, când a cântat la Sala Palatului alături de Kerry Ellis, a sensibilizat şi a emoţionat publicul care s-a alăturat şi a cântat versurile melodiei. Melodia s-a dovedit un memento pentru Freddie Mercury, care a fost şi proiectat pe ecranul central al scenei ca şi cum s-ar fi aflat printre spectatori, moment în care zecile de mii de spectatori au scandat „Freddie” minute în şir.

A urmat melodia „It's a Kind of Magic” cântată de bateristul trupei, Roger Taylor, acompaniat de Brian May. Taylor a cântat cu expresivitate versurile binecunoscute ale hitului în aplauzele publicului, melodia având sunetul specific al Queen, strălucirea armoniei şi jocul compoziţiei. Brian May a susţinut solo-uri remarcabile la cunoscuta sa chitară artizanală, de dimensiuni mai reduse, „Red Special”, alintată drept „Mini May”, care a contribuit profund la mărcile sonore ale formaţiei Queen.

Seara muzicală a stat nu numai sub semnul magiei sonore, ci şi sub semnul omagiilor, Roger Taylor cântând alături de Adam Lambert melodia „Under Pressure” în memoria prietenului său David Bowie care s-a stins din viaţă la începutul anului.

De asemenea, o piesă de rock clasic, interpretată de Lambert în stil Queen a fost celebra „Crazy Thing Called Love”. Adam Lambert a mulţumit şi colegilor săi de trupă, printre aceştia numărându-se clăparul Spike Edney, Neil Fairclough, la chitară bas şi Rufus Taylor, la tobe şi percuţie.

Celebra piesă „Break Free” a continuat playlist-ul, publicul cântând dezinvolt pe ritm, intrepretarea lui Lambert fiind una interesantă, amintind pe alocuri de vocea lui George Michael, completată de solo-urile de chitară ale lui May, urmată apoi de melodia „I Want it All”, dar şi „Who Wants to Live Forever”, în binecunoscutul stil Queen.

Un moment remarcabil al serii a fost solo-ul de chitară al lui Brian May, un solo prezent şi în show-ul anterior susţinut de chitarist în Bucureşti; momentul său de improvizaţie a părut desprins din sonorităţile astrale, din muzica sferelor, de la acorduri grave, la sunete cosmice realizate magistral pe corzile chitarei. Momentul a fost completat de proiecţii pe ecran, nebuloase, un soare uriaş, stele lăptoase, un joc de lasere subţiri ca picioarele de păianjen sporind încântarea spectatorilor. Brian May s-a desprins de la nivelul scenei pe un piedestal mobil, care l-a ridicat în înaltul astrelor proiectate pe ecran.

Melodiile „Tie Your Mother Down”, „Bohemian Rapsody”, la care Brian May a apărut îmbrăcat într-o pelerină rock extrem de spectaculoasă, în timpul melodiei fiind proiectate pe ecran pasaje din videoclipul cântecului, dar şi jucăuşa piesă „Radio Gaga” au fost ultimele piese din setlist. La „Radio Gaga”, Lambert a coborât în public şi a bătut palma cu fanii săi.

Seara a fost completată de două bis-uri: „We Will Rock You” - moment în care Adam Lambert a apărut purtând o coroană cu briliante pe cap, dar şi îmbrăcat într-un costum strălucitor, şi „We Are The Champions”. Spectacolul, unul marca Emagic Classics, s-a încheiat cu o minunată şi neaşteptată ploaie de confetti aurii care a scăldat scena şi a umplut publicul de încântare.

21 iunie 2016 rămâne o dată memorabilă în seria concertelor şi a evenimentelor muzicale din România, consemnată în amintirea celor 25.000 de spectatori participanţi. Imaginea lui Freddie Mercury, evocată prin proiecţiile de pe scenă, în melodiile trupei şi în numele scandat de spectatori, a dovedit încă o dată că artistul a rămas o legendă vie, nestinsă.

Întregul concert poate fi privit în cheia omagiului adus uneia dintre cele mai mari voci ale secolului al XX-lea, Freddie „Argintul viu”. Brian May, vizibil emoţionat, alături de Lambert, Roger Taylor, de restul instrumentiştilor şi de publicul românesc, i-au dăruit lui Freddie Mercury un omagiu şi o mulţumire pentru muzica sa care ajunge la stele. Spectacolul a fost întregit de minunata lună plină luminând ca un far Piaţa Constituţiei.

De-a lungul unei cariere de peste 40 de ani, Queen a adunat o listă colosală de premii, recorduri, prezenţe în Hall of Fame, performanţe de neegalat de nicio altă trupă. Vânzări de sute de milioane de unităţi, inclusiv un număr fără precedent de albume şi single-uri de top în clasamentele muzicale care continuă şi în prezent să poziţioneze trupa Queen în rândul primelor 10 cu cele mai mari vânzări pe iTunes. Acestor performanţe li se adaugă alte şapte premii Ivor Novello, un trofeu MTV Global Icon, două piese incluse în Grammy Hall of Fame - "We Will Rock You" şi "We Are the Champions" - melodii care şi în prezent sunt cel mai des folosite în timpul evenimentelor sportive din întreaga lume, transformând Queen într-una dintre cele mai iubite şi apreciate trupe. Queen a reuşit totodată performanţa de a deveni prima trupă care a vândut peste şase milioane de copii ale unui album în Marea Britanie, cu materialul "Greatest Hits", care a mai doborât un record: peste 1.422 de săptămâni în British Album Chart.

În ciuda faptului că solistul trupei, Freddie Mercury, unul dintre cei mai talentaţi muzicieni ai scenei rock, a murit în 1991, Queen a rămas una dintre cele ma respectate trupe din istoria rock, posesoare a unui catalog impresionant de hituri care au rămas şi în prezent la fel de actuale. Cu o măiestrie compoziţională impresionantă, virtuozitate muzicală şi un talent nemărginit transpus în reprezentaţii live spectaculoase, Queen - Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor şi John Deacon - a cucerit inimi şi clasamente ca nicio altă trupă din istorie, moştenire ce continuă să dăinuie datorită devotamentului pe care May şi Taylor îl păstrează pentru ceea ce Queen înseamnă cu adevărat.

După o primă apariţie împreună, în 2009, în finala show-ului "American Idol", urmată de o reprezentaţie memorabilă pe scena MTV Europe Music Awards, Adam Lambert a devenit într-un timp foarte scurt o prezenţă nelipsită din formula live a trupei Queen, alături de care a susţinut numeroase concerte şi show-uri televizate în perioada 2012 - 2013, iar în 2014 – 2016 au urmat turnee sold-out în toată lumea.

Pe 23 iunie, muzicienii de la Queen alături de Adam Lambert îşi continuă turneul în Bulgaria pe Arena Muzika din Sofia. Un număr de alte şapte concerte sunt programate la nivel mondial până pe 30 septembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici