Concursul Miss Universe, în centrul unei noi polemici, din cauza legislaţiei anti-gay din Rusia

Concursul Miss Universe, a cărui finală va avea loc sâmbătă seară la Moscova, a relansat polemicile despre legislaţia rusă "anti-gay", după ce prezentatorul oficial al competiţiei a acuzat Rusia în mod public, declarând că această ţară "îi diabolizează pe homosexuali".

128 afișări
Imaginea articolului Concursul Miss Universe, în centrul unei noi polemici, din cauza legislaţiei anti-gay din Rusia

Concursul Miss Universe, în centrul unei noi polemici, din cauza legislaţiei anti-gay din Rusia (Imagine: Andrei Pungovschi / Mediafax Foto)

"Legea rusă (despre propaganda homosexuală, n.r.) marchează un capitol sumbru în istoria comunităţii LGBT (lesbiene, bisexuali, gay şi transexuali, n.r.)", a declarat, imediat după ce a ajuns la Moscova, Thomas Roberts, coprezentatorul american al acestui concurs de frumuseţe.

Homosexual declarat, el a sosit în capitala rusă însoţit de partenerul său de viaţă, cu care s-a căsătorit anul trecut, după ce şi-a făcut publică orientarea sexuală în 2006.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat în iunie o lege controversată care pedepseşte orice act de "propagandă" homosexuală în faţa minorilor prin amendă şi închisoare. ONG-urile au reacţionat imediat şi au spus că noua lege va permite arestarea homosexualilor care se ţin de mână pe stradă.

"Ei se ocupă de o problemă care nu există, iar acest lucru creează noi probleme, întrucât noua lege permite oamenilor să abuzeze, să facă rău şi să calomnieze comunitatea LGBT, sub protecţia unei legi contra propagandei, care este absolut ridicolă", a spus Thomas Roberts, care este prezentator al emisiunii "MSNBC Live", difuzată pe un post TV american.

"Nu există niciun motiv pentru a diaboliza comunitatea LGBT", a declarat el pentru AFP.

De la promulgarea legii ruse, în condiţiile în care intoleranţa faţă de persoanele gay s-a accentuat în ultimii ani în Rusia, numeroşi sportivi, actori şi chiar miniştri din diverse ţări au criticat acel text de lege pe care l-au considerat discriminatoriu.

Vedete de talie mondială, precum Madonna şi Lady Gaga, s-au alăturat corului de voci care au criticat acea lege.

Alte vedete, precum actorul britanic Stephen Fry, au lansat un apel pentru boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, care vor avea loc în februarie 2014 în acest oraş rusesc de la ţărmul Mării Negre.

În august, Campionatul Mondial de atletism, organizat la Moscova, a fost la rândul său afectat de această polemică.

O cunoscută atletă suedeză şi-a manifestat sprijinul pentru drepturile persoanelor gay şi lesbiene, vopsindu-şi unghiile de la ambele mâini în culorile drapelului curcubeu, un simbol al comunităţii LGBT. Elena Isinbaeva, o vedetă mondială a probei de săritura cu prăjina, a apărat această lege, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte concursul Miss Universe, polemica s-a născut chiar înainte de criticile lansate de Thomas Roberts.

Coprezentatorul prevăzut iniţial, americanul Andy Cohen, şi el homosexual declarat, a decis în cele din urmă să se retragă, în august, după ce Rusia a fost desemnată ţara care va găzdui concursul în acest an, tocmai pentru a-şi exprima dezacordul faţă de legislaţia rusă.

La rândul său, Thomas Robert a spus că a acceptat propunerea de a prezenta concursul, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de comunitatea gay din Rusia, ţară în care homosexualitatea a fost considerată o infracţiune până în 1993 şi o maladie mintală până în 1999.

Thomas Robert a dezvăluit în emisiunea pe care o prezintă că alegerea sa a fost criticată de anumite persoane, care l-au acuzat că a trădat cauza gay. Jurnalistul american a precizat că nu ştie deocamdată dacă orientarea lui sexuală va fi evocată în timpul show-ului de sâmbătă seară.

"Dacă da, e foarte bine. Dacă spectatorii care privesc concursul din casele lor află mai multe lucruri despre mine, află că sunt căsătorit şi că soţul meu este aici cu mine, atunci cred că va fi ceva fantastic. Nu sunt însă aici pentru a promova drepturile homosexualilor. Cred că sunt aici pentru a promova faptul că oamenii ca mine merită să aibă parte de aceleaşi drepturi ca toată lumea, pentru că noi nu suntem diferiţi", a mai spus el.

România va fi reprezentată la ediţia din acest an a concursului Miss Universe de Roxana Andrei. Reprezentanta României, în vârstă de 26 de ani, este originară din Târgovişte şi lucrează în prezent ca model profesionist, fiind totodată studentă la o şcoala de televiziune.

Cea de-a 62-a ediţie a concursului Miss Universe 2013 se va desfăşura pe 9 noiembrie, la Moscova, în Federaţia Rusă, iar evenimentul va fi transmis pentru prima dată în direct în România, de TVR 2.

În 2012, Miss Universe a fost desemnată Olivia Culpo, reprezentanta Statelor Unite ale Americii.

Victoria din acest concurs de frumuseţe, deţinut de Donald Trump şi grupul NBC, îi asigură câştigătoarei - care trebuie să aibă o vârstă cuprinsă în intervalul 18-27 de ani, să fie necăsătorită, să nu aibă copii şi să nu fi pozat niciodată nud - accesul, timp de un an, la diverse evenimente mondene şi numeroase călătorii în lumea întreagă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici