CRĂCIUN 2015: Figurine 3D din ciocolată şi fursecuri la conservă, pregătite la Sibiu - FOTO

O fabrică de ciocolată din Cisnădie (Sibiu) a procesat tone de figurine 3D specifice Crăciunului şi praline cu foie gras, ardei iute, ceapă prăjită sau învelite în aur, iar un atelier din Avrig propune drept cadouri fursecuri în conservă şi decoraţiuni realizate din materiale specific săseşti.

2195 afișări
Imaginea articolului CRĂCIUN 2015: Figurine 3D din ciocolată şi fursecuri la conservă, pregătite la Sibiu - FOTO

CRĂCIUN 2015: Figurine 3D din ciocolată şi fursecuri la conservă, pregătite la Sibiu - FOTO

Fabrica din Cisnădie a procesat aproape 10 tone de ciocolată pentru a onora toate comenzile speciale de Crăciun, iar atelierul din Avrig a pregătit peste 600 de coşuri-cadou, 80 la sută dintre acestea ajungând la companii, care le oferă colaboratorilor.

Managerul fabricii din Cisnădie, Florin Bălan, povesteşte că pregătirea comenzilor pentru Crăciun a început încă din iunie, fiind realizate treptat produsele pentru marii colaboratori - hypermarket-uri, lanţuri de retail, supermarket-uri specializate, dar şi pentru zeci de companii care au comandat cadouri personalizate.

Toate comenzile de Crăciun au fost realizate cu ciocolată de origine, recent introdusă în producţie, renunţându-se la ciocolata belgiană care a consacrat fabrica.

"Am avut răbdare 15 ani, iar acum am schimbat toată tehnologia pentru ciocolată de origine care vine din Yucatan, din Brazilia, din Mexic şi din alte zone. De trei luni lucrăm cu această ciocolată. Oamenii sunt şocaţi pentru că nu se gândeau că poate exista o calitate atât de bună a ciocolatei. Este cea mai bună ciocolată în momentul de faţă. Este ciocolata pură. Am folosit ciocolată belgiană ani de zile, dar... nu există doar ea. Este cea mai fină ciocolată din lume, este adevărat, dar nu este singura", povesteşte Florin Bălan.

El explică faptul că a păstrat forma pralinelor - praline mulate - care sunt specific belgiene, dar restul este nou.

"Pralinele din ciocolată de origine au diverse umpluturi pe bază de portocale, de scorţişoară, care ne aduce în sezon, chiar dacă vremea de afară nu prea aminteşte de iarnă. Estetic, am lucrat la compoziţii 3D care să dea dinamică, Moş Crăciun care să fie alături de sania cu reni, de un braduţ frumos împodobit. Am încercat să surprindem, în primul rând, la detalii", afirmă managerul fabricii de ciocolată.

Fabrica a realizat figurine 3D, dar şi figurine simple înfăţişându-l pe Moş Crăciun, oameni de zăpadă, ghetuţe. În plus, au fost produse mii de praline.

"Avem minim 200 de tipuri de praline de bază şi ajungem cam la 600 de tipuri cu cele care sunt speciale - cu piper, curry, foie gras, ardei iute, ceapă prăjită. Acestea sunt chestii cu o viaţă foarte scurtă, pentru anumite evenimente, dar sunt trenduri şi ne adaptăm. Este, de asemenea, tradiţională povestea cu aurul: aur comestibil de 22 de karate care apare pe anumite figurine şi încrustaţii. Avem personalizarea cu diverse mesaje care apar pe figurine, de la numele propriu al celui care oferă sau primeşte cadoul, până la mesaje de «La mulţi ani» sau alte mesaje personalizate", spune Florin Bălan.

El povesteşte că are clienţi care i-au cerut să scrie "La mulţi ani 2016" inscripţionând fiecare literă pe o pralină. Totul se aşează apoi într-o cutie specială, astfel încât să fie redat mesajul celui care primeşte cadoul.

"Am avut şi pentru copii - broscuţe, maşinuţe broscuţe. Cele mai mari sunt figurinele, în formă de Moş Crăciun, care au aproape trei kilograme. Totul trebuie corelat şi cu ce se întâmplă. Noi am făcut figurine de trei kilograme, dar le-am făcut pentru petreceri unde mai mulţi copii sparg o astfel de figurină şi fiecare primeşte câte o bucată. Eu am o foarte mare grijă ce, unde, ce se petrece, pentru cine. Trebuie să ai foarte mare grijă, pentru că poţi să-l bagi foarte repede pe un copil în comă diabetică", spune managerul fabricii de ciocolată.

Întrebat care consideră că este trendul la cadouri în acest an, Florin Bălan afirmă: "Anul acesta este vorba despre figurine mici, mai mici în gramaj, dar foarte bine pictate, foarte colorate, care să arate o mai mare atenţie pentru detalii. Acesta este trendul: cadouri mici, dar cu mai multă muncă pentru a fi realizate".

Ce mai mică figurină produsă la Cisnădie costă 4 lei, iar Moş Crăciun de trei kilograme costă 300 de lei. Kilogramul de praline costă în jur de o sută de lei, dar dacă sunt învelite în aur preţul poate ajunge până la 1.000 de lei pentru un kilogram.

Florin Bălan spune că volumul comenzilor pentru Crăciun a crescut cu 25 la sută faţă de anii trecuţi şi, oricum, numărul acestora este cam cu 20 la sută mai mare în luna decembrie decât în restul anului, ceea ce face ca perioada de dinainte de Crăciun să fie extrem de aglomerată la fabrica din Cisnădie.

În acest an, agitaţia este cu atât mai mare cu cât, în urma unei investiţii de câteva sute de mii de euro şi încheierea unui parteneriat cu o firmă din Franţa, fabrica din Cisnădie se pregăteşte să producă şi să pună pe piaţă patiserie, cofetărie şi brutărie franceză.

"O să fie tot ceea ce vă doriţi ca la Paris în materie de ciocolată, prăjituri, torturi, pâine bio, baghete şi o grămadă de alte lucruri. În afară de mâncare, avem tehnologia necesară să facem orice", spune Florin Bălan.

În altă parte a judeţului Sibiu, la Avrig, în atelierul în care lucrează Bianca Cotora cu echipa sa e forfotă la fel de mare. Bianca recunoaşte că aceasta este cea mai aglomerată perioadă din an, dar savurează fiecare moment, pentru că realizează cadouri unicat.

"Nu concepem niciun cadou fără implicarea directă a clientului. Noi le adresăm anumite întrebări pentru a ne forma o imagine, le prezentăm produsele. Ei ne spun bugetul şi tematica, iar noi venim cu propunerile. În final, nu vor exista doi clienţi cu produse identice. Coşurile şi cadourile noastre nu sunt realizate înainte, nu facem stocuri, iar apoi vindem. Doar o parte din decoraţiuni, mă refer la cele care sunt mai migăloase, sunt realizate cu câteva luni înainte. Restul este realizat în momentul în care clientul confirmă comanda", povesteşte Bianca Cotora.

Ea pregăteşte cadouri variate: de la un fursec la care este adăugat un decor specific de Crăciun sau un borcan de dulceaţă şi un napron până la coşuri grandioase, care includ atât produse alimentare: fursecuri, dulceţuri fine, conserve gourmet, siropuri, cât şi produse decorative realizate din materiale textile: traverse, feţe de masă, decoraţiuni care împodobesc bradul de Căciun.

"Ideea este următoarea: cadourile noastre trebuie să includă produsele de care ar avea nevoie o familie să organizeze masa festivă şi bradul de Crăciun", spune Bianca Cotora.

Cel mai mic cadou care poate fi cumpărat de la atelierul Biancăi este o inimioară decorativă pentru brad, care costă 7 lei, un cadou mediu poate ajunge la 30 de lei, iar coşurile mari cu de toate ajung la 500 de lei.

Deşi cea mai mare parte a cadourilor pregătite înainte de Crăciun s-au dus către companii, Bianca a pregătit şi cadouri pentru persoane care au vrut să fie "altfel".

"Cadourile diferă în funcţie de ce îşi doreşte fiecare: unii vor feţe de masă sau traverse sau decoraţiuni, alţii îşi doresc cutiile-cadou, alţii coşurile-cadou şi avem şi foarte mulţi clienţi care îşi doresc coşuri-cadou doar cu produse alimentare. Clienţii noştrii vin din zona urbană şi vor cadouri pretenţioase, atent pregătite şi împachetate", explică Bianca Cotora.

Pentru aceste sărbători, Bianca a introdus în portofoliul de produse o noutate absolută: mix de fursecuri la conservă.

"Produsele sunt ambalate în punguţă, apoi introduse în conservă, sigilate şi etichetate. Totul este realizat de noi. Avem trei variante de doze şi fiecare variantă are câte o cană asortată. Ideea am concretizat-o împreună cu un prieten care are o tipografie. Trebuie să spun că a avut un real succes", detaliază Bianca.

 

O altă noutate pregătită pentru acest Crăciun este "gift tree" - un cadou prezentat sub forma a trei cutii aşezate în ordine descrescătoare, care imită imaginea unui brad, în vârf fiind legate cu o fundă mare.

Fiecare cutie conţine produse dintr-o anume categorie: prima cutie, cea mai mare, conţine faţă de masă cu traversă şi şervet, următoarea, uşor mai mică, conţine produse alimentare - dulceţuri şi fursecuri, iar cea mai mică, aşezată în vârf, conţine decoraţiuni pentru brad.

Bianca a introdus şi noi materiale textile la realizarea produselor, dar a păstrat imprimeul cu carouri, tipic săsesc, care este specific atelierului ei.

Ultimele zile înainte de Crăciun sunt extrem de aglomerate, urmând a fi încheiate toate comenzile, chiar şi cele ale clienţilor mai întârziaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici