„Gen Z își asortează sticlele de apă cu ținuta și stilul de viață”, spune Matt Navarro, președintele global al Stanley 1913, un brand de top în domeniu. Paharele lor sunt decorate cu stickere, brelocuri și alte accesorii. Unii își cumpără curele, tăvi pentru gustări și chiar rucsacuri dedicate pentru aceste recipiente, scrie The Economist.
Pentru a profita de cererea crescută, companii precum Owala și Yeti produc sticle într-o gamă largă de culori. Stanley a lansat colecții în colaborare cu vedete pop precum Olivia Rodrigo și Post Malone. Pe 14 iulie, brandul a anunțat o nouă gamă alături de fotbalistul argentinian Lionel Messi, într-o nuanță de albastru inspirată de tricoul naționalei Argentinei.
Obsesia pentru „îngrijirea de sine” contribuie la această modă, mulți crezând că apa este secretul unei pieli strălucitoare și al unei minți agere. Astfel a apărut trendul numit „hidratare în exces” – Stanley, de exemplu, vinde cel mai bine un pahar care poate conține 1.200 ml de lichid. Această isterie aduce și profit: în SUA, vânzările de recipiente portabile pentru băuturi au ajuns la 4 miliarde de dolari în anul încheiat în mai 2025, cu 270 de milioane de unități vândute – față de 240 de milioane în urmă cu doi ani.
Tendințele în materie de băuturi vin și pleacă. În anii 1970, apa îmbuteliată a devenit „cool” în America, spune James Salzman, autorul unei cărți despre apa potabilă. Au apărut branduri de lux, iar în anii 2000, vedetele își declarau preferințele. Se zvonea chiar că Mariah Carey se scaldă în apă minerală franceză (de fapt, ea face baie în lapte).
Generația Z este cunoscută pentru preocuparea față de mediu. Totuși, moda paharelor reutilizabile ține mai mult de estetică decât de sustenabilitate. Cererea este atât de mare încât a apărut o piață secundară: modelele în ediție limitată ajung să se revândă și cu 800 de dolari. O adevărată investiție lichidă.