Cum este văzut Centrul Vechi din Bucureşti de jurnaliştii BBC: "Noul Oraş Vechi al Bucureştiului pare să fi întrecut aşteptările tuturor"

Centrul Vechi din Bucureşti şi atracţiile pe care această zonă din Capitală le oferă turiştilor români şi străini sunt promovate într-un editorial publicat în secţiunea "Travel" de pe site-ul grupului britanic BBC.

14703 afișări
Imaginea articolului Cum este văzut Centrul Vechi din Bucureşti de jurnaliştii BBC: "Noul Oraş Vechi al Bucureştiului pare să fi întrecut aşteptările tuturor"

Cum este văzut Centrul Vechi din Bucureşti de jurnaliştii BBC: "Noul Oraş Vechi al Bucureştiului pare să fi întrecut aşteptările tuturor" (Imagine: Shutterstock)

În editorialul intitulat "Noul Oraş Vechi al Bucureştiului" ("Bucharest's new Old City"), jurnalistul Mark Baker de la BBC vorbeşte în termeni elogioşi despre Centrul Vechi din Capitală, lăudând totodată eforturile depuse în ultimii ani de autorităţile române pentru a reamenaja această zonă cu scopul de a-i exploata potenţialul turistic şi istoric.

"Turiştii care vizitau în trecut capitala României, Bucureşti, se aflau de cele mai multe ori doar în trecere prin acest oraş, în drumul lor spre destinaţii mai interesante, precum Transilvania, Bulgaria sau Istanbul. Imaginea tipică (şi depăşită) a oraşului era aceea a unui oraş ponosit şi murdar, în care nu aveai prea multe lucruri de văzut, cu excepţia Casei Poporului, o construcţie a cărei arhitectură supradimensionată reflectă egoul exacerbat al fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Era un oraş în care puteai să te opreşti pentru o noapte, dar asta era tot", spune jurnalistul britanic în partea introductivă a articolului său.

În prezent, însă, turiştii au multe motive pentru a rămâne mai multe zile în Bucureşti, continuă Mark Baker, lăudând eforturile depuse de autorităţile române pentru a restaura centrul istoric al Capitalei, prin amenajarea unui "cartier pietonal încântător, în care există suficient de multe distracţii care să te ţină ocupat în timpul zilei şi suficient de multe baruri şi cluburi pentru a te ţine treaz întreaga noapte".

Renovarea Centrului Vechi nu a fost însă o sarcină uşoară, întrucât a fost nevoie de aproape un deceniu pentru ca proiectul să fie finalizat, reaminteşte jurnalistul britanic, care vorbeşte despre "agonia" lucrărilor de reamenajare, adeseori întrerupte, şi despre macaralele şi buldozerele aduse în zonă, dar care rămâneau uneori nefolosite vreme de câţiva ani. Mark Baker vorbeşte şi despre scandalurile de corupţie în care au fost implicate unele dintre firmele contractate de municipalitate şi despre rezidenţii săraci care trăiau în Centrul Vechi, mulţi dintre ei fiind familii de ţigani. Între 2007 şi 2011, Centrul Vechi era o zonă "în care nu trebuie să mergi", spune jurnalistul britanic, prost luminată şi cu multe găuri în pavaj.

Aceste vremuri par foarte îndepărtate în prezent, întrucât, deşi multe dintre clădirile din Centrul Vechi se află într-o stare precară, aşteptând investitori cu bani mulţi şi planuri îndrăzneţe, străzile din acest cartier sunt plăcute, perfect pavate şi înfrumuseţate prin magazine de artă şi antichităţi, librării, teatre şi nenumărate terase, cafenele, baruri şi cluburi. "Într-adevăr, Oraşul Vechi pare să fi întrecut aşteptările tuturor", spune Mark Baker.

În continuare, jurnalistul îi invită pe cititorii de pe BBC într-un veritabil periplu prin istoria oraşului Bucureşti şi a Valahiei, vorbindu-le despre primele aşezări din secolul al XV-lea, despre apariţia breslelor din secolul al XVIII-lea, despre planul lui Ceauşescu de a demola cartierele vechi pentru a construi o capitală socialistă şi despre decăderea Centrului Vechi, transformat în ultimele decenii de comunism într-o mahala cu case dărăpănate în care se adăposteau familii sărace din minoritatea ţiganească.

Toate acestea s-au schimbat, spune Mark Baker, după ce valoarea istorică a zonei a fost în sfârşit recunoscută de autorităţi. Prezentând atracţiile turistice din Centrul Vechi, jurnalistul britanic face descrieri elogioase ale străzii Franceze, pe care se află rămăşiţele Curţii Vechi şi ale Palatului Voievodal, folosit în trecut de domnitorii Valahiei, inclusiv de Vlad Ţepeş - sursa de inspiraţie a scriitorului Bram Stoker atunci când a creat personajul Dracula.

Jurnalistul britanic vorbeşte apoi şi despre clădirile din secolul al XIX-lea de pe străzile Covaci şi Smârdan, pe care le descrie ca fiind "excentrice", şi despre strada Şelari, pe care o consideră "ceva mai convenţională", dar şi despre Biserica Stavropoleos, construită în 1724, în care abundă fresce colorate şi ornamente sculptate.

Într-un paragraf despre o replică a Columnei lui Traian de la Roma, expusă la Muzeul Naţional de Istorie, aflat în apropiere de Centrul Vechi, jurnalistul britanic vorbeşte despre Dacia, împăratul Traian, Imperiul Roman şi originea latină a poporului român.

În afară de obiectivele istorice, Mark Baker descrie în termeni apreciativi gastronomia locală, restaurantele - Caru' cu Bere, Divan - cafenelele, barurile şi cluburile de pe străzile Smârdan, Covaci şi Lipscani, menţionând Atelier Mecanic şi Old City Bar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici