Cum să reduci timpul petrecut în faţa ecranelor urmând 3 reguli simple

  • Adoptarea practicilor zilnice simple, dar emoţional semnificative, poate stimula starea de bine şi poate contribui la întreruperea utilizării excesive a ecranelor.
  • Încorporarea componentelor sociale, cum ar fi momentele fără ecrane la mese sau activităţile comune, încurajează conexiunile mai profunde cu cei dragi şi reduce dependenţa de dispozitivele digitale.
  • Prin substituirea conştientă a comportamentelor legate de ecrane, cu obiceiuri alternative precum meditaţia de dimineaţă sau lectura de seară, indivizii îşi pot recupera timpul şi se pot concentra pe activităţi offline mai împlinitoare.
632 afișări
Imaginea articolului Cum să reduci timpul petrecut în faţa ecranelor urmând 3 reguli simple

Sursa foto: Pexels

Într-o lume în care ecranele ne domină viaţa de zi cu zi, găsirea unor modalităţi de a reduce timpul petrecut pe dispozitivele digitale devine tot mai importantă. Profesorul Michael Norton de la Harvard Business School sugerează că putem face acest lucru prin crearea unor obiceiuri personale, mici dar puternice din punct de vedere emoţional, scrie Mashable.

Acestea pot fi acte simple şi familiare care ne aduc bucurie şi confort. Norton a descoperit că oamenii îşi creează propriile obiceiuri în mod spontan, pentru a marca anumite momente ale zilei sau pentru a se motiva pe ei înşişi. Aceste deprinderi personale pot include gesturi simple, cum ar fi legarea şireturilor într-un anumit mod înainte de a alerga sau aprinderea unei lumânări în timpul cinei.

Pentru a reduce timpul petrecut pe ecrane, Norton sugerează înlocuirea obiceiurilor digitale. De exemplu, în loc să-ţi începi ziua verificând imediat telefonul, poţi să îţi începi dimineaţa cu o mică ceremonie de conectare cu partenerul tău sau cu o clipă de contemplare a sunetelor din jurul tău. De asemenea, plasarea telefonului în altă parte decât în locul obişnuit poate contribui la eliminarea impulsului de a-l verifica obsesiv.

În plus, Norton recomandă implicarea unei componente sociale în aceste tabieturi. De exemplu, poţi face un acord cu partenerul sau cu familia să petreceţi anumite momente fără ecrane şi să vă bucuraţi de prezenţa şi compania reciprocă.

Astfel, pentru a contracara obiceiul de a naviga fără rost pe internet, Norton propune trei alternative:

1. Creează distanţă faţă de telefonul tău: Plasează-ţi telefonul în altă cameră sau la distanţă de patul tău. Acest lucru va crea o pauză între momentul în care te trezeşti şi momentul în care ajungi la telefon, oferindu-ţi o oportunitate de a-ţi începe ziua într-un mod mai conştient.

2. Introdu o componentă socială: În loc să petreci timp pe telefon în timpul meselor sau în timp ce eşti cu cei dragi, încurajează interacţiunea şi comunicarea prin implicarea în deprinderi care să implice prezenţa fizică şi emoţională reciprocă.

3. Înlătură telefonul dintr-un obicei existent: Dacă obişnuieşti să foloseşti telefonul în timp ce îţi savurezi cafeaua de dimineaţă sau în timpul momentelor de relaxare de seară, încearcă să îl înlocuieşti cu alte activităţi care să îţi aducă bucurie şi satisfacţie, cum ar fi lectura unei cărţi sau meditaţia.

Prin aceste schimbări mici şi conştiente, putem să ne îndepărtăm de obiceiurile digitale nocive şi să ne concentrăm mai mult pe aspectele pozitive ale vieţii noastre offline.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici