Dalai Lama, laureatul Templeton Prize pe 2012, va dona valoarea premiului în scopuri caritabile

Dalai Lama, laureatul Templeton Prize pe 2012, în valoare de 1,1 milioane de lire sterline (1,37 milioane de euro), a anunţat luni că va dona această sumă în scopuri caritabile.

124 afișări
Imaginea articolului Dalai Lama, laureatul Templeton Prize pe 2012, va dona valoarea premiului în scopuri caritabile

Dalai Lama, laureatul Templeton Prize pe 2012, va dona valoarea premiului în scopuri caritabile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul spiritual tibetan a primit acest premiu, decernat anual, la Londra, pentru contribuţia sa excepţională în domeniul "afirmării dimensiunii spirituale a vieţii", au precizat reprezentanţii Fundaţiei John Templeton, citaţi de bbc.co.uk.

Din valoarea totală a premiului, Dalai Lama va dona aproximativ 900.000 de lire sterline (1.123.000 euro) fundaţiei Save the Children din India şi circa 125.000 de lire sterline (156.000 euro) pentru The Minds and Life Institute.

Suma rămasă va finanţa un program de educare a călugărilor tibetani în domeniul ştiinţei.

Dalai Lama, în vârstă de 76 de ani, a primit acest premiu din partea organizatorilor întrucât încurajează "studierea pe baze serioase şi ştiinţifice a puterii pe care o are compasiunea" şi a potenţialului acesteia de a rezolva problemele omenirii.

Premiul Templeton, aflat la cea de-a 40-a ediţie, a fost înfiinţat în 1972 şi recompensează o persoană în viaţă care promovează "dimensiunea spirituală a vieţii" prin intermediul revelaţiilor şi percepţiilor, al descoperirilor şi al acţiunilor sale practice.

Distincţia este însoţită de un cec de 1,1 milioane de lire sterline, care face din Templeton cel mai consistent premiu din lume, din punct de vedere financiar, acordat unei persoane.

Dalai Lama, al cărui nume real este Lhamo Dhondub, a primit şi premiul Nobel pentru pace pe anul 1989, iar discipolii lui budişti consideră că el este reîncarnarea unui străvechi lider religios care propovăduia compasiunea.

Printre ceilalţi laureaţi ai premiului Templeton din anii precedenţi se află şi Maica Tereza, premiată la ediţia inaugurală, în 1973.

În discursul său de acceptare a premiului, susţinut în cadrul unei ceremonii ce a avut loc luni, la catedrala St. Paul din Londra, Dalai Lama s-a adresat poporului britanic, rugându-l să nu se simtă "lipsit de speranţă" şi "neajutorat" în faţa dificultăţilor economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici