Dan Teodorescu (Taxi): Piesa "Despre smerenie" nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii

Dan Teodorescu, solistul de la Taxi a publicat un mesaj pe pagina oficială de Facebook a trupei Taxi, în care spune ferm că: "piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc". "Eu cred (nu spun că ştiu) că Dumnezeu preferă simplitatea şi modestia.", spune cântăreţul.

4657 afișări
Imaginea articolului Dan Teodorescu (Taxi): Piesa "Despre smerenie" nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii

Dan Teodorescu (Taxi): Piesa "Despre smerenie" nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii

Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi a publicat luni un mesaj în care clarifică mesajul piesei "Despre smerenie", după scandalul de proporţii iscat în jurul cântecelului lansat de trupa Taxi alături de 33 de celebrităţi din România. Dan Teodorescu scrie pe pagina oficială de Facebook a trupei Taxi: "Constat, cu părere de rău, că n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu. Şi un apel foarte simplu. Îmi cer scuze si încerc aşa: această piesă este o parabolă. Iar asta - cu profundă tristeţe şi amărăciune remarc - a fost o mare problemă. Am afirmat - foarte clar, în cea de-a două strofă - că sunt creştin. Cred cu tărie în Dumnezeu. Niciodată pe parcursul piesei nu am spus "eu ştiu". Niciodată. Am spus întotdeauna "eu cred". N-am spus că ştiu, pentru că n-am de unde să ştiu; cred doar. Am spus că L-am găsit pe Dumnezeu într-o biserică din lemn pentru că eu cred (nu spun că ştiu; cred doar) că Dumnezeu preferă simplitatea şi modestia. Nu am spus nicăieri, niciodată, pe parcursul piesei că Dumnezeu poate fi găsit numai în biserici din lemn. Nu. Dimpotrivă; am afirmat - foarte clar, în prima strofă - că sunt convins că Dumnezeu era în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Pentru că sunt ferm convins că Dumnezeu este peste tot. Piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc. Piesa nu are cum să fie un manifest pentru simplul motiv că un manifest presupune determinarea unor acţiuni imediate. Or nicăieri, pe parcursul piesei, nu am spus că n-ar trebui construită Catedrala. Nu am spus nicăieri că ar trebui sistate lucrările. Nu există, la final, niciun link către nicio petiţie împotriva Catedralei. Nu. Există doar un citat din Sfânta Scriptură. Dacă aş fi vrut să lansez un manifest, aş fi făcut acest lucru - în mod evident - înainte de începerea construcţiei. Mesajul piesei este următorul: cred că opulenţa şi trufia nu au legătură cu credinţa. Piesa este, în acelaşi timp, un apel la smerenie adresat tuturor: "şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie" (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 5, 1-5). Am făcut această piesă pentru că am crezut că am dreptul să-mi exprim opinia. Sunt convins că sunt un păcătos. Sunt convins că noi toţi, absolut toţi cei prezenţi în piesă avem păcate mai mici sau mai mari. Vă rog frumos ca după ce ne judecaţi pe noi, aşa cum se cuvine, să vă gândiţi la mesajul piesei. Vă mulţumesc, Doamne ajută!"

Piesa "Despre smerenie" a trupei Taxi pledează pentru modestia creştină. 33 de celebrităţi din România repetă în videoclip versul percutant "Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici", alături de solistul Dan Teodorescu. Cântecelul a iscat un val de controverse, rumoare, elogii, reacţii agresive, ba chiar a creat discordie între unele feţele bisericeşti ce laudă piesa şi alţii, înalţi prelaţi supărăcioşi din Biserica Ortodoxă Română, care critică mesajul melodiei.

Piesa a fost interpretată de publicul larg drept un manifest împotriva ridicării edificiului opulent al Catedralei Mântuirii Neamului. Ţinta melodiei nu a fost însă atât de tranşantă: Trupa Taxi declară că a compus un cântecel menit să militeze cu umor şi candoare împotriva trufiei, ostentaţiei şi vanităţii detectabile în lumea pestriţă de azi.

Trupa Taxi a lansat joi seară un videoclip despre smerenie, împreună cu "prieteni" faimoşi, adică mai multe celebrităţi din România. Melodia pledează pentru modestia creştină, în care vedetele repetă pe rând "Dumnezeu preferă lemnul si spaţiile mici".

"Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata/ Iar eu... m-am dus la catedrală, de dimineaţă, să-l caut pe Dumnezeu" – este începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formaţiei.

Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune că a avut un vis; vis pe care îl analizează în cadrul acestui videoclip împreună cu Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Trupa Taxi îşi urmează drumul propriu, exprimându-şi stările, părerile, punctele de vedere cu sinceritate şi simplitate, în stilul caracteristic. Umorul şi ironia fină sunt marca formaţiei. Piesa-manifest "Despre smerenie" emoţionează şi pune pe gânduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu îndulceşte tema extrem de serioasă a cântecelului: smerenia creştină. Trupa Taxi se opune într-un mod comic opulenţei şi oferă un moment de reflecţie prin acest cântec.

"Şi pân’ la urmă l-am gasit într-o biserică din lemn/ E una undeva pe-un deal (...) Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici/ Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul/ Lemnul şi spaţiile mici", aşa se termină visul lui Dan Teodorescu, pe care, apoi, în versuri, încearcă să-l desluşească. De altfel, videoclipul piesei, impresionant prin personalităţile şi vedetele care fredonează sau recită refrenul melodiei se încheie cu un citat din Biblie: "Pe preoţii cei din voi îi rog (...): Păstoriţi turma Lui Dumnezeu (...) nu pentru câştig urât, ci din dragoste; (...) şi voi, fiilor duhnovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie" (Petru, 5, 1-5).

Cel mai nou videoclip Taxi, "Despre smerenie", a fost lansat joi seară, 7 aprilie, pe contul de facebook al trupei la ora 19:00, iar clipul poate fi vizionat pe YouTube, la acest link https://youtu.be/HSg2qfYkB8I.

Vineri, o zi mai târziu, piesa a adunat 114.000 de vizualizări pe YouTube, 1.700 de like-uri şi 2.000 de share-uri - pe pagina de Facebook a trupei. Până sâmbătă, 9 aprilie, vizualizările pe YouTube au ajuns la aproximativ 350.000, like-urile au crescut pănă la 2.500, iar piesa a fost share-uită, în total, de aproximatv 3.000 de ori.

Înregistrările audio şi video au fost realizate la Fat Studios şi FX International, iar montajul este semnat de Tudor Olaru, potrivit unui comunicat de presă al trupei.

În afară de Dan Teodorescu (voce, chitară acustică), din trupa Taxi mai fac parte Vicky Sava (voce), Daria Corbu (voce), Darius Neagu (tobe), Kerezsi Csongor (chitară bas), Cantemir Neacşu (chitară) şi Mugurel Coman (clape).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici