Daniel Day-Lewis îl va interpreta pe Abraham Lincoln

Actorul britanic Daniel Day-Lewis va intepreta rolul preşedintelui american Abraham Lincoln, într-un lungmetraj regizat de Steven Spielberg, au anunţat, vineri, reprezentanţii studiourilor DreamWorks, citaţi de Reuters.com.

46 afișări
Imaginea articolului Daniel Day-Lewis îl va interpreta pe Abraham Lincoln

Daniel Day-Lewis îl va interpreta pe Abraham Lincoln (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lungmetrajul "Lincoln" are la bază bestsellerul "Team of Rivals", scris de Doris Kearns Goodwin, laureată a premiului Pulitzer. Romanul prezintă aspecte din viaţa preşedintelui american Abraham Lincoln şi disputele sale politice cu membrii cabinetului de la Casa Albă, în perioada Războiului Civil din Statele Unite ale Americii (1861-1865).

Daniel Day-Lewis a fost de patru ori nominalizat la premiile Oscar şi a câştigat de două ori preţioasa distincţie oferită de Academia de film americană. Actorul britanic a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor graţie evoluţiei sale din filmul "Piciorul meu Stâng/ My Left Foot" din 1989, cel de-al doilea Oscar fiindu-i acordat pentru rolul din drama "Va curge sânge/ There Will Be Blood" (2007) în care a interpretat rolul unui magnat nemilos din industria petrolului.

Daniel Day-Lewis a mai fost nominalizat la Oscar pentru rolurile din lungmetrajele "În numele tatălui/ In the Name of the Father" (1993) şi "Bandele din New York/ Gangs of New York" (2002). Actorul britanic, considerat unul dintre actorii de top ai generaţiei sale, a avut evoluţii remarcabile în alte lungmetraje apreciate de critici şi de public - "Un gentleman la New York/ Stars and Bars" (1988), "Ultimul Mohican/ The Last of the Mohicans" (1992), "Vârsta inocenţei/ The Age of Innocence" (1993) şi în musicalul "Nine" (2009).

"Daniel Day-Lewis ar fi fost cu siguranţă considerat unul dintre cei mai mari actori dacă ar fi trăit în epoca filmului mut, epoca de aur a cinematografiei. Sunt recunoscător şi mă simt inspirat de faptul că drumurile noastre se vor întâlni în sfârşit odată cu începerea filmărilor pentru «Lincoln»", a declarat cineastul Steven Spielberg.

Scenariul pentru acest lungmetraj a fost scris de un alt laureat al premiului Pulitzer, scriitorul Tony Kushner, scenaristul miniseriei de televiziune "Îngeri în America/ Angels in America". Filmările pentru "Lincoln" vor debuta în 2011, iar filmul va fi lansat pe marile ecrane în 2012.

Steven Spielberg a câştigat de două ori premiul Oscar pentru cea mai bună regie: în 1993, pentru "Lista lui Schindler", şi în 1998, pentru "Salvaţi soldatul Ryan".

Abraham Lincoln (1809 - 1865), câteodată numit "Abe Lincoln" sau "Honest Abe" (Abe cel cinstit), a fost cel de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1861 - 1865) şi primul preşedinte republican. Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei şi a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cadrul Războiului Civil American, a coordonat eforturile diplomaţiei americane, a patronat acţiunile Partidului Republican, a informat opinia publică prin mesaje şi cuvântări (aşa cum a fost faimoasa Cuvântare de la Gettysburg), a iniţiat, formulat şi condus planuri sociale esenţiale pentru societatea americană - abolirea sclaviei şi reconstrucţia Uniunii. Abraham Lincoln a fost asasinat la terminarea Războiului Civil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici