Danuta Wałęsa, soţia fostului preşedinte Lech Wałęsa, în The One: Visurile mele s-au împlinit

Danuta Wałęsa, soţia fostului preşedinte polonez Lech Wałęsa, a vorbit într-un interviu acordat revistei The One despre cartea sa "Visuri şi secrete", apărută în limba română la editura Curtea Veche, precizând că visurile sale s-au împlinit.

212 afișări
Imaginea articolului Danuta Wałęsa, soţia fostului preşedinte Lech Wałęsa, în The One: Visurile mele s-au împlinit

Danuta Wałęsa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lucian Mîndruţă a purtat un dialog cu Danuta Wałęsa, femeia puternică din spatele omului care a înlăturat comunismul din Polonia.

În INTERVIUL acordat lui Lucian Mîndruţă, Danuta Wałęsa a vorbit despre lucrurile care au determinat-o să scrie o carte despre viaţa alături de unul dintre cei mai faimoşi preşedinţi din Europa.

"Ani de-a rândul, am acordat foarte rar interviuri. Cu excepţia perioadei legii marţiale din Polonia, când am fost purtătoarea de cuvânt a soţului meu, aflat în închisoare. Prietenii mă îndemnau să povestesc despre viaţa lui. Îmi spuneau: «Timpul trece. Ai avut o viaţă atât de interesantă. Ai trăit numeroase evenimente importante, cum a fost naşterea marii mişcări a Solidarităţii, legea marţială, prăbuşirea comunismului. Ai cunoscut multe personalităţi marcante, cum ar fi Ioan Paul al II-lea sau Margaret Thatcher, i-ai avut ca oaspeţi la tine acasă pe George şi Barbara Bush. De ce nu povesteşti despre aceste lucruri?». În afară de asta, mulţi ani am avut o poveste, cea a lui Lech Wałęsa. Omul însă nu trăieşte, nu acţionează de unul singur, ca şi cum ar fi într-un deşert. Alături de el sunt alţi oameni, este familia, este soţia. De aceea s-a născut această carte", a spus Danuta Wałęsa.

Aceasta mai spune că este originară dintr-o mică aşezare unde curentul electric a ajuns abia când a plecat ea în altă parte. "Când eram tânără, aveam propriile mele visuri despre un alt loc, mai bun, despre viitorul meu soţ, despre familie. Am luat hotărârea de pleca într-un oraş mare, la Gdańsk. Visurile mele s-au împlinit. Iar Dumnezeu cu siguranţă a vegheat asupra mea, fără asta n-aş fi reuşit în viaţă", a mai spus Danuta Wałęsa.

Ea a precizat că grija pentru cei opt copii ai săi şi pentru familie a fost principala sa îndatorire timp de mulţi ani. "Din acest motiv, atunci când soţul meu a devenit preşedinte, nu m-am mutat în capitală, la Varşovia. În anul 1980, când a apărut «Solidaritatea», soţul meu a devenit absorbit de politică. Asta se întâmplă şi astăzi, deşi nu mai ocupă nicio funcţie publică. În afară de aceasta, este pasionat de internet. Iar eu? Cu puţin timp în urmă am împlinit 65 de ani. Această carte şi amintirile readuse în minte în timp ce lucram la ea s-au dovedit a fi foarte importante pentru mine. Practic, mi-am trecut în revistă toată viaţa. Am devenit pe deplin o femeie matură, care timp de atâţia ani «a trebuit», iar acum nu mai «trebuie», ci «poate»", a mai spus Danuta Wałęsa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici