Inflamația cronică este una dintre acele probleme de sănătate care, de multe ori, nu sunt evidente, dar care pot cauza probleme grave pe termen lung. Bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer pot fi declanșate de această afecțiune silențioasă, potrivit explicației oferite de cercetătorul și omul de știință William Li, notează La Vanguardia.
Acesta a vorbit despre subiect într-un videoclip publicat pe Instagram, unde a insistat și asupra modalităților de reducere a inflamației cronice. Alimentația este una dintre cele mai recomandate metode pentru numeroase probleme de sănătate, iar acest caz nu face excepție. O dietă bogată în alimente antiinflamatoare poate fi cheia pentru evitarea complicațiilor pe termen lung.
„Dacă ai inflamație cronică, ai configurația perfectă pentru ca riscul de diabet de tip 2 să crească”, a explicat expertul. Dar ce alimente pot ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni? Ei bine, specialistul a menționat mai multe, însă a subliniat în mod special uleiul de măsline extravirgin.
Spania este unul dintre principalii producători de ulei de măsline, iar mulți consumatori aleg varianta extravirgin (AOVE), considerată cea mai calitativă opțiune. Pe lângă gustul mai intens, ideal pentru salate, acest tip de ulei aduce și o serie de beneficii importante pentru sănătate.
Printre acestea, este un aliment eficient împotriva inflamației. „Uleiul de măsline extravirgin conține polifenoli precum hidroxitirosolul și oleocantalul”, a explicat expertul. Acestea sunt compuși chimici cu proprietăți antioxidante și efecte benefice împotriva bolilor cardiovasculare, fiind întâlniți frecvent în alimente de origine vegetală.
Se poate face diferența între un ulei care conține aceste proprietăți și unul care nu le are. Potrivit specialistului, astfel de uleiuri oferă o senzație de pișcătură „în partea din spate a gâtului”, semn al prezenței compușilor activi.
Uleiul de măsline extravirgin nu este singurul produs care combate inflamația, deși este unul dintre cele mai utilizate. Lista este completată de alimentele care conțin „fibră alimentară” și vitamina C, precum afinele sau alte fructe de pădure.
„Vitamina C este un antiinflamator care combate inflamația în organism”, a subliniat expertul. „Fructele de pădure, zmeura, murele, afinele, căpșunile” sunt doar câteva exemple menționate de cercetător și care pot fi de mare ajutor în astfel de cazuri.
În ceea ce privește fibra alimentară, aceasta se regăsește în anumite alimente și, potrivit lui Li, „hrănește microbiomul”. Acest proces generează un răspuns pozitiv, iar rezultatul final este eliberarea unor compuși care contribuie la reducerea inflamației.