Descoperire istorică. Cel mai vechi templu mayaş. Arheolog: „E mai mare decât Marea Piramidă egipteană din Giza”

  • Timp de zeci de ani, arheologii au străbătut jungla sud-americană încercând să localizeze urme lăsate de civilizaţiile pierdute
  • Eforturile cercetătorilor nu au fost, de cele mai multe ori, încununate de succes
  • O nouă tehnică le permite acum arheologilor să dezvăluie secretele vechilor mayaşi
5415 afișări
Imaginea articolului Descoperire istorică. Cel mai vechi templu mayaş. Arheolog: „E mai mare decât Marea Piramidă egipteană din Giza”

Sursa FOTO: Twitter

Noua tehnică de teledetecţie numită „lidar” poate produce modele detaliate ale oricărui teren, dezvăluind secrete ascunse de obicei de vegetaţie.
 
Acest tip de cartografiere cu laser creşte viteza şi scara descoperirilor arheologice şi a dezvăluit deja cea mai mare şi mai veche structură ceremonială construită vreodată de civilizaţia Maya. Potrivit CNN, este vorba despre un spaţiu mai mare decât cel ocupat de Marea Piramidă de la Giza, Egipt.
 
„Este atât de mare încât pare să facă parte din peisajul natural”, spune Takeshi Inomata, profesor de antropologie la Universitatea din Arizona şi autorul principal al unei lucrări despre descoperire, publicată recent în revista Nature.
 
Numit Aguada Fénix, acest site mayaş din Tabasco, Mexic, a fost construit între anii 1.000 î.Hr. şi 800 î.Hr. Uriaşa platformă se ridică la 10-15 metri deasupra zonei înconjurătoare. Prof. Inomata spune că volumul structurii, de 3,8 milioane de metri cubi, este mai mare decât cel al Marii Piramide din Giza, Egipt (cu un volum de 2,6 milioane de metri cubi).
 
Platforma ar fi fost folosită pentru ritualuri, iar echipa de cercetători a mai găsit topoare de jad şi alte obiecte preţioase sacre în zona respectivă.

Civilizaţia Maya a înflorit în Mexic şi America Centrală din anii 2000 î.Hr. până în vremea conchistadorilor spanioli din secolul al XVI-lea. Cultura acestora a rămas faimoasă în lume, în special pentru piramidele înalte, în trepte, precum Chichen Itza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici