„Doza de sănătate” care dă peste cap economia unei ţări. Experţi australieni: Cola dietetică, mai bine cotată decât sucul de fructe

  • Ratingul australian de „stele de sănătate” (HSR), vizibil pe ambalajul produselor, se modifică.
  • Un grup de experţi a reclasificat sucul de fructe drept „mai puţin sănătos” decât Cola dietetică.
  • Decizia este o lovitură puternică pentru producătorii de fructe şi l-a nemulţumit pe ministrul Agriculturii.
  • Nutriţioniştii sunt de acord că sucul de fructe ar trebui să primească un scor mai mare decât băutura răcoritoare.
3004 afișări
Imaginea articolului „Doza de sănătate” care dă peste cap economia unei ţări. Experţi australieni: Cola dietetică, mai bine cotată decât sucul de fructe

FOTO: Profimedia

Când vine vorba de sănătate şi nutriţie, aparenţele pot fi înşelătoare. Cel puţin asta reiese în urma modificărilor efectuate de autorităţile de reglementare a alimentelor din Australia.
 
Surprinzător, experţii au clasificat sucul de fructe drept „mai puţin sănătos” decât Cola dietetică, scrie Abc.net. Topul se conformează noilor criterii pe baza cărora se va stabili ratingul australian de „stele de sănătate” (HSR), vizibil pe ambalajul produselor. Conţinutul de zahăr e printre cei mai importanţi factori luaţi în calcul.
 
În urma deciziei de vineri, adoptată de autorităţile pentru reglementarea alimentelor din Australia şi Noua Zeelandă, ratingul de cinci stele atribuit până acum sucurilor de fructe va fi redus până la două stele.
 
Sistemul clasifică alimentele în categorii marcate de la o jumătate de stea (cel mai jos nivel) până la cinci stele (nivelul maxim), în funcţie de valoarea nutritivă. Astfel, cumpărătorii se pot orienta mai bine atunci când aleg produsele la raft.
 
Punctele de referinţă sunt alocate în funcţie de: 
  • valoarea energetică a alimentelor sau băuturilor
  • cantitatea de grăsimi saturate
  • nivelul de zahăr 
  • nivelul de sodiu
Ulterior, sunt analizate aspectele „pozitive”, precum fibrele dietetice şi proteinele. La final, experţii trag linie şi stabilesc un scor general, pe baza căruia produsul primeşte un număr de stele sau altul.
 
Sucurile de fructe coboară în clasament din cauza conţinutului de zahr. Decizia este o lovitură puternică pentru producătorii de fructe şi l-a nemulţumit pe ministrul federal al Agriculturii, David Littleproud, care susţine că demersul autorităţilor este o „nebunie”.
 
„Statele şi teritoriile care au sprijinit acest lucru (...) au dezamăgit fermierii”, spune Littleproud. „Asta înseamnă că sucul de portocale cu o concentraţie de 100% va avea un rating mai mic decât cel al unei băuturi răcoritoare dietetice”, adaugă el.
 
Directorul executiv al Citrus Australia, Nathan Hancock, a declarat că, la nivel naţional, comunităţile rurale ar putea pierde sute de milioane de dolari. Sucurile de fructe contribuie la economie cu 736 milioane de dolari.
 
Nutriţioniştii susţin că sucurile de fructe ar trebui evaluate în funcţie de nivelurile ridicate de zahăr şi nivelurile scăzute de fibre, sau pe baza modului în care o băutură se compară din punct de vedere nutritiv cu o bucată de fruct.
 
Leanne Elliston, dietetician la Nutrition Australia, a declarat că există o uşoară variaţie a diferitelor tipuri de sucuri.
 
„O parte din sucurile presate la rece, care conţin o parte din pulpă, vor avea mai puţine zaharuri decât băuturile pe care le-aţi putea găsi într-o mulţime de doze pe care părinţii le pun în pacheţelul copiilor”, explică ea. „Dar este, totuşi, o formă de zahăr concentrat din fructe."
 
Elliston este de acord că sucul de fructe ar trebui să primească un scor mai mare decât băutura răcoritoare.
 
„Trebuie să ţinem cont de valoarea nutriţională, iar sucul de fructe conţine aşa ceva, are vitamina C”, mai spunea ea, adăugând  totuşi că recomandă consumul de fructe întregi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici