După Picasso şi Dali, americanul Jeff Koons va ilustra eticheta vinurilor Mouton Rothschild

Artistul contemporan american Jeff Koon va ilustra eticheta vinului Mouton Rothschild, unul dintre cele mai apreciate sortimente de vin din regiunea Bordeaux, călcând pe urmele altor artişti celebri precum Pablo Picasso şi Salvador Dali şi respectând astfel o tradiţie începută în 1945.

179 afișări
Imaginea articolului După Picasso şi Dali, americanul Jeff Koons va ilustra eticheta vinurilor Mouton Rothschild

După Picasso şi Dali, americanul Jeff Koons va ilustra eticheta vinurilor Mouton Rothschild (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pentru etichetele sticlelor de Mouton Rothschild, Jeff Koons a ales să facă o incursiune în Antichitate, afirmă într-un comunicat administratorii acestui domeniu viticol celebru. Având la bază o frescă din Pompei, "Naşterea lui Venus", artistul american a transformat acea frescă celebră, colorând-o în nuanţe argintii, "într-o Venus cu Vaporul", în care Venus apare "atat ca o cupă care primeşte vin, cât şi nava care transportă departe, sub un cer însorit, un vin extraordinar".

Jeff Koons, artist inspirat de curentul pop-art şi cultivând kitsch-ul, s-a remarcat deja în Franţa în anii 2008-2009, declanşând multe controverse în jurul operelor sale, expuse la Palatul din Versailles.

Eticheta oficială a vinurilor Château Mouton Rothschild este schimbată în fiecare an, fiind ilustrată de fiecare dată de un mare pictor contemporan.

Iniţiativa a fost lansată în 1924, pentru un singur an. Începând din 1945, odată cu un desen realizat de Philippe Jullian, etichetele acestui brand de vinuri au fost realizate în fiecare an de o serie de artişti celebri, precum Jean Cocteau, Georges Braque, Salvador Dali, Joan Miro, Marc Chagall, Pablo Picasso, Andy Warhol, Pierre Soulages, Francis Bacon, Balthus şi Antoni Tàpies.

De peste 20 de ani, o expoziţie itinerantă care reuneşte toate aceste etichete celebre, intitulată "Mouton Rothschild, l'Art et l'Étiquette", este organizată din iniţiativa baroanei Philippine de Rothschild, proprietarea domeniului Château Mouton Rothschild. Ea selectează artiştii care realizează etichetele din fiecare an.

Artiştii aleşi nu primesc bani, ci cutii cu sticle din cel mai bun vin al anului respectiv.

Sticlele ilustrate de Jeff Koons au fost deja puse în vânzare, iar preţurile lor sunt de aproximativ 800 de euro.

Jeff Koons, născut pe 21 ianuarie 1955, este un artist conceptual american, cunoscut pentru reproducerile la scară largă a unor obiecte banale, cum ar fi animale confecţionate din baloane. Caracteristicile principale ale operelor sale constau în utilizarea unei cromatici pure, intense, dar şi a unor materiale de cele mai multe ori de factură neconvenţională. Unii critici observă în arta acestuia elemente specifice de kitsch şi o atitudine comercială de factură cinică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici