Edith Piaf, omagiată în Franţa la 50 de ani de la decesul său - VIDEO

Celebra Edith Piaf va fi omagiată în Franţa la 50 de ani de la decesul survenit în 1963, prin lansări de albume, concerte susţinute de artişti precum Patricia Kaas şi Mireille Mathieu, dar şi prin spectacole de teatru.

328 afișări
Imaginea articolului Edith Piaf, omagiată în Franţa la 50 de ani de la decesul său - VIDEO

Edith Piaf

Pe 10 octombrie 1963, Edith Piaf a murit în urma unei rupturi de anevrism, la vârsta de 47 de ani.

Cu un an înainte de comemorarea a 50 de ani de la decesul legendei muzicii franceze, artiştii au început deja să îi aducă omagii celei numite "La Môme", inclusiv prin câteva spectacole inspirate din viaţa acesteia.

Supranumită de la debut "noua Piaf", Mireille Mathieu va lansa un album cu cele mai celebre cântece ale lui Edith Piaf, precum "La vie en rose", "L'Hymne à l'amour", "Mon Dieu" şi "Milord".

"Să cânţi Piaf este o bucurie continuă. Acest album este modul meu de a-i spune pentru totdeauna «Mulţumesc, doamnă Piaf». Îi datorez atâtea, debutul meu şi povestea pe care o trăiesc. Singurul meu regret este că nu ne-am întâlnit niciodată", a declarat Mireille Mathieu pentru AFP.

În 1964, Mireille Mathieu a câştigat un concurs de interpretare care a avut loc la Avignon, cu piesa "La vie en rose". Acesta a fost începutul carierei sale de succes.

De asemenea, pe 5 noiembrie, Patricia Kaas îi va aduce un omagiu artistei cu un album ce include 21 de titluri, interpretate împreună cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra.

"Este omagiul meu plin de respect pentru artista unei vieţi", a spus Patricia Kaas.

Cu aceeaşi ocazie, Teatrul Daunou de la Paris va relua spectacolul coprodus de Alain Delon "Piaf, une vie en rose et noire", pe 22 decembrie.

În toamna lui 2013, directorul operei din Monte Carlo, Jean-Louis Grinda, va pune în scenă spectacolul "Les Amants d'un Jour", dedicat lui Edith Piaf.

De asemenea, casa de discuri EMI va publica o colecţie de 13 CD-uri, "Hymne à la Môme", care reuneşte 200 de cântece şi înregistrări care nu au fost făcute publice niciodată.

Edith Piaf, celebră pentru cântecul ei din 1946 "La Vie en Rose", este o veritabilă legendă culturală a Franţei, iar piesele ei sunt cântate şi în zilele noastre pe străzile din Paris.

Cântăreaţa franceză Edith Piaf (1915 - 1963) a consacrat genul şansonetă. Numele adevărat al artistei era Édith Gassion, însă şi-a luat pseudonimul "Piaf" (în argoul parizian înseamnă "vrabie") cu ocazia debutului, în anul 1935. Înzestrată cu o voce capabilă de nuanţe infinite şi plină de dramatism, Édith Piaf a anticipat cu un deceniu sensul de rebeliune şi nelinişte care-i va caracteriza pe artiştii intelectuali de pe "Rive gauche", din care vor face parte Juliette Greco, Boris Vian, Roger Vadim.

Edith Piaf a interpretat şi roluri în câteva filme, dar succesul său s-a datorat în special cântecelor rămase nemuritoare, ca "Milord", "Hymne à l'amour", "Les amants d'un jour", "La vie en rose". După o perioadă de depresie, provocată de moartea iubitului său, pugilistul Marcel Cerdan, cântăreaţa a devenit celebră pe plan mondial, graţie cântecului "Non, je ne regrette rien".

O serie întreagă de reprezentanţi celebri ai genului muzical, precum Yves Montand, Charles Aznavour, Eddie Constantine, Georges Moustaki, au fost descoperiţi şi lansaţi de Edith Piaf.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici