Elena Caragiu: Casa memorială Toma Caragiu va fi în Periş

Văduva lui Toma Caragiu, Elena Caragiu, a declarat, marţi, în emisiunea "Happy Hour" de la Pro TV, că îi va face actorului o casă memorială în Periş, însă ea nu va fi în fosta locuinţă a celor doi soţi, întrucât actualul proprietar nu mai doreşte să o vândă.

1201 afișări
Imaginea articolului Elena Caragiu: Casa memorială Toma Caragiu va fi în Periş

Elena Caragiu

Luni, în emisiunea "Happy Hour" de la Pro TV, Elena Caragiu a declarat că se află în ţară, după peste 30 de ani de absenţă, ca să-i facă actorului o casă memorială şi că nu are pretenţie la averea rămasă de pe urma acestuia. Casa memorială ar urma să fie amenajată în Periş, lângă Bucureşti, unde Elena şi Toma Caragiu au avut împreună o casă, pe care însă actualul proprietar nu doreşte să o vândă.

Elena Caragiu s-a întors în România, din SUA, ea părăsind ţara după ce actorul a murit, în cutremurul din 1977. Între timp, Maria Doina Caragiu, fiica adoptivă a actorului cu prima lui soţie, Maria Bondar, a vândut casa pe care Elena şi Toma Caragiu o aveau la Periş.

"Ce e în mintea acestei fete, dacă nu i-a făcut o casă memorială tatălui ei?", s-a întrebat Elena Caragiu. Ea a mai spus că, până în momentul de faţă, nu a reuşit să facă o casă memorială Toma Caragiu întrucât a trebuit să supravieţuiască într-o ţară în care nu a cunoscut pe nimeni şi nici nu a avut banii pe care îi are Maria Doina Caragiu, în calitate de moştenitoare a cunoscutului actor.

Contactată de echipa "Happy Hour", Maria Doina Caragiu a declarat: "Casa de la Periş e pierdută de acum 30 de ani. (Elena Caragiu, n.r.) a avut dreptul la 40% din casa de la Periş. A pierdut-o pentru că a fugit din ţară şi a fost confiscată".

Precizând că afirmaţiile fiicei adoptive a lui Toma Caragiu sunt adevărate, Elena Caragiu a spus că, în urmă cu patru ani, când a revenit pentru prima dată în România, a încercat să cumpere casa. "Casa s-a vândut de patru ori. Persoana de acum nu vrea să o vândă (...) Noul proprietar e un tânăr local de la Săftica, care şi-a făcut visul (...) Probabil vrea să facă profit. Mi-a cerut 280.000 de euro. Eu am crezut că 280.000 de RON, aşa ar fi făcut sens. Este o casă de chirpici foarte mică. Este o casă care, pentru mine, înseamnă enorm, dar care nu înseamnă nimic pentru nimeni altcineva, nici pentru fata lui (Toma Caragiu, n.r.), care a vândut-o imediat", a spus Elena Caragiu.

Ea a mai spus că, după ce actualul proprietar, care a intrat în posesia casei din Periş în anul 1993, i-a cerut, anul trecut, o sumă de 280.000 de euro, anul acesta, el a spus că proprietatea nu mai este de vânzare.

Cu toate acestea, Elena Caragiu a spus că nu a renunţat la casa memorială Toma Caragiu, deşi toată lumea i-a spus că în România este foarte dificil să facă un asemenea proiect.

"Casa memorială e un proiect de zece ani (...) Am făcut o asociaţie cu maestrul Beligan, cu Horaţiu Mălăele, cu o serie de oameni care au contribuit şi m-au încurajat să vin aici. Primul succes a fost anul trecut. O facem la Periş. În Bucureşti, este imposibil, în apartamentul pe care îl aveam", a explicat Elena Caragiu.

Totodată, ea a precizat că primăria din Periş a donat un teren pentru casa memorială Toma Caragiu, în timp ce Consiliul Judeţean Ilfov ar urma să doneze o sumă de 50.000 de euro pentru acest proiect.

Proiectul efectiv trebuia să fie demarat anul trecut, însă banii nu s-au mai virat. "De asta sunt aici. Sunt sigură că e vorba de nişte hârtii (care trebuie semnate, n.r.)", a spus Elena Caragiu.

Totodată, ea a spus că are în plan şi realizarea unui bust Toma Caragiu, pentru care a fost comisionat sculptorul Mihai Buculei.

În plus, Elena Caragiu a vorbit, marţi, la "Happy Hour", despre noaptea în care a avut loc cutremurul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Toma Caragiu, precizând că ea era singură la hotel în timpul cutremurului. "Totul a fost întrerupt, nu am putut să vorbesc cu nimeni, nici cu părinţii, nici cu el... Nu am dormit toată noaptea... A doua zi când am văzut blocul ... Nu am ştiut că el a murit, până în ultima clipă, timp de şase zile am bănuit că a scăpat, că e acolo sub dărâmături, dar încă mai trăieşte", a mai spus Elena Caragiu.

Pe de altă parte, Elena Caragiu a vorbit şi despre plecarea ei din România, în anul 1977, în Franţa, de unde, un an mai târziu, a plecat în America. Totodată, ea a spus că înainte de a se fi căsătorit cu Toma Caragiu a avut un mariaj foarte scurt, iar după moartea actorului, în America s-a recăsătorit cu un inginer, care îl apreciază foarte mult Toma Caragiu. "El m-a văzut pe scenă când eram în ţară. Are faţă de Toma o admiraţie mare (...) El spunea că trebuie să vin în ţară, să am o încheiere a trecutului meu şi să nu mai trăiesc cu înverşunarea pe care o aveam", a mai spus Elena Caragiu.

Toma Caragiu, născut pe 4 august 1925, în Grecia, şi decedat pe 4 martie 1977, la Bucureşti, a fost un actor român de origine aromână, cu o activitate bogată în teatru, film şi televiziune.

A fost căsătorit cu actriţa Maria Bondar, între 1952 şi 1962, adoptând cu aceasta, înainte de divorţ, o fetiţă de trei ani - Maria Doina Caragiu. O cunoscuse între timp pe Elena Bichman, tot actriţă, cu care s-a însurat în 1963 şi cu care a trăit până la moartea sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici