Eric Clapton a vândut, în scopuri caritabile, 70 dintre chitarele sale. Vezi cât valorează

Muzicianul britanic Eric Clapton s-a despărţit, miercuri, de 70 dintre chitarele sale, pentru 2,15 milioane de dolari, cu ocazia unei licitaţii organizate în scopuri caritabile, la care au participat câteva sute de fani şi care a depăşit toate pronosticurile specialiştilor.

40 afișări
Imaginea articolului Eric Clapton a vândut, în scopuri caritabile, 70 dintre chitarele sale. Vezi cât valorează

Eric Clapton a vândut, în scopuri caritabile, 70 dintre chitarele sale. Vezi cât valorează (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit bbc.co.uk, licitaţia a fost organizată la New York de casa Bonhams şi a generat încasări de 2,15 milioane de dolari. Banii vor fi donaţi de muzician în beneficiul Crossroads Centre, o clinică de dezalcoolizare şi dezintoxicare din Antigua şi Barbuda. Clapton, fost dependent de alcool şi de heroină, este cofinanţatorul acestei clinici, inaugurată în 1998, dar şi un mai vechi "client" al ei.

Celebra lui chitară Gibson 1948 a fost achiziţionată pentru suma de 83.000 de dolari, deşi era evaluată la 30.000 de dolari.

Printre celelalte instrumente muzicale scoase la vânzare s-au numărat mai multe chitare Fender Stratocaster, un model mitic asociat cu numele lui Clapton, în special un exemplar negru la care muzicianul a cântat în 2005 la Royal Albert Hall din Londra şi la Madison Square Garden din New York. Această chitară a fost vândută pentru 51.000 de dolari.

Un model Martin, chitară acustică cu 12 coarde la care muzicianul britanic a compus piesa "Motherless Child", s-a vândut cu 70.000 de dolari, depăşind cu mult estimările iniţiale, fixate la 5.000 de dolari.

Aceasta nu este pentru prima oară când Eric Clapton îşi scoate la vânzare instrumentele muzicale. În 1999, el a obţinut peste 5 milioane de dolari, iar în 2004 a colectat 7,4 milioane de dolari. Ambele sume au fost donate aceluiaşi centru din Antigua şi Barbuda.

Muzicianul britanic, în vârstă de 65 de ani, este considerat unul dintre cei mai talentaţi chitarişti din toate timpurile.

Eric Clapton este singurul muzician inclus de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (ca membru al Yardbirds, al Cream, dar şi ca artist solo). Eric Clapton s-a clasat pe locul al patrulea în topul revistei Rolling Stone "100 cei mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor". Chitaristul britanic a concertat şi în România, împreună cu Steve Winwood, în iunie 2010, pe Stadionul Tineretului - "Iolanda Balaş Soter" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici